Move to Impact: ‘Begin op tijd met implementatie van CSRD’
De corporate wereld moet snel aan de slag met de nieuwe en complexe duurzaamheidswet CSRD. Maar hoe?
De CSRD, voluit de Corporate Sustainability Reporting Directive, komt eraan. Deze nieuwe wet is onderdeel van het klimaatakkoord en wordt vanuit de Europese Commissie doorgevoerd naar nationale overheden. Naar schatting n zo’n 50.000 grote bedrijven krijgen te maken met de CSRD.
Maar wat is de CSRD precies? En waar moeten bedrijven mee aan de slag? Om meer te weten over de nieuwe wetgeving stelden we vier vragen aan Skadi Mobius en Amber Kesselaer van Move to Impact, die verschillende organisaties in ons land al hebben bijgestaan met voorbereidingen op de CSRD.
Wat is CSRD precies?
“De Corporate Sustainability Reporting Directive is een rapportageverplichtingswet. Deze nieuwe wet moet de kwaliteit van informatie en transparantie van bedrijven over hun impact op mens en milieu vergroten en is onderdeel van de EU Green Deal. Concreet betekent dit dat bedrijven moeten gaan rapporteren over hun impact. Iets wat op dit moment nog maar zelden gebeurt.”
“Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde bedrijven voldoen aan de CSRD-richtlijn. Vanaf 2025 bedrijven met 250+ medewerkers en/of €40 miljoen omzet en/of €20 miljoen balanstotaal. Vanaf 2026 zijn de beursgenoteerde mkb’ers aan de beurt.”
Hoe gaan bedrijven dit doen?
“De invoering van CSRD zal in eerste instantie veel druk leggen op de 50.000 bedrijven die hier al in 2024 aan moeten voldoen. Want waar begin je met rapporteren? Hoe moet zo’n rapportage eruitzien? Hoe betrek je de relevante werknemers én het managementteam? En wie is uiteindelijk eindverantwoordelijk?”
“In de praktijk komt de eindverantwoordelijkheid voor implementatie vaak terecht bij de CSR-manager, de HR-manager en/of de CFO. In de praktijk merken we dat veel verantwoordelijken voor de implementatie nog zoekende zijn hoe ze CSRD vorm willen geven.”
“Dit is ook lastig aangezien het nieuwe wetgeving betreft en er dus geen voorbeelden zijn. Onze tip is: begin zo snel mogelijk, als je in 2024 moet rapporteren moet je in 2023 al data hebben gecreëerd. Als je in 2023 wil meten moet je in 2022 meetinstrumenten bepalen. Dus begin op tijd.”
Wat doet Move to Impact voor bedrijven die met CSRD aan de slag moeten?
“Wij nemen organisaties mee in het complete proces van de CSRD-implementatie. De lessen die wij geleerd hebben in het begeleiden van organisaties in hun reis naar B Corp of CSRD-compliancy nemen we mee zodat de organisatie het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.”
“Door een datagedreven aanpak wordt bespaard op kostbare tijd en hoge consultancykosten. Door middel van een bewezen structuur zorgen we dat de rapportage compleet is en de klant geen risico loopt onderdelen uit de CSRD te missen.”
Hoe gaan jullie te werk?
“Eerst kijken we naar de organisatie en met welke duurzaamheidsconcepten deze zich al bezighoudt. Daarna starten we een dubbele materialiteitsanalyse. Dit helpt organisaties inzicht te krijgen in hun belangrijkste economische, omgevings- en sociale onderwerpen, maar ook wat voor effect dit dan weer heeft op de financiële situatie van de organisatie.”
“Vervolgens maken we deze onderwerpen meetbaar en met behulp van een impact-dashboard helpen we organisaties inzicht en grip te krijgen op hun impact. Dit is nodig om aan de verplichtingen van CSRD te voldoen. Met behulp van een geautomatiseerde impactrapportage is het vervolgens mogelijk te sturen op deze indicatoren en zo CSRD-compliant te zijn.”
“De reis naar CSRD-compliancy wordt door veel bedrijven als een uitdaging gezien. Daarom raden we aan een adviseur in te schakelen met ervaring met verschillende soorten duurzaamheidsrapportages. Daarnaast ligt de focus op datagedrevenheid, aangezien het door een accountant gevalideerd moet worden. Het is dus belangrijk een adviseur aan te haken die het snijvlak tussen duurzaamheid en rapportageverplichtingen snapt.”
“Door eenmalig een informatiestructuur en dashboard op te zetten wordt het voor organisaties eenvoudig om de toekomstige rapportage zelf te doen. Hiermee zijn bedrijven in-control over hun duurzaamheidsdata.”