IBM bevriest lonen van IT consulting tak in de VS

23 juli 2012 Consultancy.nl

IT-bedrijf IBM gaat bijna alle salarissen in zijn Amerikaanse Global Technology Services (GTS) afdeling bevriezen. Slechts enkele groepen werknemers met bijzondere vaardigheden komen in aanmerking voor salarisverhoging. Zowel leidinggevenden als personeel zijn verbolgen over deze aankondiging.

GTS is de IT-consultingtak van IBM. Management consulting diensten zijn gegroepeerd in de Global Business Services (GBS) tak.

Vorige week werd bekend dat Atos Nederland sommige van zijn IT consultants vraagt om vrijwillig salaris in te leveren.

Meerderheid geen salarisverhoging
Een Amerikaanse woordvoerder van IBM maakte bekend dat de salarissen van alle executives per definitie worden bevroren. Met uitzondering van de selecte groep werknemers voor wie de plannen niet gelden, zal ook een groot deel van de werknemers net als hun leidinggevenden geen extra loon krijgen. Hiermee gaat een ruime meerderheid van het Amerikaanse personeel van IBM GTS er volgend jaar financieel op achteruit. Het is nog niet bekend of de maatregel ook buiten de Verenigde Staten zal worden doorgevoerd - IBM Nederland heeft nog niet gereageerd.

Specifieke investeringen
Bob Zapfel en Richard Patterson, general managers van IBM GTS, informeerden het Amerikaanse personeel van IBM GTS per memo over het ontbreken van een algemene salarisverhoging: “In plaats daarvan zal er geïnvesteerd worden in specifieke groepen medewerkers of mensen in aandachtsgebieden die door de GTS lines of business worden aangewezen, op basis van de behoeften in lokale markten. De beslissing heeft geen invloed op de afgesproken salarisontwikkeling van talentvolle mensen, inclusief bonusprogramma’s, promoties en talentontwikkeling.”

Teleurstelling
Medewerkers van IBM hebben in de media inmiddels boos en teleurgesteld gereageerd op de plannen. Een anonieme werknemer liet weten dat IBM een “hyperagressief plan” volgt om de doelstellingen van zijn roadmap voor 2015 te halen. Daarvoor worden miljarden geïnvesteerd in het terugkopen van eigen aandelen. Voor salarisverhogingen is daardoor echter geen geld meer.

Nieuws