Oud-minister Ferdinand Grapperhaus leidt Deloitte Legal in Nederland

14 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft een grote naam uit de politiek aan boord gehaald: Ferdinand Grapperhaus, die leiding gaat geven aan de Legal praktijk. Grapperhaus brengt jarenlange ervaring in de politiek en advocatuur mee naar zijn nieuwe rol.

Gisteravond werd het nieuws over de aanstelling al bekend gemaakt door het Financieele Dagblad. Volgens het zakenblad heeft Deloitte bevestigd dat Grapperhaus zich per 1 februari als partner heeft aangesloten bij het kantoor.

Het nieuws werd door Deloitte aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister, maar is nu dan toch wereldkundig gemaakt. De CDA'er Grapperhaus staat al enige tijd onder zeer strikte bewaking, na bedreigingen vanuit het criminele circuit.

Ferdinand Grapperhaus, Deloitte

Grapperhaus bracht de afgelopen vier jaar door in de politiek bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In januari 2022 zwaaide hij af als minister van Justitie en Veiligheid. Onder zijn bewind boekte het ministerie een aantal belangrijke successen, zoals de aanhouding van topcrimineel Ridouan Taghi.

De voormalig minister kreeg gedurende zijn politieke carrière meermaals te maken met kritiek. Zo was hij de verantwoordelijk minister tijdens het debacle rond landsadvocaat Pels Rijcken. Notaris Frank Oranje, de voormalig topman van dat Haagse kantoor, had miljoenen van klanten achterover gedrukt. Grapperhaus bleek al bijna twee jaar op de hoogte van een Fiod-onderzoek naar een notaris bij Pels, maar meldde dat pas later aan de Kamer.

En tijdens de coronapandemie kwam Grapperhaus onder vuur te liggen wegens het niet naleven van de overheidsvoorschriften op zijn besloten huwelijksfeest in 2020. Daar zou hij later een boete van €390 voor krijgen.

Allen & Overy topman

Toen Grapperhaus de politiek in ging, had hij reeds een 20+ jaar carrière in de advocatuur achter de rug, als arbeidsrechtadvocaat bij Allen & Overy, een van de meest prestigieuze advocatenkantoren ter wereld. Bij het kantoor groeide hij door naar een topfunctie en tussen 2015 en 2017 gaf hij leiding aan Allen & Overy.

Nu stapt hij over naar de kant van de uitdagers van Allen & Overy en de gevestigde advocatenorde. Samen met de andere Big Four-kantoren (EY, KPMG en PwC) is Deloitte al jaren bezig met het uitbouwen van zijn eigen juridische adviespraktijk. Wereldwijd lukt dit aardig, zo heeft Deloitte inmiddels 2.500 juridische professionals in 70+ landen.

In Nederland is de opmars van de Legal-praktijken, in de woorden van het FD, nog “geen onverdeeld succes”. Waar het op tactisch niveau lukt om opdrachten binnen te halen, leggen ze het op strategisch niveau – grote transacties, IPOs of juridische kwesties op raad van bestuur-niveau – nog af tegen de vooraanstaande advocatenkantoren.

Daarnaast geldt: het speelveld tussen de twee kanten is niet helemaal gelijk. Door regels vanuit de branchevereniging (de Nederlandse Orde van Advocaten) mogen partijen buiten de traditionele advocatuur – zoals de Big Four – geen advocaten in dienst hebben. Bij Deloitte werken dan ook geen advocaten, alleen juristen*. En vooral voor klanten kan dit onderscheid zwaar opwegen bij het gunnen van werk.

Met oud-minister Grapperhaus als boegbeeld denkt Deloitte aan reputatie te kunnen winnen en de volgende stap in zijn groei te kunnen zetten. Grapperhaus heeft zelf nog niet gereageerd op zijn overstap.

* In sommige landen wereldwijd zijn deze strikte beroepsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten recent afgezwakt, waardoor onder meer consultants meer toegang hebben tot de advocatuur.