Analyse van medaillespiegel prognoses E&Y en PwC

13 augustus 2012 Consultancy.nl

De 27ste editie van de Olympische Zomerspelen zijn afgesloten. Zoals verwacht werden de Spelen gedomineerd door de Amerikanen, gevolgd door de Chinezen. Nederland behaalde 3 medailles meer dan de doelstelling van NOC*NSF (17 medailles) en eindige daarmee op een verdienstelijke 13 plaats in de algehele rankings.
 
Voor de start van London2012 hebben verschillende onderzoeksbureaus met veel bombarie prognoses uitgebracht over de uiteindelijke medaillespiegel. Zo ook adviesbureaus Ernst & Young (NOC*NSF partner) en PwC. Uiteraard is het, nu alle medailles zijn vergeven, interessant om te beoordelen hoe goed de prognoses daadwerkelijk waren. Consultancy.nl vergeleek de prognoses van E&Y en PwC met de gerealiseerde resultaten. Een overzicht:
 
Ernst & Young - PwC | OS2012
 
Over de hele linie zijn de prognoses van beide adviesbureaus, met name voor de Top 10, goed uitgekomen. Uitzondering is de hoge noteringen van Hongarije. Ook hadden zowel PwC en Ernst & Young niet verwacht dat Groot-Brittannië boven Rusland zou eindigen.
 
Nederlandse prognose van E&Y beter
Dat Nederland 20 medailles zou behalen is voor beide adviesbureaus een verrassing. PwC verwachtte 16 medailles, E&Y 17 medailles. Daarmee is de prognose van E&Y dichter bij de realiteit.  
 
PwC had betere prognose voor top 15
Op basis van de prognoses van de top 15 presterende landen scoort PwC net iets beter. Zo is het totale verschil tussen de geprognosticeerde en de daadwerkelijke ranking in de medaillespiegel (‘delta’) kleiner dan die van Ernst & Young. Zo had PwC met name een betere prognose op de prestaties van Hongarije en Cuba.
 
Van belang om te vermelden dat de prognoses van landen die volgens de adviesbureaus in de top 15 zouden belanden niet zijn meegenomen. Zo verwachtte PwC bijvoorbeeld dat Spanje met 18 medailles op #13 in de medaillespiegel zou eindigen, terwijl het land uiteindelijk een 21ste plek bemachtigde.

Nieuws