Deloitte: Middenbedrijf mist kansen in BRIC regio
Slechts 12% van het Nederlandse middenbedrijf is actief in de snel groeiende BRIC-regio. Volgens Deloitte is dit “verontrustend” en laat het middenbedrijf grote kansen lopen. Dit blijkt uit de jaarlijkse Mid Market Monitor van Deloitte onder 450 niet-beursgenoteerde bedrijven met een omzet van €50 miljoen tot €1 miljard.
In het onderzoek worden de bedrijven geïnterviewd over hun activiteiten op het gebied van internationalisering, innovatie, duurzaamheid en talent management.
Een kwart van de bedrijven haalt meer dan 75% omzet uit buitenlandse markten. Zo’n 16% van de internationaal actieve bedrijven heeft geen klanten in buitenlandse markten, maar importeert of doet aan outsourcing. “Een groot deel van deze bedrijven ontplooit alleen activiteiten in Europa. Echter door de economische ontwikkelingen stagneert de groei in Europa al enige tijd”, aldus Mennolt Beelen, managing partner bij Deloitte. “Het is opvallend dat slechts door 12% van de bedrijven gekeken wordt naar de mogelijkheden in de BRIC-landen. Juist in deze regio liggen de groeikansen. Bedrijven zouden daar op moeten inspringen om de teruglopende markten in Europa te kunnen opvangen en hun groei te kunnen continueren”, vervolgt Beelen.
Buitenland doet het beter
Omringende landen als België, Frankrijk en Groot-Brittannië doen het veel beter dan Nederland. Van hun gehele export gaat, procentueel gemeten, anderhalf keer zo veel naar ’s wereld snelst groeiende economieën. De Duitsers voeren zelfs ruim drie keer meer uit naar de BRIC-landen.
Innovatie
Naast internationalisatie is ook gevraagd naar activiteiten op het gebied van innovatie. Het blijkt dat 38% van de middenbedrijven behoort tot de koplopers op dit gebied. Deze koplopers zijn systematisch bezig met R&D en ontwikkelen zelf product- of procesinnovaties. Opvallend is dat wanneer gekeken wordt naar innovatie in het complete Midden- en Kleinbedrijf slechts 5% wordt gerekend tot de koplopers. Innovatie in deze tak komt volgens dit onderzoek uit het middenbedrijf.
Duurzaamheid
Verder blijkt uit het onderzoek dat het middenbedrijf geen koploper is op het gebied van duurzaamheid. Gemiddeld behoort slechts 7% tot de koplopers, de groep die duurzaam ondernemen zeer belangrijk vinden voor hun bedrijf. Wel kan een kwart van de middenbedrijven gerekend worden tot de ontwikkelaars, bedrijven die veel waarde hechten aan duurzaamheid maar minder ver gevorderd zijn dan de koplopers.
Ten slotte is in het onderzoek gekeken naar de wijze waarop het middenbedrijf zich inzet voor het aantrekken en behouden van talent. Hier valt op dat twee van de vijf bedrijven nauwelijks tot geen energie steekt in talentmanagement. Daarnaast zijn de investeringen in talent verminderd t.o.v. 2011.