Gamestudio BlackMill (WW1 Game Series) ingelijfd door Fransen

16 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse gamestudio BlackMill Games heeft een nieuwe meerderheidsaandeelhouder: Focus Entertainment. M&A-adviseurs van BBN Corporate Finance en PwC werkten mee aan de deal.

BlackMill Games is vooral bekend voor zijn zogeheten WW1 Game Series, een first-person shooter game waarvan drie edities zijn uitgebracht. De eerste versie (Verdun) werd in 2015 gelanceerd, de tweede (Tannenberg) in 2017. Beide gingen meer dan een miljoen keer over de toonbank. Isonzo, de meest recente versie, kwam begin deze week uit.

De gamestudio uit Heiloo (15 werknemers) was tot voor kort voor 66% eigendom van de Nederlandse (mede)ontwerper M2H Games (vooral bekend van Crash Drive). Dat heeft zijn belang nu verkocht aan Focus Entertainment. Jos Hoebe, de oprichter van BlackMill Games, houdt een belang van 33% in de onderneming.

Gamestudio BlackMill (WW1 Game Series) ingelijfd door Fransen

Hoebe laat weten dat de WW1 Game Series onder de vleugels van Focus Entertainment een beter perspectief krijgt om te groeien. “Zij zijn een grotere en meer ervaren partner en dat zal de serie helpen om het volledige potentieel te bereiken.”

Focus Entertainment is een snelgroeiende gamegroep uit Frankrijk, bekend van games als Sherlock Holmes, TrackMania, Runaway en sportspellen als Cycling Manager en Virtual Skipper. De Fransen hebben ook tal van first-person shooters binnen hun assortiment. “WW1 Games Series zal ongetwijfeld profiteren van het trackrecord van Focus in het first-person shooter genre”, aldus Hoebe.

Voor Focus Entertainment vormt BlackMill Games alweer de zesde studio die het inlijft sinds juni 2020. Eerder nam het al Deck 13 (bekend van Lords of the Fallen), Streum On Studio (Warhammer), Dotemu (Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge), Douze Dixièmes (Shady Part of Me) en Leiker Studio (Metal Slug Tactics) over.

Topman Christophe Nobileau ziet de overname van BlackMill Games als een geweldige aanvulling op het portfolio. “Ze hebben bewezen expert te zijn in het leveren van meeslepende, authentieke en realistische multiplayer first-person shooters. We kijken ernaar uit om met Jos en zijn team samen te werken, en nieuwe unieke ervaringen te blijven leveren.”

De Nederlanders werden tijdens de deal begeleid door BBN Corporate Finance (M&A-advies) en Nysingh (juridisch advies). De Fransen werden bijgestaan door PwC (financiële due diligence en belastingadvies) en Stibbe (juridisch advies).