Juliët Quint en Bram Polfliet werken aan de toekomst van de Europese energiemarkt

23 december 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Juliët Quint en Bram Polfliet zijn respectievelijk vier en zes maanden werkzaam binnen Magnus Energy. In gesprek met Consultancy.nl vertelt het duo over hun start, hun werkzaamheden, hoe ze de cultuur ervaren en hun ontwikkeling.

Afgelopen september sloot Juliët Quint zich aan bij het team van Magnus Energy, met een master in Advanced Energy Solutions op zak. “De tijd vliegt echt voorbij”, begint ze. “Het voelt als heel lang geleden omdat ik al zoveel heb gedaan en heb meegemaakt.”

“Maar het is een hele positieve ervaring geweest”, kan ze ons verzekeren. “Iedereen was heel behulpzaam en ik kon al gauw m’n weg vinden en kreeg snel verantwoordelijkheden, wat ik erg fijn vond.”

Juliet Quint en Bram Polfliet - Magnus Energy

In de rol van consultant zet Juliët zich bij Magnus Energy in voor de realisatie van een geïntegreerde Europese energiemarkt en de inlijving van hernieuwbare energiebronnen. Met de projecten die Magnus Energy doet, draagt het bedrijf bij aan het versnellen van de energietransitie.

Juliët vindt het mooi om direct aan de start van haar loopbaan een rol te spelen in de realisatie van zo’n belangrijke ambitie. “Ik heb duurzame energie gestudeerd en wilde dus heel graag dat mijn werk zou bijdragen aan de energietransitie.”

Dat werk wilde ze graag doen vanuit de adviesbranche. “Consultancy sprak me aan omdat ik energie krijg van uitdagende problemen aanpakken en om organisatie in chaos te vinden. Ook vind ik het heel leuk om in een team te werken waar mensen verschillende expertises hebben en om te zien hoe je dan uiteindelijk tot een oplossing komt waar iedereen aan heeft bijgedragen.”

Waardevolle bagage

Bram Polfliet werkt inmiddels een half jaar voor Magnus Energy. Voorafgaand aan zijn professionele loopbaan rondde hij zijn master in innovatiemanagement af aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Al tijdens zijn studie deed Bram relevante management consulting ervaring op bij studentenadviesbureau Solve Consulting.

“Naast mijn projectervaring bood de studentenconsultancy mij de kans om verschillende consultancykantoren te leren kennen”, geeft Bram aan, die met deze waardevolle bagage op zak besloot te solliciteren bij Magnus Energy.

“Ik heb duurzame energie gestudeerd en wilde dus heel graag dat mijn werk zou bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.”

Zo kon hij deze zomer bij het bureau aan de slag als consultant. De afgelopen maanden was hij betrokken bij een groot Europees project dat wordt uitgevoerd binnen de Core Capacity Calculation region (Core CCR). “Het is een groot programma waarin 16 Europese netbeheerders werken aan het aanbieden van zoveel mogelijk capaciteit op internationale netverbindingen aan de markt.”

Momenteel ondersteunt hij de projectmanager van de stuurgroep, het besluitvormende orgaan van het programma. “Ook ben ik verantwoordelijk voor het rapporteren van het budget.”

Samen werken aan een sterker een saamhorig Europa

Bram blikt met veel plezier terug op zijn eerste zes maanden. “Een van de leukste aspecten is dat we samenwerken met teams uit elke hoek van de Europese Unie. In deze internationale context is er veel ruimte om te leren van andere perspectieven en de nuances in communicatiestijlen.”

Een leuk extraatje dat komt kijken bij deze multilaterale samenwerking is dat hij geregeld mag vergaderen in een Europese stad en daarmee de kans krijgt om het continent te verkennen tijdens werktijd. “In die trant heb ik zelf met veel plezier een meerdaagse vergadering gefaciliteerd in Parijs.”

De meeste voldoening haalt hij echter nog uit het “samen werken aan een sterker een saamhorig Europa – een missie waar ik erg in geloof.”

Stabiel en betrouwbaar energienet

Zijn collega Juliët is actief binnen het Italy North CCR-programma. “Dit programma doorloopt momenteel onder andere de ontwikkel- en testfase van een project. Dit om te zorgen dat de gemaakte capaciteitsberekeningen aangepast worden om rekening te houden met het feit dat er nu meer energie uit Italië wordt geëxporteerd door de hoge zonne-energieopwekking”, legt ze uit.

“Het is heel gaaf om te zien wat allemaal achter de schermen gebeurt om te zorgen dat het Europese elektriciteitsnet stabiel en betrouwbaar blijft voor nu en in de toekomst, als er steeds een groter aandeel aan duurzame energie is”, vertelt ze enthousiast.

Tal van vaardigheden

Naast het werken aan mooie, uitdagende opdrachten in het energiedomein is er binnen Magnus Energy ook “volop ruimte voor professionele en persoonlijke ontwikkeling”, zo laat Juliët weten – van het opdoen van projectmanagementskills tot tal van andere vaardigheden.

“Alles draait om samenwerken. Als je een probleem, uitdaging of vraag hebt, is er altijd iemand bereid om jou te helpen of om je in de juiste richting te sturen.”

“Magnus Energy biedt veel trainingen aan om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied, zoals trainingen over hoe je workshops of presentaties het best kunt geven of trainingen om je Excel-skills te verbeteren”, licht ze toe.

“Laatst heb ik bijvoorbeeld de training ‘Insights Discovery’ gevolgd, waar je leerde over hoe jij zelf functioneert als persoon: hoe je denkt, hoe je dingen aanpakt, wat je veel of weinig energie kost en meer. Het was heel interessant om te zien hoe andere mensen denken en dat het dus heel bevorderlijk is om daar ook rekening mee te houden als je met anderen omgaat.”

Internationaal en progressief

Opgeteld resulteren het leren in de praktijk en de vele trainingen in een steile leercurve. “Je krijgt snel veel verantwoordelijkheid, maar er staan wel altijd mensen om je te helpen als je daar om vraagt”, aldus Juliët. “Hierdoor leer je snel heel veel en voel je je meteen een onderdeel van een team.”

“Absoluut”, bevestigt Bram. “En door deze steile leercurve ben ik altijd uitgedaagd en voel ik mezelf meters maken in mijn carrière! Iedereen is ook erg gedreven en heeft een professionele werkhouding – iets wat ik erg waardeer aangezien ik elke dag geïnspireerd word om zoveel mogelijk uit mijzelf te halen.”

Hij geniet dan ook erg van de cultuur binnen Magnus Energy. “Ik zou ons omschrijven als internationaal en progressief. En wat betreft hiërarchie vind ik ons kantoor Nederlands – in de zin dat iedereen gelijk is en er ook veel ruimte is om als junior mee te praten over de projecten en het bedrijf.”

“Bij Magnus Energy krijg je meteen het gevoel dat je erbij hoort”, vult Juliët aan. “En alles draait om samenwerken. Als je een probleem, uitdaging of vraag hebt, is er altijd iemand bereid om jou te helpen of om je in de juiste richting te sturen.”

“Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk en dat is grotendeels te danken aan de fijne cultuur binnen ons team”, besluit Bram.