Steenwijkerland legt adviesrapport over biomassacentrale terzijde

13 december 2022 Consultancy.nl

De gemeente Steenwijkerland heeft een rapport van adviesbureau Oosterveen & De Groot over de toekomst van biomassacentrale IceBear terzijde gelegd. Dat gebeurde (vooral) op aandringen van omwonenden.

“Maar niet omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling”, zegt verantwoordelijk wethouder Bram Harmsma (VVD) tegen de regionale omroep RTV Oost. “We willen constructief samenwerken met de omwonenden om de overlast weg te nemen. Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk doel voor ogen.” 

Afgelopen lente kwam biomassacentrale IceBear op bedrijventerrein Hooidijk in de gemeente Steenwijkerland in het nieuws. Ondernemers en omwonenden lieten onder andere weten dat ze veel last hadden van houtstof, die wordt uitgestoten door de biomassacentrale.

Steenwijkerland legt adviesrapport over biomassacentrale terzijde

Daarnaast veroorzaakt de centrale ook behoorlijk wat herrie. “Dreunend, alsof je naast de snelweg woont”, zei omwonende Marinka Wolf afgelopen mei tegen nieuwsprogramma Hart van Nederland. “We verhuisden naar hier voor de rust, maar sinds we er wonen ervaren we alleen maar overlast.”

Ook is de centrale volgens de ondernemers en omwonenden van het bedrijventerrein verantwoordelijk voor de nodige stankoverlast, onder andere veroorzaakt door formaldehyde, een giftige stof “met een zeer sterke, onaangename geur”, die ook in sigaretten zit en onder meer ogen, neus en keel kan irriteren.

Niet veel later volgde een reactie van IceBear. Dat liet weten de klachten zeer te betreuren. Tevens gaf het bedrijf aan bezig te zijn met het verminderen van de overlast door maatregelen te treffen. Maar volgens veel ondernemers en omwonenden hielpen deze onvoldoende. 

Sindsdien ontvangen de gemeente Steenwijkerland en milieutoezichthouder Omgevingsdienst IJsselland klachten. Laatstgenoemde instantie deed afgelopen september metingen bij IceBear en constateerde dat de geluidsnormen worden overschreden en dat de centrale te veel formaldehyde uitstoot. 

IceBear beloofde vervolgens opnieuw beterschap en nam extra maatregelen. “Een deel van de maatregelen is al genomen en laat positieve effecten zien. We werken hard […] en met prioriteit aan de resterende maatregelen”, aldus een woordvoerder van de biomassacentrale tegen RTV Oost. 

Second opinion

De gemeente Steenwijkerland besloot ondertussen externe expertise in te roepen. “Omdat het college er ten zeerste van doordrongen is dat de besluiten die het dient te nemen grote impact zullen hebben voor bewoners, ondernemers en de centrale”, aldus een persvoorlichter van de gemeente in het regionale dagblad De Stentor. 

Het ingeschakelde adviesbureau Oosterveen & De Groot concludeert in zijn onderzoeksrapport dat bij de biomassacentrale “geen sprake is van noemenswaardige overschrijding” van onder andere de toegestane formaldehyde-uitstoot. 

De omwonenden en ondernemers van het bedrijventerrein zien dat echter anders. Volgens hen moeten de Europese regels worden gehanteerd. En die worden ruimschoots overschreden: meer dan twintig keer in het geval van de uitstoot van formaldehyde.

Eind vorige maand liet verantwoordelijk wethouder Harmsma weten dat het rapport van Oosterveen & De Groot terzijde wordt gelegd. Volgens ingewijden gebeurde dit vooral op aandringen van ondernemers en omwonenden, die ook eisten dat de gemeente het adviesbureau niet meer inhuurt.

“Het college heeft geen enkele twijfel over de expertise […] van Oosterveen & De Groot”, zegt Harmsma tegen RTV Oost, terwijl hij eveneens begrijpt dat de omwonenden en ondernemers wantrouwen houden zolang de gemeente met dit bureau aan deze kwestie blijft werken. 

“We willen graag met omwonenden en de ondernemers van het bedrijventerrein in gesprek blijven en als teken van welwillendheid heb ik deze toezegging gedaan. Het adviesbureau zal in deze kwestie in de toekomst niet meer worden ingehuurd door de gemeente.” 

Nieuw probleem

Dat het rapport terzijde is geschoven, betekent niet dat de gemeente geen nieuwe metingen wil laten uitvoeren. Dat heeft er ook te maken dat de metingen van de milieutoezichthouder verouderd zijn, waardoor een “juridische basis om te handhaven ontbreekt”, meldt de Stentor.

Het probleem is echter dat de expertise die nodig is om dergelijke metingen te kunnen uitvoeren dun gezaaid is in ons land, vertelt Harmsma aan RTV Oost. “Er zijn in Nederland niet veel bedrijven die hiertoe in staat zijn, een stuk of vier maar.” 

In het begin van het nieuwe jaar hoopt de wethouder met een update te komen over de toekomst van de biomassacentrale.