Dress to impress? De kledingvoorschriften in bedrijfstakken

05 januari 2023 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

We leven in een tijd waarin het uiterlijk van mensen steeds belangrijker wordt. Dit geldt vooral in bedrijfstakken die veel te maken hebben met advisering en klantcontact. In deze sectoren is een fatsoenlijk uiterlijk vaak verplicht om succesvol zaken te kunnen doen. Maar wat betekent ‘fatsoenlijk’ precies? Wat zijn de regels als het gaat om dresscodes in verschillende beroepen?

In veel sectoren, in het bijzonder binnen de zakelijke advisering, is het belangrijk om er representatief uit te zien. Dit kan in elk segment echter wat anders betekenen. Want waar het in investment banking of de advocatuur voor professionals nog altijd zeer gebruikelijk is om zich te hullen in een stijlvol en zakelijk pak, is het in andere sectoren juist allang ingeburgerd om een meer casual stijl te omarmen.

In dit artikel zetten dresscode-experts uiteen waar de professionals van nu op moeten letten per branche, en delen ze tips en tricks hoe ze in ieder geval goed voor de dag kunnen komen.

De kledingvoorschriften in bedrijfstakken

Consultancy

In de eerste plaats moeten consultants er verzorgd uitzien. Dit betekent dat ze altijd netjes gekleed moeten zijn, met kleding die bij de gelegenheid past. Een donker pak met stropdas en overhemd is een goede optie, maar dit is niet verplicht. Ook een broek met een mooi jasje en overhemd of een wat losser vallende jurk die op de juiste wijze gedragen wordt, kunnen goede opties zijn.

Let er daarnaast op dat je mooie schoenen in huis haalt en zorg dat die er altijd keurig uitzien. Kies daarom voor schoenen die eenvoudig te onderhouden zijn. Wanneer je als consultant dus op klantenbezoek gaat, is het belangrijk dat je er altijd professioneel uitziet.

Verder lezen: Dure auto en kleding maakt adviseur geloofwaardiger.

Bankensector

De tweede branche waar een fatsoenlijk uiterlijk vereist is, zijn banken. Hier geldt een strikte dresscode, waarbij een donker pak met overhemd en stropdas het veiligst is. Aanvullende accessoires zoals een zakdoek of strik kunnen nuttig zijn, maar wees voorzichtig met dit soort details. Ze kunnen je er heel formeel uit laten zien – maar alleen als je er verstandig mee omgaat.

Verder hoef je je geen zorgen te maken over de kleur van het pak – donkerblauw, grijs of zwart zijn allemaal prima. Casual friday is in de bankensector vaak niet toegestaan – je kleding moet altijd op een professionele manier worden gedragen.

Onderwijs

In het onderwijs is een fatsoenlijk uiterlijk nog steeds belangrijk, maar er is meer ruimte voor persoonlijke expressie. Voor leraren is het verstandig om een professionele uitstraling te hebben, maar dit wil vanzelfsprekend niet zeggen dat je elke dag een zwart pak aan moet. Kies in plaats daarvan voor kledingstukken zoals rokken of broeken met mooie blouses. Voor schooldirecteuren is het echter wel verstandig om er meer formeel uit te zien door middel van een pak of lange jas.

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg is een fatsoenlijk uiterlijk net zo belangrijk als in andere bedrijfstakken. Netheid, hygiëne en professionele kleding staan bij werknemers in de gezondheidszorg hoog in het vaandel.

Ziekenhuispersoneel is doorgaans verplicht om een wit, lichtblauw of lichtgrijs uniform te dragen. Bovendien moet alle kleding schoon, gestreken en netjes gedragen worden. Vaak krijgt het ziekenhuispersoneel de uniformen uitgereikt die ze tijdens hun werk dragen, waardoor voor wat de outfit betreft het meeste werk al door anderen verricht is.

Luchtvaartindustrie

Ook in de luchtvaartindustrie is een professioneel uiterlijk belangrijk. De regels en voorschriften voor cabine- en grondpersoneel variëren tussen luchtvaartmaatschappijen, maar er zijn een paar algemene regels. Zo moet het personeel altijd verzorgd zijn en nette kleding dragen.

