Een (ongewone en leuke) dag in het leven van Atos-consultants

25 juli 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om als consultant te werken bij Atos? Natalie de Vries, Casper Gehner en Simon Kemmere zijn alle drie actief als digital transformation consultant bij de internationale IT-dienstverlener. Het trio vertelt over hun afwisselende en uitdagende werkzaamheden.

Als digital analytics consultant helpt Natalie de Vries klanten bij het managen van hun data- en AI-projecten, het opschalen van kunstmatige intelligentie binnen afdelingen en het ontwikkelen van nieuwe use cases voor data en analytics.

In maart van dit jaar mocht Natalie namens Atos afreizen naar Barcelona, waar het Mobile World Congress (MWC) 2022 plaatsvond, een van de grootste congressen op het gebied van connectiviteit. Op het event waren de belangrijkste organisaties op het gebied van telecom, hightech en IT-diensten aanwezig.

Natalie de Vries, Casper Gehner, Simon Kemmere - Atos

Samen met haar collega Casper Gehner vertegenwoordigde Natalie daar de digital transformation consulting-afdeling van Atos. De twee presenteerden een succesvolle klantcase uit de telecomsector, waarin Atos een innovatieve conversational AI-oplossing implementeerde bij T-Mobile en Tele2 in Nederland.

“Het was erg spannend om zo’n groot congres bij te wonen, waar we onze klantcase konden presenteren aan tal van internationale collega’s, partnerbedrijven en potentiële klanten”, blikt Natalie enthousiast terug. “Het laat je echt stilstaan bij het harde werk dat je hebt verricht. Bovendien maken alle positieve feedback en de interesse van mensen van overal ter wereld mij trots op wat we hebben bereikt.”

Spot de robothond

Het bijwonen van een dergelijk evenement is een voorbeeld van de ontwikkelmogelijkheden die Atos biedt aan zijn consultants. “We hebben hierdoor een netwerk van Atos-collega’s en interessante externe contacten kunnen opbouwen, van zeer ervaren collega’s kunnen leren en ideeën met deskundigen kunnen uitwisselen”, aldus Natalie.

Casper kon tijdens het event ook een kijkje nemen bij andere stands, om kennis op te doen van tal van opkomende technologieën en contacten te leggen met mensen uit de telecom- en technologie-industrie.

“Het bijwonen van een evenement van deze omvang bood me de kans om inzicht te krijgen in waar de grote spelers in verschillende markten mee bezig zijn”, vertelt hij. “Bedrijven hebben lang moeten wachten alvorens er weer evenementen mochten plaatsvinden, dus elk bedrijf stond te popelen om te laten zien wat er achter de schermen allemaal is gebeurd.”

Het Atos stand op het Mobile World CongressZo zag Casper bijvoorbeeld Boston Dynamics’ robothond Spot in actie. Ook een robotcocktailmaker en virtual reality 4D-achtbaan maakten indruk. “Dit laat zien dat we als gemeenschap werken aan de meest vooruitstrevende technologie.”

Klaargestoomd tot consultant

Simon Kemmere startte een jaar geleden bij de Foundation, het Atos Digital Transformation Consulting-programma voor jonge professionals. Dit 18 maanden durende ‘learning-by-doing’-traject stoomt aanstormende talenten klaar voor het leven als consultant.

“Een van mijn belangrijkste drijfveren om destijds voor Atos te kiezen was het internationale karakter”, vertelt Simon. “Onze klanten bevinden zich in verschillende industrieën met hoofdkantoren over de hele wereld. Dit zorgt voor een zeer interessante dynamiek.”

Ideeën, inspiratie en lachen

Simon werkt momenteel aan een project bij een vliegtuigonderdelenbedrijf. Het projectteam heeft, zo vertelt hij, “met succes intelligente automatisering geïmplementeerd voor verschillende handmatige en repetitieve processen”.

Elk kwartaal komt het team samen tijdens een ‘program increment’-planningsevenement om de productfunctionaliteit die de meeste waarde toevoegt voor de klant te bespreken en te prioriteren. Tot voor kort werden deze sessies in verband met de coronabeperkingen online gehouden, wat volgens Simon “heel goed werkte”.

Desondanks was het een verademing toen in maart weer het eerste fysieke evenement plaatsvond. “Er gaat niets boven klantenbetrokkenheid ter plaatse. Ideeën kunnen uitwisselen, geïnspireerd worden, lachen en relaties verdiepen – dat is waar het allemaal om draait! We hebben zelfs een workshop gehost op het kantoor van Google, wat een zeer inspirerende aanvulling was.”

Simon op reis

De workshop was “intensief, maar zeer succesvol”, blikt Simon terug. Bovendien leerden de teams elkaar beter kennen in een ontspannen sfeer tijdens een diner, en was er zelfs tijd om wat Deense cultuur op te snuiven met een verfrissende pre-workshop duik in de haven van Kopenhagen.

“Al met al kun je zeker zeggen dat Atos zijn internationale karakter waarmaakt”, geeft Simon aan. “Zelfs young professionals krijgen de kans om te ervaren hoe het is om voor wereldwijde klanten te werken.”

Je carrière ontwikkelen

Naast deze bijzondere uitstapjes naar het buitenland bieden ook de dagelijkse werkzaamheden volgende de drie professionals volop plezier en uitdaging. Ze kunnen andere aanstormende talenten dan ook van harte aanbevelen om zich ook aan te sluiten.

“Als ons verhaal je interesse heeft gewekt, is Atos misschien wel de juiste plek om je carrière te ontwikkelen. We zijn op zoek naar getalenteerde nieuwe collega’s voor functies variërend van consultants tot engineers en alles daartussenin”, aldus het trio.