Zes Atos-talenten over hun ontwikkelprogramma naar ‘future leaders’

23 december 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

In februari begon een groep van zo’n 30 Atos-collega’s door Noord-Europa aan het ‘LAUNCH for Future Leaders’-programma. De 2022-lichting telde ook zes Nederlanders. Zij vertellen over hun ervaringen en hoe het programma ze helpt bij het zetten van de volgende stap in hun carrière.

Het internationale talentenprogramma heeft als doelstelling om Atos talenten te helpen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling richting een leidinggevende functie.

Deelnemers krijgen trainingen in persoonlijke effectiviteit en zelfreflectie. Ook zijn er inhoudelijke sparringsessies met (senior) management en kunnen ze hun lessen toepassen in de praktijk – onder meer doordat ze leiding mogen geven aan innovatieve projecten.

Laurens Baars, Nina Stefels, Roel Koens, Stefan Levels, Doeke Dorhout, Sanne Rietman - Atos

Laurens Baars is een van de Nederlanders die werd geselecteerd voor LAUNCH. “Voor mij was dit een kans om te groeien binnen Atos, om de juiste connecties te maken en om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken”, vertelt hij. “Het programma hielp mij om te leren over people- en projectmanagement, over persoonlijke effectiviteit en leiderschap.”

Binnen het programma bestaan verschillende rollen. De deelnemers met interne functies zijn de organisatoren van het programma.Hoewel ik zelf ook deelnam aan het programma had ik de rol van Speaker, waarin ik – samen met iemand uit Engeland – de dagdagelijkse leiding gaf aan de invulling van het programma”, legt Laurens uit.

“Dat betekent dat we onderzochten wat de leerbehoeften waren, deelnemers coachten op het behalen van hun leerdoelen en een controlerende rol hadden op de interne projecten die binnen het programma gedaan werden.”

Nina Stefels vervulde een rol binnen het organisatieteam. “Daarin was ik samen met een collega uit de UK verantwoordelijk voor het organiseren van alle trainingen, workshops en gastsprekers gedurende het programma”, licht ze toe. Zo waren er lezingen en workshops over bijvoorbeeld de toekomst van werk, diversiteit & inclusie en sales.

Als afsluiter van het programma was een Q&A met de co-CEO van Atos, Nourdine Bihmane, en Kulveer Ranger, de Chief Marketing Officer van Atos Noord-Europa gepland.

Diverse projecten

Drie projecten lopen dwars door het programma heen. Roel Koens was co-project lead van het Decarbonisation-project. “Bij dit project hebben we gewerkt aan een minimalisering van het onnodig verspillen van energie door apparaten die op stand-by staan. Dit deden we door het vervangen van stekkeringangen. Dit visualiseerden we vervolgens in een dashboard en maakten rondom deze informatie een training voor Atos-medewerkers.”

De andere twee projecten gingen over het integreren van nieuwe acquisities op cultureel vlak en het onboardingsproces van recent afgestudeerden.

Het werken in projectteams die door de talenten zelf werden geleid is onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling die binnen het programma beoogd wordt. “Binnen het project waar ik leiding aan gaf werkte ik samen met een multidisciplinair team van collega’s uit verschillende landen en diverse afdelingen van het bedrijf. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten en een vergroot netwerk binnen de organisatie”, vertelt Stefan Levels, die sinds 2019 bij Atos werkt.

Hoogtepunten

Doeke Dorhout is inmiddels bijna drie jaar werkzaam bij Atos. Gevraagd naar zijn hoogtepunt zegt hij: “De informatiesessies zijn zeer inspirerend en relevant. Deze dagen je echt uit om te reflecteren op je persoonlijke carrière. Eigenlijk nam ik daar als young professional te weinig tijd voor.”

Sanne Rietman, ook sinds drie jaar aan boord, vult aan: “De trainingen van FranklinCovey en Beyond Business die we gevolgd hebben zijn voor mij heel waardevol, omdat ze binnen en buiten het werk toepasbaar zijn.”

Voor Nina is het juist het leren in een internationale setting waar ze het meest van opstak. “Je leert elkaar op verschillende manieren beter kennen binnen het programma, zowel door het werken aan projecten als door trainingen te volgen waar wordt ingegaan op de persoonlijke ontwikkelingen. Zo leer je dus veel over de verschillende persoonlijkheden en uitdagingen binnen de groep.”

What’s next

De zes Nederlandse deelnemers verwachten in de toekomst nog veel aan de lessen van het programma te hebben. Roel en Sanne geven aan dat met name het netwerken van collega’s door de hele organisatie heen ze veel oplevert. Laurens en Nina benadrukken vooral de leiderschapskills en persoonlijke ontwikkeling als waardevol voor de toekomst.

Stefan en Doeke wijzen er beiden op hoe het programma ze heeft geholpen richting en vorm te geven aan het vervolg van hun carrière. “Het geeft ons een duidelijker beeld van waar we in willen groeien en wat voor stappen we moeten zetten om onze carrièreambities waar te maken”, aldus Stefan.

“LAUNCH heeft mij een vergroot netwerk binnen de organisatie geboden, ervaring in het aansturen van een multidisciplinair projectteam en een goede basis voor de volgende stap binnen mijn carrière”, voegt Doeke toe.

Bij Atos werken in Nederland meer dan 3,000 collega’s. Het bedrijf is doorlopend op zoek naar nieuw talent, van consultants en projectmanagers tot software-engineers.