Mees van Osch over zijn IT-traineeship bij Virtual Sciences

06 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Komende maart gaat de volgende editie van het IT-traineeship van Conclusion weer van start. Wat starters kunnen verwachten? Mees van Osch heeft zijn eerste jaar inmiddels achter de rug, en legt uit wat het intensieve opleidings- en praktijkprogramma hem heeft gebracht.

In maart vorig jaar begon Mees met het IT-traineeship van Conclusion. Na een intens IT-bootcamp ging hij met een aantal medetrainees aan de slag bij Virtual Sciences, een van de dochterondernemingen van Conclusion. “Daar mocht ik al snel de diepte in”, zegt hij enthousiast. “Tijdens een eerste klus deed ik ervaring op met NiFi, wat me bij de volgende opdracht goed van pas kwam.”

Met NiFi doelt Mees op de software, ontwikkeld door Apache, waarmee datastromen tussen softwaresystemen geautomatiseerd worden. Deze software wordt vooral gebruikt om data-integratie mogelijk te maken, iets dat in deze huidige tijd van datagedreven werken almaar belangrijker is geworden.

Mees van Osch, IT Trainee, Virtual Sciences

De klant van Mees had te maken met een dergelijke data-integratie-vraagstuk. Mees vertelt: “Half oktober vorig jaar verliep de licentie van hun oude integratieproduct. Dat kregen we in juni te horen, waardoor we de migratie naar Apache NiFi op redelijk korte termijn moesten verzorgen.”

Richard Frankhuisen leidde als projectmanager het team dat voor deze opdracht geformeerd werd. Mees was een van de drie IT-trainees op het project. “Mees deed het supergoed. Hij wist de technologie en de bijbehorende technieken snel onder de knie te krijgen.”

Go with the flow

“Met de klant zijn we om de tafel gegaan om de bestaande flows uit te pluizen”, vertelt Mees over de werkwijze. “Tijdens een aantal sessies keken we samen naar: ‘wat doet deze flow nu en wat is daar de output van?’ Met die kennis op zak bouwden we de flows opnieuw op.”

Wat vooral leuk was voor Mees: “De verantwoordelijkheid voor het maken van die flows lag volledig bij ons [de drie IT-trainees]. Dat zorgde voor een steile leercurve.”

Ook gaf het Mees een kick toen hij eenmaal de resultaten van hun inspanningen zag: “Telkens als ik een flow opnieuw gebouwd had, mocht ik dat communiceren met de klant. Zo heb ik in totaal drie flows ontleed en opnieuw opgebouwd. Als je dan ziet dat het online staat en werkt, ervaar je de impact die je maakt. Dat gevoel miste ik tijdens mijn studie wel.”

Ondanks de race tegen de klok wist het team de strakke deadline te halen. “Onze klant was tevreden”, blikt projectmanager Richard dan ook tevreden terug.

De strakke deadline voor de migratie naar NiFi zorgde bij Mees niet voor spanning. “Natuurlijk was er vanaf het begin tijdsdruk, maar Richard wist goed de rust te bewaren”, zegt de IT-trainee. “Hij zorgde ervoor dat we kleine successen vierden, wat ons als team heel positief hield. Richting het einde van het project merkte ik wel dat het spannender werd. Door te prioriteren zorgden we ervoor dat de belangrijke zaken voorrang kregen.”

Stimulerende sfeer

Voor Mees was het werken in teamverband binnen een professionele organisatie nieuw. Hoe hem dat beviel? “De uitdaging is dat je samen overeen moet komen welke richting je op gaat. Het grote voordeel is dat je elkaar daarbij kunt helpen. Binnen het team hing een stimulerende, goede sfeer. We wisten steeds beter wat we aan elkaar hadden. En we konden met al onze twijfels of vragen terecht bij het projectteam.”

Lessen voor het leven

Door in het diepe te duiken en zich nieuwe technieken eigen te maken, werkt Mees er hard aan een echte data integratiespecialist te worden. Ook zijn soft skills vijzelde de IT-trainee op tijdens het project: “We hadden best veel contact met de klant. Dan is het de uitdaging de juiste balans te vinden tussen het opvolgen van de wensen van de klant en zaken die je zelf kunt toevoegen. Dat zijn lessen die ik voor altijd meeneem.”