Rebel betrokken bij grootste zonnepanelenproject van Vlaanderen
De sociale huisvestingssector in Vlaanderen heeft een grote stap gezet richting een meer duurzame toekomst. De komende jaren worden ruim 50.000 sociale huurwoningen in Vlaanderen voorzien van bijna 400.000 zonnepanelen. Het betreft het grootste zonnepanelenproject ooit in de Belgische graafschap.
Het megaproject wordt gecoördineerd en mogelijk gemaakt door Aster, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). Aster, dat voluit staat voor ‘Access to Sustainability for Tenants through Energy Effective Retrofit’, heeft als doel om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de energie- en isolatiebehoeften van sociale woningen.
Aster werd opgericht in 2019 door een unieke combinatie van publieke en private partijen, waaronder VVH, energiemakelaar Enbro, studiebureau Ingenium, financieel advieskantoor Rebel en advocatenkantoren Equator en Eubelius.
De partners erkennen dat verduurzaming in de sociale huursector tegen een aantal belangrijke uitdagingen aanloopt. Niet alleen hebben huurders gemiddeld genomen een kleiner budget waar ze uit kunnen putten, ook vormt eigendom een issue. Sociale huurders zijn geen eigenaar van hun dak, en dus moet het initiatief komen vanuit de corporaties zelf.
Zo’n drie jaar na te zijn begonnen met de voorbereidingen voor het realiseren van de ambitie, is inmiddels een installatiepartner geselecteerd. Het betreft EnergyVision, dat zowel de installatie als het onderhoud voor zijn rekening gaat nemen. EnergyVision heeft uitgebreide ervaring met zonne-energieprojecten en met sociale huurders; onder meer via hun ‘Brusol’-programma, dat duizenden kleine installaties bevat.
EnergyVision werd geselecteerd aan de hand van verschillende criteria, waaronder de totale investerings- en onderhoudskosten, expertise, ervaring en kredietwaardigheid van de leveranciers, de geografische dekking, de kwaliteitsgaranties van de gebruikte materialen en de plaatsing.
Aster investeert meer dan €150 miljoen in het project, waarbij het zich gesteund weet van een financieringsovereenkomst met Belfius Bank. Deze investering kan, binnen de huidige aanbesteding, verder uitgebreid worden tot maximaal €400 miljoen, goed voor 1 miljoen zonnepanelen tegen medio 2026.
Het Nederlandse adviesbureau Rebel leverde gedurende het traject financieel advies aan Aster. Het bureau zorgde voor de structuur, verzorgde het due diligence-proces en de onderhandelingen met financiële instellingen en begeleidde het proces voor het aantrekken van financiering.
Volgens Aster zorgt het financieringsmodel – dat onafhankelijk van subsidies en groenestroomcertificaten is – ervoor dat het programma een terugverdienmodel heeft “waarbij iedereen wint”. Sven Van Elst, algemeen directeur van Aster: “We gaan huurders voorzien van zonnestroom die 25% tot 30% goedkoper is dan het huidige sociale dagtarief, en tot 40% goedkoper dan de commerciële elektriciteitstarieven.”
De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Uitrol van start
In september is de uitrol over heel Vlaanderen van start gegaan. “Op kruissnelheid zullen bij ons en bij onze onderaannemers gedurende verschillende jaren meer dan 250 mensen voltijds aan de slag zijn enkel en alleen voor het Aster-project”, aldus Maarten Michielssens, chief executive officer van EnergyVision.
Matthias Diependaele, Minister van Wonen bij Vlaanderen, zegt: “Vanuit Vlaanderen ondersteunen we dit project volmondig. De cijfers zijn indrukwekkend, met dit zonnepanelenproject gaan we de komende vijf jaar zorgen voor 395.000 zonnepanelen op 52.500 woningen van 64 verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen. Hiermee wordt een derde van het totale aantal sociale woningen in Vlaanderen voorzien van zonnepalen.”
“Dit betekent een dubbele maatschappelijke winst voor een alsmaar ernstiger wordende problematiek: we zetten hiermee een serieuze stap richting de Vlaamse klimaatdoelstellingen, en de installatie van zonnepanelen zorgt voor een positief effect op de energiefactuur van de sociale huurders.”