Emmely de Horde en Carlo Beks over werken bij KPMG’s Risk-praktijk

15 november 2022 Consultancy.nl 10 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Emmely de Horde en Carlo Beks zijn beiden zo’n vier jaar werkzaam binnen de Financial Risk Management (FRM)-praktijk van KPMG. Ze delen hun ervaringen van de afgelopen jaren en vertellen over hun opdrachten, de cultuur en meer.

Carlo Beks’ avontuur bij KPMG begon in februari 2019. Na een scriptiestage bij het Big Four-kantoor sloot hij zich aan bij de FRM-praktijk. “Ik ben mijn scriptie bij KPMG FRM gaan schrijven met als doel te ontdekken of er een klik was met mij en FRM op zowel de inhoud als met de collega’s”, vertelt hij. “Doordat ik kon helpen met verschillende projecten kreeg ik een goed beeld van wat het werk inhoudt en ik probeerde zoveel mogelijk op kantoor te zijn om een goede band met collega’s op te bouwen.”

Wat hem al snel opviel was “de spontaniteit en interesse van de collega’s”. Hij legt uit: “Ik werd direct opgenomen en kreeg meteen een warm gevoel hierdoor. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om bij FRM stage te lopen, omdat ik daardoor mijn goede gevoel over FRM bevestigd zag. Hierdoor was de keuze om als consultant aan de slag te gaan eenvoudig te nemen.”

Emmely de Horde en Carlo Beks, KPMG

Ook Emmely de Horde begon haar loopbaan begin 2019 bij KPMG, na het afronden van een master in econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werd aangesteld als consultant in het Banking-team van KPMG’s Financial Risk Management-praktijk.

“Financial Risk Management Banking focust zich op financieel risico bij banken”, legt ze uit. “Dit betreft verschillende soorten risico’s, bijvoorbeeld credit risk of liquidity risk. Banken moeten aan allerlei wetgeving voldoen om deze risico’s te managen. Denk aan rapporteren, monitoren, bijsturen, voldoen aan target/thresholds, et cetera.”

“Hiervoor moeten zij onder andere omschrijven hoe ze met deze risico’s omgaan. Oftewel hun governance: governance framework, risk governance, enzovoorts. Dit staat vastgelegd in de policies die banken hebben opgesteld. Daarnaast moeten banken ook de nodige rapportages opstellen om deze vervolgens te delen met de toezichthouder.”

Optimaliseren en veranderen

Het team waar Emmely en Carlo deel van uitmaken helpt banken met het optimaliseren en veranderen van hun processen en hun documentatie rondom deze risico’s. “Veranderingen in de wetgeving impliceert vaak veranderingen in de processen voor banken”, licht Emmely toe. “Niet alleen de processen, maar ook alle documentatie rondom deze processen dient dan aangepast te worden. Hierbij helpen wij hen.”

De projecten die binnen FRM worden opgepakt zijn “heel divers”, vult Carlo aan. “Zeker als startend consultant heb ik dat als zeer prettig ervaren.”

Hij legt uit hoe FRM actief is binnen vier segmenten: Asset Management & Pensions (AM&P), Banking, Actuarial & Insurance Risk (AIR) en Regulatory. “De type werkzaamheden per segment verschillen in bepaalde mate. Als starter is het namelijk mogelijk om de verscheidenheid in projecten van alle segmenten binnen FRM te leren kennen en te ontdekken met welk segment je de meeste affiniteit hebt. Voor mij was dat duidelijk het bancaire segment, namelijk FRM Banking.”

Data-analyse en projectmanagement

De opdrachten binnen het bancaire segment bieden “een mooie combinatie van data-analyse en projectmanagement”, vervolgt Carlo. “Zo heb ik meegewerkt aan het model design van een spaargeldmodel voor een grote Nederlandse bank. Dit was een mooie uitdaging, omdat dit ook mijn scriptieonderwerp was.”

