Rinze Veenstra en Hester Suttorp over hun keuze voor Maisters

31 januari 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met hun master en eerste werkervaring op zak, sloten Rinze Veenstra en Hester Suttorp zich afgelopen november aan bij Maisters. De twee jonge talenten vertellen over hun keuze voor het young professionals-programma en blikken terug op hun eerste maanden.

Sinds eind 2021 brengt Maisters professionals met 2 tot 5 jaar werkervaring de fijne kneepjes van het managementadviesvak bij. Wat het programma onderscheidt van de vele traineeships in de markt, is dat het zich specifiek richt op talenten die al hun eerste stappen op de arbeidsmarkt hebben gezet.

Zo ook Hester Suttorp en Rinze Veenstra. Hester rondde een master in Food Safety Law af in Wageningen, waarna ze haar eerste werkervaring opdeed als projectmanager en compliance-specialist. Rinze voltooide in Rotterdam een master Supply Chain Management en werkte daarna als productie- en demand planner bij een internationaal bedrijf in de levensmiddelensector.

Rinze Veenstra en Hester Suttorp - Maisters

Naast dat ze beide een hele andere achtergrond meebrengen, hebben de twee ook ieder zo hun eigen redenen om te kiezen voor een loopbaan in de consultancy. Hester vertelt dat ze zich graag bezighoudt met managementvraagstukken. “Het werken met klanten geeft me energie, omdat ik graag mensen help en me inzet voor anderen”, legt ze uit.

“Ook spreekt de afwisseling van de opdrachten mij aan. Ik ben breed geïnteresseerd en verdiep me met plezier in verschillende leefwerelden.”

Rinze geeft aan dat de consultancy geen voor de hand liggende tweede carrièrestap was. “Ik heb een achtergrond in de supply chain/logistiek en dan met name in de operatie. In mijn vorige baan realiseerde ik me echter dat ik meer behoefte had aan verbreding. Het lijkt me interessant om ook met meer strategische vraagstukken en verandertrajecten in aanraking te komen.”

De doorslaggevende factor

Hoe verschillend de weg die ze bij Maisters bracht ook is, de belangrijkste reden dat Rinze en Hester voor het programma kozen is grofweg dezelfde: de snelle ontwikkeling die ze er kunnen doormaken.

“Voor mij is de doorslaggevende factor het opleidingsprogramma geweest”, geeft Hester aan. “Ik vind het waardevol om met een paar jaar werkervaring nog een young professional-programma te kunnen doen. Ik wil graag bewust omgaan met mijn ontwikkeling en mezelf uitdagen om buiten mijn comfortzone te komen.”

“Daarnaast spreekt het mij aan dat Maisters management consultancy ziet als een ambacht”, voegt ze toe, “waarbij in een meester-gezelconstructie vaardigheden worden opgedaan om het vak eigen te maken.”

Ook Rinze prijst Maisters’ “sterke focus en visie op persoonlijke ontwikkeling”, evenals het “goed uitgewerkte curriculum aan trainingen en intervisie”. “Daarnaast merkte ik in de gesprekken die ik tijdens de sollicitatieprocedure had, dat ik me op m’n gemak voelde binnen de open bedrijfscultuur.”

Doordacht en uitdagend

Vooruitblikkend op het tweeënhalf jaar durende programma, zijn het de trainingen waar Hester zich het meeste op verheugt. “Het opgezette curriculum is doordacht en uitdagend”, licht ze toe. “Vaardigheden zoals performance management, gesprekstechnieken en strategieplanning komen allemaal aan bod. Ik hou erg van leren en vind het leuk om mezelf in deze thema's verder te kunnen ontwikkelen. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar de intervisie-sessies.”

“Ik kijk zelf het meest uit naar het leren op de consultancyopdrachten zelf”, voegt Rinze toe, “en het toepassen van de opgedane kennis vanuit de Maisters-trainingen op de opdracht. Ik heb heel bewust een stap buiten mijn comfortzone gezet, en ik denk dat ik op de opdrachten zelf het meest gestretcht ga worden.”

“De onboarding voelde echt als een warm bad”

Meteen meebouwen

Met de eerste twee maanden achter de rug voelen Hester en Rinze zich inmiddels al helemaal thuis bij Maisters. “De onboarding voelde echt als een warm bad”, vertelt Rinze, “en doordat er elke week wel een borrel of andere sociale activiteit is waar je heen kan, bouw je snel een band op met de andere Maisters.”

Ook Hester beleefde twee mooie eerste maanden. “Het is in mijn ervaring zelden dat je zo snel al mag meedenken en input kan geven in een bedrijf. Ik viel met mijn neus in de boter omdat er strategiedagen gepland stonden in een van mijn eerste weken.”

Omdat Maisters net als de talenten in het programma ook zelf nog volop in ontwikkeling is, is er ook “veel ruimte om te werken aan het bouwen van het bedrijf”, geeft ze aan. “Ik heb daardoor ‘the best of both worlds’: mijn klant is een grote corporate en Maisters is een startup waar ik mijn ondernemerschap in kwijt kan.”

Zo kon ook Rinze meebouwen aan Maisters zelf. "In afwachting van mijn eerste consultancyopdracht, heb ik me nuttig kunnen maken met het voorbereiden van de strategiedagen en het professionaliseren van de onboarding van nieuwe Maisters".

Uitdagende projecten

En uiteraard dragen ze ook hun steentje bij binnen uitdagende klantprojecten. Zo werkt Hester in haar eerste opdracht bij een grootzakelijke bank aan het thema duurzaamheid. “Zeker een actueel onderwerp, waar de maatschappelijke relevantie hoog is. Door de stikstofcrisis wordt dit thema binnen de organisatie versneld opgepakt.”

Vanuit haar rol helpt ze met het opzetten van een communicatiestrategie voor klanten die door deze thema's geraakt worden. “Voor mij is het uitdagend om een strategie te formuleren op een onderwerp waar zoveel diverse aspecten en stakeholders aan verbonden zijn.”

En ook Rinze werkt in zijn eerste opdracht met veel plezier voor een internationale bank. “Binnen een groot IT-transitieproject voor de regio Noord-Amerika begeleid ik het sturen op de jaarplanning en het structuren van processen.”

“Daarnaast ligt er een grote uitdaging op het gebied van stakeholdermanagement, wat ook één van mijn persoonlijke leerdoelen is voor de komende tijd. Ik kijk uit naar de uitdagingen die de komende maanden op mijn pad komen!”