Zeldzame gouden sprinkhaan ontdekt in Alblasserwaard

09 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In de regio Alblasserwaard is een zeldzaam insect ontdekt door onderzoekers van adviesbureau Ecoresult. Het gaat om de zogeheten gouden sprinkhaan.

De Alblasserwaard is een landstreek in de provincie Zuid-Holland, gelegen ten oosten van Rotterdam en noordoosten van Dordrecht. De streek vormt het zuidelijke deel van het Groene Hart, een dunbevolkt gebied met veel natuur binnen de Randstad.

In die natuur in de Alblasserwaard leven verschillende zoogdieren (zoals konijnen, hazen, vossen, dassen, edelherten, wilde zwijnen en beverratten) en vogels (zoals fazanten, wilde eenden, Canadese ganzen, patrijzen en houtduiven).

Gouden sprinkhaan ontdekt in de regio Alblasserwaard

Daarnaast komen ook tal van insectensoorten voor in de Zuid-Hollandse landstreek. Denk naast doodgewone wespen en aardwormen bijvoorbeeld ook aan de veranderlijke kommazweefvlieg, de kleine zwarte smalboktor, de behaarde bijenwolf én de gouden sprinkhaan.

Eerste gedocumenteerde waarneming

Die laatstgenoemde werd recent ontdekt door onderzoekers van adviesbureau Ecoresult, opgericht in 2007. Dit bedrijf – dat beschikt over een vestiging in Alblasserdam en een in Veenendaal – ondersteunt klanten bij het beantwoorden van ecologische vraagstukken.

Zo helpen de experts van Ecoresult Waterschap Rivierenland bij het versterken van kades in de Alblasserwaard (en in het aangrenzende Vijfheerenlanden), alwaar ze tijdens veldwerkzaamheden een gouden sprinkhaan aantroffen.

“Dit levert de eerste gedocumenteerde waarneming op van een gouden sprinkhaan in de Alblasserwaard”, zegt één van de onderzoekers van Ecoresult onder een foto van het insect op zijn eigen Instagramaccount.

Gouden vrouwtjes

Hoewel het vastleggen van de gouden sprinkhaan in de Zuid-Hollandse landstreek een bijzonderheid betreft, is het insect geen bedreigde diersoort. Het heeft slechts de voorkeur voor vochtige graslanden en komt daardoor maar beperkt voor in ons land.

De gouden sprinkhaanvrouwtjes zijn verantwoordelijk voor de naam van de soort. Die zijn normaal gesproken bruin, groen, geel en soms rood of paars gekleurd. Maar tegelijkertijd kunnen hun lichamen ook een gouden glans hebben, waar het dier zijn Nederlandse naam aan dankt.