Later zette hij zich in voor de implementatie van een globaal kredietrisico-beoordelingssysteem van een bank. “Hierbij was ik de schakel tussen de projectorganisatie en de afdelingen die met de gewijzigde systemen en beleid moeten werken. Tijdens dit project heb ik veel geleerd in stakeholdermanagement en het managen van de planning.”

Momenteel is Carlo betrokken bij het model design van een kredietrisicomodel. “Naast de combinatie van data-analyse en projectmanagement, word ik ook meer betrokken bij de strategische keuzes die gemaakt moeten worden. Dit is een nieuwe uitdaging, maar wel een mooie extra verantwoordelijkheid.”

“Naarmate je ervaring opdoet groei je als het ware in je nieuwe rol.”

Zijn fascinatie voor de wereld van finance & risk begon al een kleine 15 jaar geleden, toen het risicomanagement juist volledig tekortschoot. “Mijn interesse ontstond naar aanleiding van de kredietcrisis van 2008”, legt hij uit. “In die periode las ik al veel artikelen uit het Financieele Dagblad, en wat mij hoofdzakelijk opviel was dat het risicomanagement van veel banken ruim onvoldoende was.”

“Vanaf dat moment ben ik mij daarin gaan verdiepen. Dit heeft er mede toe geleid dat ik in mijn master hier vakken over ben gaan volgen en er uiteindelijk mijn werk van heb gemaakt. Ik ben van nature enigszins risicoavers en ik vind het zeer interessant om te werken aan een raamwerk dat het mogelijk maakt om risico’s vooraf juist in te schatten, inzichtelijk te maken en tot slot ook te mitigeren.”

Groei en verantwoordelijkheid

Carlo en Emmely hebben in ongeveer drie jaar tijd dezelfde groei doorgemaakt, van consultant naar hun huidige rol van senior consultant. “Je rol verandert geleidelijk”, zegt Emmely daarover. “Naarmate je ervaring opdoet groei je als het ware in je nieuwe rol. Je weet beter waar je rekening mee moet houden, wat er van je verwacht wordt en hoe je zaken moet aanvliegen.”

Als senior consultant krijgen de twee ook meer ruimte en vrijheid. Carlo: “Ik ben blij dat ik de mogelijkheid krijg om op (deel)onderwerpen verantwoordelijkheid te nemen. Dit helpt mij in het ontwikkelen van klantcontact, maar ook het managen van stakeholders en projectmanagement.”

Emmely legt uit dat de ervaring die ze de afgelopen jaren opdeed ervoor zorgt dat projecten “overzichtelijker worden”, wat ertoe leidt dat je meer junior collega’s kan helpen. Collegialiteit en samenwerking vormen dan ook belangrijke elementen binnen het FRM-team. “Ik vind het altijd heel leuk om in een team te werken waarin goed afgestemd wordt en waarbij we elkaar kunnen helpen”, aldus Emmely.

“Wat ik heb gemerkt is dat ik in de afgelopen jaren steeds beter ben geworden in het leveren van de nodige support. Zo kan ik een (senior) manager helpen door hem bepaalde zaken uit handen te nemen, of in ieder geval een voorzet te doen, zodat het hem/haar weer werk scheelt. En andersom kan ik een meer junior collega op weg helpen of feedback op zijn/haar werk leveren, zodat hij/zij zich ook ontwikkelt”, voegt ze toe.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Ook in het eigen groeipad binnen KPMG staat persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Carlo zegt daarover: “Mijn ontwikkeling wordt op twee verschillende manieren bevorderd. Allereerst biedt KPMG relevante trainingen en cursussen zodat ik me op zelf gekozen terreinen kan ontwikkelen. Hierdoor kan ik mijn eigen ontwikkelpad kiezen en ik ben blij dat ik die keuze heb.”

Daarnaast leert hij veel van “werken aan projecten en de verschillende situaties die zich voordoen binnen een project”. Hij voegt toe: “Ik neem graag een voorbeeld aan collega’s en vraag regelmatig feedback van collega’s om te blijven leren.”

