BCE ondersteunt Diabetes.nl bij selectietraject voor digital agency

22 november 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Toen vijf partijen in de zorgsector besloten om een kennisplatform voor mensen met diabetes op te richten, gingen zij – met ondersteuning van BCE Consulting – op zoek naar de meest geschikte digital agency om hen daarbij te helpen.

Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes, een ziekte waarbij ze te veel glucose (suiker) in hun bloed hebben (diabetes is om die reden ook wel bekend als suikerziekte).

Omdat er tot voor kort nog betrekkelijk weinig informatie was over diabetes op één centrale plek, besloten Diabetesfonds, Diabetesvereniging Nederland, de Bas van de Goor Foundation, JDRF en Stichting Don de handen ineen te slaan en dit gat in de online wereld zelf in te vullen.

BCE ondersteunt Diabetes.nl bij selectietraject voor digital agency

“Je kunt mensen niet goed genoeg ondersteunen bij het online vinden van de juiste informatie”, zegt Bartho Hengst, Projectmanager van Diabetes.nl. “Als je net te horen hebt gekregen van de arts dat je diabetes hebt, is zo’n plek ontzettend belangrijk. In de praktijk zie je dat de behandelaar zelf helaas niet genoeg tijd heeft voor uitgebreide informatievoorziening.”

“Op dit moment zie je online een versplintering van informatie over diabetes. Via zoekmachines kom je in een woud van informatie terecht, waardoor het lastig is om de kwaliteit te beoordelen. Daarnaast worden de verschillende partijen die zich bezighouden met diabetes nog wel eens door elkaar gehaald.”

“Met Diabetes.nl willen we één plek op internet creëren waar mensen met diabetes en hun naasten terecht kunnen voor goede informatievoorziening en community building. We willen mensen een persoonlijk aanbod doen wat betreft het vinden van de juiste informatie en gelijkgestemden.”

De grote IT-vraag

Gekozen is om het platform samen met een digital agency te ontwikkelen. “Bij het vinden van de juiste partij wilden we met een open vizier de markt opgaan”, aldus Hengst.

“We hebben zowel naar partijen met als zonder ervaring gekeken in deze hoek. We zijn daarom voor een open aanbesteding gegaan met een aantal duidelijke richtlijnen, zodat we de partijen goed konden vergelijken. Daarnaast wilden we samenwerken met een partij die ook nadenkt over de toekomst van het internet en hun eigen plek daarin.”

Aan adviesbureau BCE Consulting werd gevraagd bij deze selectie ondersteuning te bieden. BCE heeft dit opgepakt in samenwerking met een externe adviseur, die meer inhoudelijke kennis heeft over internetagencies.

Lisa Rijksen (consultant) en Eric van der Wolk (partner) hebben zich vanuit BCE vastgebeten in dit project. “Het is mooi om bij te kunnen dragen aan projecten zoals deze”, laat Van der Wolk weten. “Omdat het om een ‘publiek goed’ gaat, zijn we hier graag bij betrokken met een wat flexibele regeling wat betreft uren schrijven.”

Uitvoering

Om uitgedaagd te worden op het concept en inspiratie op te doen, zijn er vooraf aan het selectieproces vijf inspiratiesessies geweest met partijen die geen leverancier zijn, maar zich wel bezighouden met relevante ontwikkelingen. De sessies hebben geleid tot een definitieve lijst van vereisten en een aangescherpt profiel.

Hengst: “Uiteindelijk is de combinatie van BCE en de externe adviseur een ‘best of all worlds’ geworden. De longlist en verkenning zijn samengesteld door de adviseur, vervolgens zijn de gesprekken met de internetagencies door BCE gevoerd en op de gespreksverslagen met beoordelingen heeft de adviseur vervolgens weer meegelezen vanuit zijn expertise.”

De oplossing

De longlist bestond uit tien partijen, waarvan er uiteindelijk drie een offerte hebben uitgebracht, waarvan twee verder het selectieproces in zijn gegaan. Ondertussen is de gekozen partij, SWIS, alweer een aantal maanden aan het bouwen.

“We kozen voor SWIS vanwege hun specifieke visie op samenwerking met andere agencies en hun opvattingen over de open internet-/open source-benadering. Op deze manier bouwen we samen aan een duurzaam internet, waar betrouwbare informatie te vinden is.”

Samenwerking

Hengst blikt tevreden terug op de samenwerking met BCE Consulting “Naast heel nauwkeurig en correct werk te leveren, door bijvoorbeeld scherp mee te kijken naar bepaalde formuleringen, hebben ze echt geholpen met het selecteren van de best mogelijke partij. Ze luisteren goed naar onze wensen en stellen kritische vragen.”

“BCE is een gedegen organisatie: je weet dat je kwaliteit krijgt. Ze zijn eerlijk over waar hun kennis en expertise ligt en ze staan ze open voor samenwerkingen, met oog op het beste eindresultaat. Daarnaast is de communicatie heel prettig.”