Gemeente Utrecht zet in op duurzame pakketbezorging (en start proef)
Utrecht is een proef gestart om de pakketbezorging binnen zijn gemeentegrenzen te verduurzamen. Adviesbureau Advier en logistiek dienstverlener MyPup ondersteunen de Domstad hierbij.
“Dagelijks rijden soms wel tientallen bezorgvoertuigen van verschillende pakketdiensten door een wijk”, zegt Utrechts milieuwethouder Eva Oosters (partij: Student & Starter). “Dit zorgt voor CO2-uitstoot en veel drukte. Daarom willen we het aantal bezorgbewegingen in de wijken verminderen.”
Om die reden zocht de gemeente contact met MyPup, dat in 2014 werd opgericht om de problemen die bezorgbusjes veroorzaken te verhelpen. Daartoe verzamelt MyPup de pakketten van verschillende vervoerders in een hub buiten een stad. Daarna bezorgt het bedrijf deze per fietskoerier.
Maar niet bij de mensen thuis. De koerier fietst naar één van de MyPup-punten in een wijk, alwaar de pakketten in kluisjes worden opgeborgen. Inwoners van de wijk kunnen hun pakket vervolgens ophalen wanneer het hen uitkomt en hoeven zo niet meer langs meerdere pakketpunten.
“Als één koerier van MyPup met een volle lading de stad in rijdt, hoeven de andere vervoerders dat niet meer te doen”, aldus Oosters. “De duurzame koeriers van het bedrijf vervangen op deze manier alle andere bezorgbusjes. […] Dit levert uiteraard veel voordelen op.”
Tweejarige proeftuin
Inmiddels is het als inwoner van Utrecht mogelijk om gebruik te maken van de diensten van logistieke dienstverlener. Naast het ophalen, kunnen bij de MyPup-punten ook pakketten worden geretourneerd. En dat alles is helemaal gratis, in ieder geval de komende twee jaar, want zolang duurt de proefperiode.
“Deze aanpak draagt bij aan schonere lucht en een rustigere wijk”, zegt wethouder Oosters. “Hoe groot de impact ervan precies is op de luchtkwaliteit en leefbaarheid onderzoeken we de komende tijd samen met MyPup en met de specialisten van adviesbureau Advier.”
Ter voorbereiding van het tweejarige experiment voerde Advier – dat is gespecialiseerd in mobiliteitsvraagstukken – een locatieonderzoek uit. Daaruit rolden de eerste twee plekken voor de MyPup-punten: een in de Dichterswijk, de ander in het treinstation Utrecht Vaartsche Rijn.
Volgens de huidige planning zullen binnen afzienbare tijd nog meer pakketpunten van MyPup in Utrecht worden geopend. De Domstad is daarmee de eerst gemeente in Nederland die op een dusdanig grootschalige manier inzet op het verduurzamen van pakketbezorging.
“We zijn heel blij dat we de kans hebben gekregen van de gemeente Utrecht om te laten zien dat een innovatief logistiek model de toekomst kan zijn”, zegt Luke van der Wardt, CEO van MyPup.