Adviesbureau onderzoekt ijsvorming bij Zuid-Hollandse schaatsbaan

28 februari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij schaatsbaan de Molenhoek in het Zuid-Hollandse Nieuw-Lekkerland speelt een ijsvormingsprobleem. Een extern adviesbureau onderzoekt de kwestie op dit moment. 

Het probleem wordt veroorzaakt door zogenaamde wellen – luchtgaten in de bodem die de ijsvorming vertragen. Volgens de lokale media waren er altijd al wellen aanwezig onder de schaatsbaan, maar sinds de versterking van de nabijgelegen dijk (enkele jaren geleden), is het aantal toegenomen. 

De gemeenschap van Nieuw-Lekkerland maakt zich druk over het voortbestaan van de schaatsbaan. Door de ijsvormingsproblemen zullen veel mensen in de regio uitwijken naar andere schaatsbanen. Niet voor niets verwacht de ijsclub van de Molenhoek dat zijn ledenbestand zal snel krimpen als niet wordt ingegrepen. 

Adviesbureau onderzoekt ijsvormingsprobleem bij Zuid-Hollandse schaatsbaan

Het bestuur van de ijsclub en de gemeente Molenlanden – waarvan de kern Nieuw-Lekkerland onderdeel is – zijn al enige tijd met elkaar in gesprek. Het probleem is echter dat de huidige wet- en regelgeving de uitvoering van een voor de hand liggende oplossing belemmert. 

Het wellenprobleem zou namelijk kunnen worden verholpen door de schaatsbaan op te hogen met een extra kleilaag, maar de wellen vormen een leefomgeving voor meerdere beschermde diersoorten, zoals knaagdieren en insecten.  

En dus zijn allerlei strenge regels van toepassing. Zo moet toestemming worden gevraagd aan de provincie Zuid-Holland om de extra kleilaag aan te leggen. Maar die geeft enkel groen licht als sprake is van een wettelijk belang, bijvoorbeeld ten behoeve van de openbare veiligheid, waar ijsvormingsproblemen bij een ijsbaan niet onder vallen.

In plaats daarvan zou de ijsbaan ook kunnen worden verkleind. De meeste wellen bevinden zich namelijk onder het achterste deel van de baan. De lokale ijsclub ziet dit plan echter niet zitten: het organiseren van wedstrijden op een schaatsbaan met afwijkende afmetingen is volgens het bestuur geen serieus te nemen optie.

Second opinion

Begin februari kwam de kwestie aan bod tijdens een raadsvergadering. Verschillende fracties van politieke partijen in de Zuid-Hollandse gemeente – waaronder ChristenUnie, CDA, VVD en SGP – eisten opheldering van het college van burgemeester en wethouders over de wet- en regelgeving rondom de ijsbaan. 

Het college stemde daarmee in en zocht contact met een ecologisch adviesbureau, dat op dit moment een onderzoek uitvoert. Daaruit moet onder andere naar voren komen of het daadwerkelijk onmogelijk is om de ijsbaan door middel van extra kleilaag op te hogen 

Daarnaast zal het consultancybureau de komende maanden gaan vaststellen of het wellenprobleem eventueel ook met alternatieve opties kan worden verholpen. Het is op het moment van schrijven niet bekend wanneer het onderzoek zal worden afgerond.