Werken bij Magnus Energy: Twee adviseurs aan het woord

31 mei 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim zeven en drie jaar zijn Line van Kesteren (Senior Managing Consultant) en Cliff Bleeker (Consultant) inmiddels respectievelijk werkzaam bij Magnus Energy. In gesprek met Consultancy.nl vertelt het duo onder meer over hun projecten in de afgelopen jaren, hoe ze de cultuur bij Magnus Energy ervaren en welke ontwikkelmogelijkheden ze hebben gekregen.

Line van Kesteren sloot zich in de zomer van 2015 aan bij het adviesbureau uit Naarden. Met haar achtergrond in klimaatverandering en duurzaamheid was ze destijds op zoek naar een functie waarin ze een bijdrage zou kunnen leveren aan het duurzamer maken van de wereld.

“Dit heb ik in het energieteam gevonden, doordat ik concreet meewerk aan de Europese energietransitie door samenwerkingsprojecten tussen de Europese netbeheerders te faciliteren”, vertelt Line.

Line van Kesteren en Cliff Bleeker - Magnus Energy

Ze houdt zich in het bijzonder bezig met Europese marktintegratie en werkt daarbij intern en extern samen met mensen uit verschillende landen en met verschillende achtergronden, wat haar werk “interessant en soms uitdagend” maakt.

“Uitdaging vind ik bij Magnus Energy ook in de verantwoordelijkheid die je krijgt”, licht ze toe, “waardoor je veel ervaring op kunt doen en snel kunt groeien – met voldoende interne support waar nodig.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Snel verantwoordelijkheid krijgen is een aspect dat ook haar collega Cliff Bleeker, sinds 2019 werkzaam bij Magnus Energy als Consultant, zeer waardeert. Sterker nog, het is een van de elementen waarop Magnus Energy zich in zijn ogen onderscheidt van andere bureaus. “Je krijgt snel heel veel verantwoordelijkheid evenals veel interactie met de klant.”

Die hoge mate van eigen regie maakt dat Cliff een steile leercurve ervaart binnen Magnus Energy: “Er wordt veel van je verwacht bij het leren on-the-job en je mag meteen veel zelf doen. Hierdoor ontwikkel je jezelf supersnel en krijg je ook veel vrijheid om je taken zelf in te vullen”, zo licht de consultant toe.

Diverse projecten

Met haar ruim zeven jaar bij Magnus Energy heeft Line een schat aan werkervaring opgedaan in uiteenlopende projecten. De eerste vijf jaar heeft ze zich bij het bureau ingezet voor samenwerkings- en implementatieprojecten binnen de centraal West-Europese regio.

De projecten liepen uiteen van “eerste verkennende discussies voor het opzetten van een nieuwe methodologie, experimentation voor een uitgewerkt concept en verbeteringen in stakeholdermanagement tot het daadwerkelijk implementeren van een nieuw operationeel proces tussen de netbeheerders en elektriciteitsbeurzen”, vertelt Line.

De laatste twee jaar lag haar focus op een regio die een groot deel van Oost en West continentaal Europa beslaat. Line vertelt: “Als implementatiemanager of convener ondersteun ik de netbeheerders om samen met de elektriciteitsbeurzen een nieuw operationeel proces te implementeren, dat als voorbeeld voor de rest van Europa gebruikt zal worden.”

“Ik werk concreet mee aan de Europese energietransitie door samenwerkingsprojecten tussen de Europese netbeheerders te faciliteren.”

Het internationale karakter van haar werk is een aspect dat ze zeer kan waarderen, en dat haar veel heeft gebracht: “Inzicht in verschillende culturen, politiek en achtergronden en flexibiliteit om hier samen het beste uit te halen”, aldus Line.

Werken aan complexe implementaties

Hoewel hij bij Magnus Energy enkele jaren minder op de teller heeft dan zijn collega, kan ook Cliff inmiddels terugblikken op tal van uitdagende vraagstukken. “Wij werken met ons team aan de Europese integratie van de elektriciteitsmarkt.”