Ook Emmely heeft de afgelopen vier jaar veel opgestoken bij de Financial Risk Management-praktijk. “Het waren vier leerzame jaren, waarbij ik inhoudelijk veel heb geleerd over wat voor soorten risico’s relevant zijn voor banken en hoe banken hiermee om (horen te) gaan.”

“Het was ook leerzaam in de zin van hoe je werkzaamheden aanvliegt en/of oppakt”, vervolgt ze. “Hoe start je een project op en hoe stem je zaken af? Maar ook op een gedetailleerder niveau: hoe stel je documenten op, hoe maak je gap-analyses en overzichten en hoe maak je zaken inzichtelijk voor zowel je directe KPMG collega’s als de klant?”

Menselijke werkgever

Gevraagd hoe ze de cultuur binnen KPMG en het team zou omschrijven, geeft Emmely aan: “Voor mij is KPMG een hele menselijk werkgever. Daarmee bedoel ik dat er ook aandacht is voor je privésituatie. Hard werken vind ik niet erg, en dat kan ook heel rewarding zijn, maar niet elke dag tot ’s avonds laat.”

“Ik ben juist bij KPMG gaan werken omdat ik het sociale aspect heel belangrijk vind.”

“Aan het einde van de werkdag je laptop dichtdoen en lekker gaan sporten, met vrienden afspreken of op de bank ploffen is ook belangrijk. Want uiteindelijk moeten werk en privé in balans zijn. Zo houd je plezier in je werk en behaal je ook de beste resultaten. Daarin denk ik dat KPMG uniek is.”

De goede werk-privébalans komt ook tot uiting in de sociale activiteiten die KPMG voor zijn medewerkers organiseert. Emmely noemt onder meer de jaarlijkse wintersportreis: “Eens per jaar gaan we op wintersport, wat vooral gewoon héél gezellig is!”

En geregeld worden naast de standaard vrijdagmiddagborrel ook andere uitjes georganiseerd. “Karaoke-avondjes onder andere. Maar ook kun je bijvoorbeeld vanuit KPMG meedoen aan de Dam tot Damloop. Heel divers dus!”, vertelt Emmely.

Teambuilding en fun

Verder organiseert FRM Banking zogeheten ‘off-sites’, evenementen specifiek gericht op teambuilding en plezier. “En een echte combinatie van de twee”, geeft Emmely aan. “Voor de zomer hebben we bijvoorbeeld een off-site gehad waarbij we ’s ochtends workshops hadden onder begeleiding van een externe partij, en waarna we ’s middags gingen mountainbiken of wandelen en daarna de dag afsloten met een barbecue.”

“Dit zijn hele ontspannen daagjes, waarbij iedereen in zijn/haar spijkerbroek en sneakers loopt en er een hele ongedwongen sfeer heerst!”

Dat beaamt Carlo, die toevoegt: “‘Work hard, play hard’ is de uitdrukking die bij iedereen wel bekend is, denk ik. Ik hecht hier veel waarde aan, omdat ik geloof dat werk niet alleen om werk moet draaien. Ik ben juist bij KPMG gaan werken omdat ik het sociale aspect heel belangrijk vind. Dit houdt in dat we regelmatig met elkaar borrelen of gaan eten in het kader van teambuilding.”

“Daarnaast hebben we ook etentjes met het projectteam als we iets te vieren hebben en organiseert KPMG ook organisatiebreed activiteiten om collega’s beter te leren kennen of om iets te vieren. Ik merk dat veel collega’s dezelfde instelling hebben als ik, wat mij allereerst een fijn gevoel geeft, maar het leidt er ook regelmatig toe dat we spontaan met elkaar vanaf de vrijmibo de stad induiken om er een gezellige avond van te maken. Dit is naar mijn mening een mooie eigenschap van FRM!”