Vijf trends voor de toekomst van boekhouding

20 januari 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het boekhoudberoep is de afgelopen decennia sterk in beweging. Nieuwe technologieën, regelgeving en economische omstandigheden hebben uitdagingen en kansen gecreëerd voor bedrijven en hun accountants. Experts delen vijf belangrijkste trends in de boekhouding voor bedrijven.

1. De opkomst van big data

De proliferatie van gegevens is een game-changer voor bedrijven en hun accountants. In het verleden moesten bedrijven vertrouwen op historische gegevens en hun ‘onderbuikgevoel’ om beslissingen te nemen.

Maar met de komst van big data hebben bedrijven toegang tot enorme hoeveelheden gegevens die kunnen worden gebruikt om weloverwogen beslissingen te nemen.

Vijf trends voor de toekomst van boekhouding

Deze ontwikkeling heeft ingrijpende gevolgen voor het accountantsberoep. Accountants kunnen bedrijven nu inzichten verschaffen die voorheen niet beschikbaar waren. Zo kunnen ze gegevens gebruiken om trends te identificeren, betere voorspellingen maken, en strategieën te helpen ontwikkelen.

2. De groei van cloud computing

Cloud computing is een belangrijke trend in het accountantsberoep. Dankzij de cloud kunnen bedrijven gegevens en applicaties off-site opslaan, wat bedrijven geld kan besparen op hardware- en IT-kosten. Ook kunnen bedrijven hun gegevens en applicaties overal vandaan benaderen, waardoor werknemers werkplek-onafhankelijk kunnen opereren.

De cloud heeft ook een grote invloed op de manier waarop accountants werken. Veel accountantskantoren hebben cloud-based boekhoudsoftware omarmd, waardoor accountants overal kunnen werken. Dit heeft het voor bedrijven gemakkelijker gemaakt om het juiste boekhoudtalent te vinden, ongeacht de locatie.

Verschillende softwareprogramma’s winnen om verschillende redenen aan populariteit. Enkele van de meest populaire zijn software voor de boekhouding, voor financiële rapportages, en debiteurenbeheer software. Dit laatste type software helpt bedrijven bij het bijhouden van hun vorderingen en bij het innen van betalingen.

3. De opkomst van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie begint een grote invloed te krijgen op het accountantsberoep. Boekhoudsoftware met kunstmatige intelligentie wordt steeds geavanceerder en begint veel van de taken die accountants uitvoeren te automatiseren.

Dit is een belangrijke verschuiving in het beroep. In het verleden waren accountants verantwoordelijk voor het verzamelen en invoeren van gegevens. Maar nu kan boekhoudsoftware die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie veel van dat werk overnemen. Hierdoor hebben accountants meer tijd om zich bezig te houden met taken die meer waarde creëren – zoals advisering.

4. De veranderende rol van de boekhouder

De veranderende rol van de accountant is volgens velen de belangrijkste trend in het beroep. In het verleden waren accountants vooral gericht op de compliance-kant van hun rol. Maar nu, met de komst van nieuwe technologieën en de veranderende behoeften van bedrijven, nemen accountants een meer strategische rol aan.

Ze worden vertrouwde adviseurs van bedrijven en helpen hun klanten met het begrijpen en interpreteren van financiële gegevens. Ze helpen bedrijven ook om betere beslissingen over de toekomst te nemen. Deze verschuiving zal zich waarschijnlijk voortzetten naarmate bedrijven meer en meer op gegevens vertrouwen om beslissingen te nemen.

Verder lezen: Nieuwe service ontzorgt accountants met uitbouwen van adviesdiensten.

5. De opkomst van blockchain

Blockchain is een andere grote trend die invloed begint te krijgen op de boekhouding. Blockchain is een gedistribueerde database die een aantal voordelen biedt ten opzichte van traditionele databases.

Een van de belangrijkste voordelen van blockchain is dat het veel veiliger is. Blockchain gebruikt namelijk cryptografische algoritmen om gegevens te beveiligen. Blockchain is ook fraudebestendig, dus gegevens kunnen niet worden gewijzigd als ze eenmaal aan de blockchain zijn toegevoegd.

Een ander voordeel van blockchain is dat het meer transparantie biedt. Met traditionele databases kan het moeilijk zijn om na te gaan waar gegevens vandaan komen en wie er toegang toe heeft. Met blockchain worden alle gegevens opgeslagen in een openbaar grootboek, zodat ze gemakkelijk te traceren en te controleren zijn.

Blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar het is duidelijk dat het het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen in de boekhoudsector. De komende jaren zullen waarschijnlijk steeds meer bedrijven de blockchain gaan gebruiken.