Marktlink helpt zonnepanelen installateur bij verkoop aan Belgen

09 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Zonnemarkt Groep is overgenomen door Belgische branchegenoot Green & Durable Group. De in Almere gevestigde zonnepaneleninstallateur werd tijdens de deal begeleid door adviseurs van Marktlink.

“Door de samenwerking met Green & Durable Group kan Zonnemarkt zich verder ontwikkelen in de energietransitie, die van essentieel belang is voor onze samenleving“, geven Siebe Evers en Remko de Wit aan, medeoprichters en aandeelhouders van Zonnemarkt Groep.

“We kunnen ons dankzij dit partnership meer specialiseren op het aanbieden van totaaloplossingen voor het vraagstuk van de hernieuwbare energie”, voegt het duo toe, dat leiding geeft aan het 90-koppige bedrijf uit Almere, goed voor een omzet van €50 miljoen en zo’n 30.000 klanten.
Stefan Baeten, Gerben Wolf, Siebe Everts, Remko de Wit en Gert GeraertsZonnemarkt Groep heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en mag zich inmiddels een nationale speler van formaat noemen in ons land, actief in de verkoop en installatie van zonnepanelen bij particulieren. Het bedrijf voert zo’n 5.000 installaties uit per jaar, beschikt ook over een label voor business-to-business en runt twee webshops op het gebied van zonnepanelen en laadpalen.

Gezien zijn sterke groei en met de stevige consolidatieslag die binnen de bredere energiesector gaande is, besloot Zonnemarkt Groep in het voorjaar van 2022 een zoektocht te starten naar een mogelijke koper. Daartoe werd de expertise ingeschakeld van Marktlink.

“De markt verkeert in een volwassenheidsfase en veel internationale partijen zoeken op de Nederlandse markt naar een goede investering op het gebied van duurzame energie”, geeft Jeffrey Scholtens van Marktlink aan. “Overnames worden gemotiveerd door strategische redenen: het versterken van je inkooppositie in de keten, zowel bij de producten als bij de arbeidskrachten. Maar ook het versterken van je marktpositie”, vult hij aan.

Green & Durable Group

Dat geldt ook voor de uiteindelijke koper: Green & Durable Group, een Belgische branchegenoot en marktleider op het gebied van duurzame energieoplossingen. Met de overname van Zonnemarkt Groep zet het bedrijf zijn buy-and-build strategie voort op de Nederlandse markt.

“We willen van Zonnemarkt een platformbedrijf voor de installatie van zonnepanelen en laadpalen maken”, laat Gerben Wolf, directeur van Green & Durable Group Nederland weten.

Sinds 2021 maakt Green & Durable Group – in navolging van een eigen overnamedeal (ook begeleid door Marktlink) – deel uit van Hasco Invest, dat met de buy-and-build-strategie van Green & Durable Group een sterke speler in de hele keten van duurzame energie wil neerzetten.

In lijn met groeistrategie werden onlangs al AgroNRG (Ootmarsum, NL) en Energreen (Waver, België) overgenomen. Het Nederlandse Zonnemarkt Groep vormt volgens Wolf “een perfecte aanvulling” op de overige twee toevoegingen. Hiermee ontstaat volgens eigen zeggen een top 3-speler in de Benelux.

Energietoekomst samen vormgeven

“Green & Durable Group gelooft sterk in de noodzaak van de energietransitie. We zijn overtuigd van de kansen die deze ontwikkelingen bieden en reiken graag de hand aan talentvolle ondernemers om de nieuwe energietoekomst samen vorm te geven”, voegt Wolf toe.

Zonnemarkt Groep oprichters Evers en De Wit besluiten: “Dankzij de investering en het uitgebreide netwerk van Green & Durable Group kunnen we samen nog sneller en kwalitatiever inspelen op de behoeften van de klant, om zo onze groei verder te zetten.”