Porsches scheuren binnenkort ook op de fietsbaan

12 september 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Altijd al gedroomd van een Porsche op de oprijlaan, maar geen tonnen op je bankrekening? Dan bieden de nieuwe joint ventures tussen het Duitse luxemerk en Pon Holdings wellicht uitkomst. Samen gaan de twee werken aan een nieuwe Porsche die heel wat minder zal kosten dan de geliefde 911. Eén kanttekening: het wordt geen auto maar een e-bike.

Waar automerken zich van oudsher meestal niet bekommerden om het stalen ros, brengt de razendsnelle opkomst van e-bikes daar langzaamaan verandering in. Ook Porsche mengt zich nu nadrukkelijk in de strijd.

“We zien een groot potentieel voor Porsche in het e-bikesegment. Daarom breiden we onze activiteiten op dit gebied consequent uit”, zegt Lutz Meschke, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Porsche.

Porsches scheuren binnenkort ook op de fietsbaan

En met wie kun je dan beter de krachten bundelen dan met een bedrijf uit Nederland? Tenslotte hét ultieme fietsland. Dus ging Porsche niet één, maar twee joint ventures aan met Ponooc, de investeringsmaatschappij van Pon Holdings.

Pon is vooral bekend als importeur van Volkswagens (en importeert ook de andere merken van de Volkswagen-groep, waaronder Porsche). Het familiebedrijf begon in 1895 echter als fietsenmaker. En ook vandaag de dag zit het volop in de tweewielerwereld. Het is eigenaar van meer dan 15 fietsmerken, waaronder Gazelle, Santa Cruz, Cannondale en Union.

Eigen aandrijving

Met de twee joint ventures breidt Pon zijn aanwezigheid in de fietsenmarkt dus verder uit. De eerste van de twee – ‘Porsche eBike Performance GmbH’ – gaat elektrische aandrijfsystemen ontwikkelen. Daarbij richt het bedrijf zich op alle componenten: motoren, accu’s en software voor connectiviteitsoplossingen.

De tweede – ‘P2 eBike GmbH - powered by Porsche’ – gaat deze aandrijfsystemen gebruiken om (volgens de planning) vanaf het midden van dit decennium “een nieuwe generatie Porsche eBikes” te lanceren.

“Kenmerkend voor Porsche, gaat het om het ontwikkelen van producten die mensen inspireren door intelligent design, geavanceerde technologie en uitstekende prestaties”, zegt Meschke daarover.

Dat Porsche spreekt van een nieuwe generatie e-bikes verraadt al dat het niet gaat om de allereerste stappen van de automaker in het segment: de afgelopen jaren zoefden al tweewielers met het befaamde Porsche-schildje over de wegen, maar die liepen nog op aandrijfsystemen van bestaande fietsmerken als Shimano.

Met de oprichting van de joint ventures zet Porsche tevens in op een omgekeerde constructie: het is de bedoeling dat de in-house ontwikkelde aandrijfsystemen straks niet alleen in de eigen Porsche-fietsen zitten, maar ook in e-bikes van andere merken.

Porsche op overname(fiets)pad

In aanloop naar de lancering van de twee joint ventures nam Porsche de afgelopen maanden al belangen in verschillende bedrijven in het e-bikesegment. Het verkreeg een meerderheidsbelang in het Kroatische Greyp en verhoogde zijn belang in het Duitse Fazua van 20% naar 100%. Het merk – bekend als grondlegger van de lichtgewicht e-bike – zal nu opgaan in Porsche eBike Performance GmbH.

Bij de totstandkoming van de twee joint ventures tussen Porsche en Ponooc waren diverse dealmakers van verschillende adviesbureaus betrokken. Kearney trad op als een van de strategische adviseurs, terwijl De Brauw Blackstone Westbroek, CMS en Gleiss Lutz de juridische expertise leverden voor de totstandkoming van de deal.