Kledingstukken moeten eenvoudig zijn. Er mag geen enkel kledingstuk te opvallend zijn, zoals felle kleuren of te lange mouwen. Ook wordt de vliegtuigbemanning gevraagd om nette schoenen te dragen die professioneel ogen in plaats van bijvoorbeeld sneakers. Net zoals bij het ziekenhuispersoneel krijgt luchtvaartpersoneel hun uniformen uitgereikt.

De horeca

Werknemers in de horeca moeten altijd verzorgd zijn, met zowel schone als nette kleding. Wat de dresscode precies omvat, is afhankelijk van het type restaurant of hotel waar je werkt. Denk bijvoorbeeld aan informele kleding zoals poloshirts of T-shirts met het bedrijfslogo voor restaurants met een informele sfeer. Voor restaurants met een meer formele sfeer kunnen lange mouwen en pantalons gepast zijn.

Advocatuur

Ook de advocatuur staat erom bekend een bepaalde dresscode te hebben. Advocaten wordt geadviseerd om formele en zakelijke kleding te dragen, met name als deze buiten de rechtbank zijn. Voor advocaten geldt dat een pak met overhemd en stropdas het veiligst is. Aanvullende accessoires, zoals een zakdoek of stropdas, kunnen nuttig zijn. Verder wordt er veelal een toga over de kleding gedragen tijdens de uitvoering van de functie in de rechtbank.

Verder lezen: De 25 grootste advocatenkantoren van Nederland.

Nieuws-sector

Nieuwspresentatoren staan erom bekend dat ze een fatsoenlijk uiterlijk hebben en dat begint met de kleding. Vrouwelijke nieuwspresentatoren dragen meestal een conservatieve jurk of pakken en mantels in neutrale kleuren. Mannelijke nieuwspresentatoren dragen vaak ook een pak met overhemd en stropdas. De kledingstukken moeten verder altijd schoon, netjes en gestreken zijn.

Begrafenisbranche

Een andere branche waarbij het een must is om er fatsoenlijk bij te lopen, is de begrafenisbranche. In tegenstelling tot andere bedrijfstakken draagt het personeel in deze branche vaak donkere kleuren. Zwart en paars zijn meestal de beste opties, hoewel donkerbruin of andere neutrale kleuren ook gepast zijn. Kledingstukken moeten eenvoudig, netjes en schoon zijn.

Accountancy

Wanneer je een accountant bent, wordt het aanbevolen dat je fatsoenlijke bedrijfskleding draagt. Zakelijke pakken of kostuums, overhemden met stropdas en pantalons zijn geschikte opties. Voor vrouwen gelden meestal dezelfde regels als voor mannen, waarbij ze hetzelfde kunnen dragen, met als aanvulling een mantel of blazer. Daarbij is het vaak wel zo dat op vrijdag iets meer informele kleding gedragen kan worden, zoals een poloshirt of T-shirt met nette pantalons.

Notariaat

Hoewel de dresscode varieert van notaris tot notaris, wordt het algemeen aanvaard dat zakenkleding gepast is. Dit omvat pakken, overhemden met stropdas of blouses en pantalons voor mannen. Voor vrouwen geldt meestal precies hetzelfde, met als aanvulling dat een professioneel jurkje of mantelpak ook een uitstekende optie is.

Vastgoed

Tot slot hebben we de vastgoedsector. Er zijn geen strikte kledingvoorschriften voor werknemers in deze sector, maar het wordt aangemoedigd om een nette en verzorgde uitstraling te hebben. Hoewel een zakelijk pak niet verplicht is, is het toch verstandig om iets te dragen dat elegant en professioneel oogt.

Een goede optie kan bijvoorbeeld een nette broek met overhemd of T-shirt zijn. Blouses, rokken of jurken zijn ook gepast voor deze branche. Accessoires zoals sjaals en riemen kunnen je outfit net dat beetje extra geven wanneer je bijvoorbeeld buiten op een klant wacht voor een bezichtiging.

Tot slot...

Het is duidelijk te zien dat er verschillende dresscodes bestaan voor verschillende bedrijfstakken, maar in ieder geval is een representatieve look met nette, goed verzorgde schoenen essentieel. Of je nu een consultant bent of een nieuwspresentator; zorg ervoor dat je er professioneel uitziet en je kunt er altijd vanuit gaan dat je goed voor de dag komt.