“Als projectmanagers zijn wij de spin in het web”, legt hij uit. “Het loopt erg uiteen: soms werk je aan het ontwerpen van een businessproces, de week erna zit je met samen met juridische en technische experts uit te zoeken hoe het EU Clean Energy Package moet worden geïnterpreteerd.”

Op dit moment werkt hij weer aan een ander project: “Samen met de klant onderzoeken we nu verbetermogelijkheden van hun processen zodat er meer elektriciteit tussen EU-landen verhandeld kan worden. Dit zorgt er dan weer voor dat (duurzame) energie makkelijker tussen de landen kan vloeien.”

Na drie jaar Magnus Energy kijkt hij zeer positief terug op zijn keuze voor het adviesvak en Magnus Energy in het bijzonder. “In de eerste plaats wilde ik iets in de energiewereld doen, maar consultancy trok me ook. Projectwerk leek me leuk, en ik zocht een omgeving waar ik gestimuleerd werd door slimme en gedreven mensen.”

“Ook leek het me leerzaam om voor verschillende klanten te werken in plaats van intern bij een bedrijf”, voegt hij toe. “Achteraf gezien ben ik nog steeds blij met deze keuze, ik denk dat je hier sneller leert dan bij veel andere organisaties.”

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Mede dankzij de aansprekende projecten heeft Line de afgelopen jaren een mooi groeipad weten te bewandelen. Na haar start als consultant in 2015 groeide ze door naar rollen als Senior Consultant en Managing Consultant. En sinds eind 2021 mag ze zich, na wederom een promotie, Senior Managing Consultant noemen.

In haar huidige rol is ze voor opdrachtgevers het aanspreekpunt voor het implementatieproject. Ze neemt het voortouw in expertgroep-discussies. Ook frequente rapportages en discussies met het beslissingsorgaan van de overkoepelende regio en met externe stakeholders horen bij haar nieuwe rol.

“Iedereen is erg behulpzaam en gedreven om de projecten te laten slagen.”

En ook binnen Magnus Energy neemt ze leidende taken op zich. “Intern werk ik met een team betrokken bij dit implementatieproject, heb ik HR-managerverantwoordelijkheden en pak ik waar nodig interne onderwerpen op.”

Line is zeer te spreken over de ontwikkelmogelijkheden die ze binnen Magnus heeft gekregen. “Naast learning-by-doing via projectverantwoordelijkheid is er een trainingscurriculum voor verschillende fasen van het consultant-zijn. Dit is aangevuld met trainingen over onze marktintegratie-specifieke projecten en de mogelijkheid om een extra training te volgen passend bij de individu.”

Sociale cultuur, ruimte voor ontspanning

Die persoonlijke aandacht voor de individuele medewerkers past uitstekend binnen de cultuur van Magnus Energy, die, zo vult Cliff aan, zich kenmerkt door de prettige onderlinge verhoudingen. “Iedereen is erg behulpzaam. Het is gelukkig ook niet zo competitief, zoals je soms bij andere consultancies hoort. Iedereen is gedreven om de projecten te laten slagen.”

“De druk in het project kan soms hoog zijn”, erkent hij, “maar doordat iedereen bereid is een stapje extra te doen komen we er altijd wel uit en lever je samen met de klant iets moois af.”

En als de druk te hoog dreigt te worden is er binnen Magnus Energy volop ruimte om stoom af te blazen, bijvoorbeeld tijdens de diverse team- en bedrijfsuitjes die het bureau ieder jaar organiseert, zo laat Line weten. “Magnus Energy organiseert bijvoorbeeld sportieve activiteiten op het strand in de zomer met een aansluitende barbecue.”

“En ook binnen de projectteams plannen wij momenten om samen te eten of meer één-op-één te gaan wandelen om elkaar ook eens buiten de projectonderwerpen om te zien en spreken”, geeft ze tot slot aan. “Ikzelf begin elke dag met yoga, het beste begin van de dag!”

Meer weten over de projecten van Magnus Energy? Klik hier.