BMC ondersteunt partijen met binnenhalen van Regio Deals

30 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau BMC heeft de afgelopen jaren verschillende partijen geholpen met het binnenhalen van Regio Deals. 

Begin 2018 introduceerde het derde kabinet van minister-president Mark Rutte de zogeheten Regio Deals. Daarmee wilde de regering tot begin 2022 extra investeren in alle dertig regio’s die ons land rijk is. In totaal was hiervoor €950 miljoen beschikbaar.

Meer concreet konden de verschillende regio’s zelf een aanvraag doen en daarmee een deel van het budget bemachtigen door een projectvoorstel bij de Rijksoverheid in te dienen. Denk aan een project om de regionale economie of de veiligheid in een regio te verbeteren. 

BMC ondersteunt partijen met binnenhalen van regio deals

Naast dat de regio’s die een succesvolle aanvraag doen op deze manier worden geholpen, hoopt de Rijksoverheid zo ook kennis te kunnen vergaren. Een project dat in een bepaalde regio succesvol is, zou mogelijk ook in andere delen van ons land kunnen worden uitgevoerd. 

Helpende hand

Het succesvol indienen en sluiten van Regio Deals is niet eenvoudig. Adviesbureau BMC heeft zich hier de afgelopen jaren in gespecialiseerd. Zo kan het adviesbureau regio’s onder andere helpen met het inhoudelijk verbeteren van de proposities – zowel beleidsmatig als op financieel vlak. 

Naast lobbywerk kan BMC eveneens de samenwerking versterken tussen partijen die geïnteresseerd zijn in het sluiten van een bepaalde Regio Deal, zoals overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

De afgelopen jaren bleek de aanpak van het adviesbureau succesvol. Zo werden begin 2020 veertien projectvoorstellen geselecteerd door het Rijk, zegt Joost Rompa, werkzaam bij BMC als senior adviseur regionale samenwerkingskracht. 

“Specialisten van BMC waren betrokken bij meerdere van deze projectvoorstellen die door de regio’s waren ingediend. Toen we hoorden dat verschillende van die voorstellen werden geselecteerd om uit te werken tot een daadwerkelijke Regio Deal, waren we daar natuurlijk trots op!”

Beleid wordt voortgezet

Het vierde en huidige kabinet van premier Rutte kondigde in zijn reageerakkoord aan dat het de Regio Deals zal gaan voortzetten. Zo staat in het regeerakkoord dat voor de periode 2022 - 2025 in totaal €900 miljoen beschikbaar is gemaakt voor de Regio Deals. 

Het budget wordt de komende jaren in verschillende rondes verdeeld onder regio’s. Voor de eerst komende ronde kunnen partijen zich sinds 15 juli jongstleden en tot 15 november dit jaar aanmelden. In totaal is bij deze ronde €284,2 miljoen beschikbaar gesteld door de regering.