Adviesbureau ondersteunt Veendam bij verbouwing gemeentehuis

17 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Veendam gaat de komende jaren zijn gemeentehuis verbouwen voor bijna €11 miljoen. Adviesbureau Abcnova ondersteunde de gemeente tijdens de aanloop van deze beslissing.

De specialisten van het consultancybedrijf werden ingeschakeld nadat tal van ambtenaren van Veendam hun wens uitspraken om zoveel mogelijk medewerkers van de gemeente in één gebouw onder te brengen. Wat tot op heden nog niet het geval is: op dit moment werken ze vanuit maar liefst elf panden, verspreid over heel Veendam. 

De afgelopen maanden onderzochten de adviseurs van Abcnova de mogelijkheden om de wens van de ambtenaren te verwezenlijken. Daaruit rolden verschillende scenario’s, zoals het bouwen van een nieuw gemeentehuis, waar alle werknemers van Veendam onder zouden kunnen worden gebracht. 

Het huidige gemeentehuis van Veendam

Het college van burgemeester en wethouders van de Groningse gemeente liet dit plan echter links liggen en koos onlangs voor een ander scenario van adviesbureau Abcnova. Daarin wordt het huidige gemeentehuis van Veendam de komende tijd voor zo’n €10,7 miljoen opgeknapt. 

Als de verbouwing erop zit, heeft een groot deel van de medewerkers van de gemeente Veendam die een kantoorbaan vervullen een onderkomen in het nieuwe gemeentehuis. Op dit moment bekleden ongeveer 330 mensen een kantoorbaan bij de Groningse gemeente, meldt een journalist van het Dagblad van het Noorden. 

Het gemeentehuis wordt niet enkel voorzien van een nieuwe werkomgeving. Zo wordt het gebouw eveneens uitgebreid met meerdere moderne vergaderzalen. Daarnaast wordt in de binnentuin van het pand een bedrijfskantine gebouwd, laat de Groningse, provinciale omroep RTV Noord weten. 

Met de grootschalige verbouwing van het gemeentehuis, speelt de Veendam in op een eerder voornemen. Zo is de gemeente al langere tijd van plan om het gebouw te sluiten waarvan de sociale dienst van de Veendam gebruikmaakt. Door de verbouwing, kan deze dienst worden ondergebracht in het nieuwe gemeentehuis. 

In één van de scenario’s van adviesbureau Abcnova krijgt het gemeentehuis eveneens een nieuwe raadszaal. Het college van burgemeester en wethouders van Veendam heeft zijn keuze op dit moment niet laten vallen op dat plan.

Dat betekent echter niet dat de ruimte op termijn niet zal worden vernieuwd, meldt het college. Zo kan de verbouwing van de raadszaal bijvoorbeeld op een later tijdstip nog worden uitgevoerd. Of eerder: de Veendamse gemeenteraad laat deze maand namelijk nog zijn licht schijnen over de verbouwingsplannen van het college.

Voorgeschiedenis

Het gemeentehuis van Veendam werd gebouwd in 1878. Ruim drie decennia later – in 1913 – bleek echter dat er behoefte was aan meer ruimte. Kort hierna wordt het pand verder uitgebreid en verbouwd in neorenaissancestijl aan de hand van een ontwerp van de Utrechtse architect Jan Stuivinga.

In de daaropvolgende jaren vinden er slechts enkele kleine aanpassingen plaats. In 1968 wordt het gemeentehuis van Veendam opnieuw onder hand genomen. Zo wordt het pand voorzien van een extra vleugel. Eind jaren tachtig wordt het gemeentehuis nogmaals verbouwd, wederom met behoud van zijn originele stijl. 

Meer dan vijftien jaar geleden stemde de gemeenteraad van Veendam opnieuw in met een grootschalige verbouwing van het pand, dat onder andere een extra vleugel zou krijgen. In 2009 werd het vernieuwde gemeentehuis opgeleverd. Wanneer de huidige verbouwing van het pand zal worden afgerond is niet bekend.