Ecofys: Isolatie bespaart 49 megaton CO2-uitstoot

12 juli 2012 Consultancy.nl

Beter gebruik van industriële isolatie kan het bedrijfsleven miljarden besparen en hun carbon footprint drastisch verbeteren. Zo kan de industrie haar totale brandstofverbruik verminderen met 620 petajoule (PJ), gelijk aan het energieverbruik van 10 miljoen huishoudens. En de uitstoot van CO2 kan dalen met 49 miljoen ton, gelijk aan de CO2-uitstoot van 18 miljoen auto's. Dat blijkt uit het rapport ‘Energy Savings of Industrial Insulation’ van Ecofys voor de European industrial insulation Foundation (EiiF).  

Ecofys is een adviesbureau met ruim 250 consultants, gespecialiseerd in o.a. duurzaamheid, energie en klimaat.

10% van apparatuur in fabrieken niet geïsoleerd
De Ecofys adviseurs baseren hun berekening op de constatering dat 10% van alle apparatuur in fabrieken niet geïsoleerd is óf bedekt is met beschadigde isolatie. Bovendien is het niveau van de aangebrachte isolatie doorgaans gebaseerd op een minimale investeringsbeslissing. Deze beslissingen zijn gebaseerd op eisen aan de maximale oppervlaktetemperatuur van apparatuur. Die eisen hangen samen met voorkoming van persoonlijk letsel, minimale procesbehoeften of generieke eisen aan het maximale warmteverlies. Eisen zoals kosteneffectiviteit of de maximale energie-efficiëntie van het isolatiesysteem worden vaak gewoon niet overwogen.

Download het Ecofys rapport Energy Savings of Industrial Insulation.

Positieve business case
Ecofys concludeert dat Investeren in betere isolatie een sterk positieve business heeft. “Voor de kosteneffectieve isolatie van kale oppervlakken en de reparatie van beschadigde isolatie in de gehele Europese industriesector is een startinvestering nodig van ongeveer €900 miljoen. Deze eenmalige investering levert een energiebesparing van ongeveer 460 PJ op, wat zich vertaalt in een jaarlijkse besparing voor de Europese industrie van €3,5 miljard” aldus het adviesbureau.

Daarnaast concludeert het consultancybedrijf dat de terugverdientijd van isolatie erg aantrekkelijk is. Kornelis Blok, Director of Science bij Ecofys: “Aangezien de investeringen in isolatie zichzelf meestal in minder dan een jaar terugverdienen, is dit een geweldige kans.”

Nieuws

Meer nieuws over