Adviesbureau onderzoekt funderingen van huizen in Leidse woonwijk
De gemeente Leiden heeft een gespecialiseerd adviesbureau ingeschakeld om de funderingen van huizen in de buurt Merenwijk te onderzoeken.
De experts van het consultancybedrijf gaan in opdracht van de gemeente onderzoeken wat de gevolgen zijn van de langdurige droogte (in de afgelopen jaren) voor de funderingen in de Leidse woonwijk. Huizen zijn daar – net zoals in Amsterdam – op houten palen gebouwd.
Als deze palen voor lange tijd droogstaan, komen ze in aanraking met zuurstof. En dat kan op den duur houtrot veroorzaken, wat de betrouwbaarheid van funderingen (waarop de woningen rusten) aantast. En dat kan potentieel gevaarlijke situaties tot gevolg hebben, zoals huizen die verzakken of zelfs instorten.
Dat de palen droog komen te staan wordt onder andere veroorzaakt door klimaatverandering (denk aan meer hittegolven in vergelijking met tientallen jaren geleden). Hierdoor zakt het grondwaterpeil. Verder is ook sprake van bodemdaling in de Leidse woonwijk.
Wiens verantwoordelijkheid is dit?
In september dit jaar eisten verschillende inwoners dat de gemeente het grondwaterniveau zou verhogen, om op die manier het paalrottingsproces een halt toe te roepen. De gemeente legde in eerste instantie echter de verantwoordelijkheid van het onderhoud van de palen neer bij de huiseigenaren.
“Dat is allemaal leuk en aardig, maar een woningeigenaar kan natuurlijk zelf niet het grondwaterpeil beïnvloeden”, zei Jaap Koppe, gepensioneerd bouwkundige en bewoner van de Merenwijk, afgelopen september tegen de lokale radio- en televisieomroep Sleutelstad.
Schot in de zaak
De gemeente Leiden is tot op heden nog niet van mening veranderd, maar neemt de situatie wel heel ernstig, zei André Vanhaelen, werkzaam bij de gemeente als persvoorlichter, in een reactie aan Sleutelstad.
“Wij zijn als gemeente niet verantwoordelijk voor de eigendommen en voor de funderingen. Maar tegelijkertijd heeft de gemeente wel veel behoefte aan meer inzicht in de problematiek die nu speelt.”
Op die reden – en vanuit “coulance” – besloot de gemeente Leiden eerder deze maand om een gespecialiseerd adviesbureau in te schakelen. Dat zal binnen afzienbare tijd samen met de bewoners van Merenwijk (en afgevaardigden van de gemeente) zijn onderzoeksvoorstel gaan bespreken.
Het onderzoek zelf zal volgens de huidige planning worden uitgevoerd tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar. Op basis daarvan schrijven de experts van het adviesbureau een rapport, dat allereerst zal worden gedeeld met de bewoners van de Leidse woonwijk.
Of de gemeente Leiden bereid is om naar aanleiding van het onderzoek eventueel het grondwaterpeil in de Merenwijk te verhogen zal moeten blijken.
Omvangrijker probleem
Niet alleen de inwoners van de Merenwijk kampen in ons land met problemen met de funderingen van hun woningen, meldde nieuwsplatform EenVandaag begin deze maand.
Zo kreeg het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek dit jaar circa 2.000 meldingen uit heel Nederland binnen over huizen met (forse) funderingsschade. “Dat is 70% meer dan in 2018”, geeft EenVandaag aan.