Stad & Co helpt Montfoort met vernieuwingsplannen voor centrum

09 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gemeente Montfoort wil zijn centrum versterken en vernieuwen. Samen met adviesbureau Stad & Co wordt onderzoek gedaan naar hoe bezoekers, inwoners en ondernemers denken over dit vraagstuk.

Montfoort is een stad en gemeente in het zuidwesten van de provincie Utrecht. De gemeente – die net geen 14.000 inwoners telt – bestaat uit verschillende kernen. Twee daarvan zijn Linschoten en Willeskop, die beide tot 1989 een zelfstandige gemeente vormden.

Enige tijd geleden besloot Montfoort dat het de vitaliteit en levendigheid van zijn centrum en dat van Linschoten wil versterken. De gemeente schrijft daar momenteel plannen voor, en wil hierbij gebruikmaken van de inbreng van derden.

Montfoort wil zijn centrum versterken, adviesbureau biedt ondersteuning

Daarom schakelde de gemeenteraad van Montfoort Stad & Co in. Dit adviesbureau – dat opereert vanuit vestigingen in Amsterdam en Eindhoven – ondersteunt overheden onder andere bij “het mooier maken” van een stad.

Bezoekers en inwoners aan het woord

De afgelopen tijd hebben de adviseurs van Stad & Co een digitale enquête ontwikkeld. Daarmee kan worden vastgesteld hoe bezoekers en inwoners denken over het versterken van de centra van Montfoort en Linschoten.

Aan respondenten wordt gevraagd wat ze van het winkelaanbod, de sfeer en de uitstraling van de twee centra vinden, waarom ze deze al dan niet graag bezoeken en wat de gemeente zou moeten doen om de centra aantrekkelijker te maken.

Naast de resultaten van digitale enquête, maakt Montfoort bij het schrijven van de versterkingsplannen ook gebruik van de inbreng van verschillende ondernemers die zijn gevestigd in de gemeente.

Participatietraject 

Het is niet de eerste keer dat Montfoort vernieuwingsplannen in samenspraak met bewoners en ondernemers ontwikkelt. Vorig jaar werden inwoners en ondernemers gevraagd hun input te geven op de plannen om de historische binnenstad autoluw te maken. In december 2021 zijn de plannen door de gemeenteraad goedgekeurd.

In het participatietraject schuilt ook een mogelijk risico voor het huidige project. Voor het ‘autoluwe centrum’-traject werd input opgehaald bij 160 mensen. Volgens critici is dit aantal “absoluut niet representatief” voor het vormen van beleid.