Idriss Abdelmoula over zijn werk voor IG&H en zijn stichting

18 juli 2022 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Idriss Abdelmoula nadert zijn vierjarig jubileum bij IG&H. Een vraaggesprek met Idriss over zijn werk bij het consultancykantoor en over hoe hij naast zijn drukke baan een stichting leidt, die onlangs nog door de koninklijke familie in het zonnetje werd gezet.

Om te beginnen, wie is Idriss Abdelmoula?

“Dat ben ik, woonachtig in Den Haag, de stad waar ik ben geboren en opgegroeid. Verder ben ik getrouwd en heb ik een zoontje. In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met verschillende soorten sporten zoals voetbal. Daarnaast hou ik ook erg van lezen, van het luisteren naar podcasts, filosoferen en dagdromen.”

“Na mijn studie economie en bedrijfskunde in Rotterdam begon ik mijn loopbaan bij de Rijksoverheid met een traineeship. Na enige tijd te hebben gewerkt voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heb ik de overstap gemaakt naar de adviesbranche.”

Idriss Abdelmoula, ManagerWaarom heb je voor IG&H gekozen?

“Allereerst wilde ik me focussen op strategisch advies binnen het financial services-segment. Waarom ik me specifiek tot IG&H aangetrokken voelde? Omdat ik wist dat het een topspeler in de markt is. Daarbij is de adviesorganisatie een van de weinige grotere kantoren van Nederlandse bodem.”

“Toen ik eenmaal in contact was gekomen met IG&H viel de bedrijfscultuur direct op. Weliswaar is die resultaatgericht, maar tegelijkertijd ook erg warm. Toen ik enige tijd later begon bij IG&H werd ik me meer en meer bewust van de zorgzame en gedurfde organisatiefilosofie van het bedrijf.”

“Verder kan ik mij ontwikkelen als consultant en als leider binnen het bedrijf, maar kan ik ook trouw blijven aan mezelf en een gezonde balans tussen werk en privé hebben. Al deze dingen maken IG&H een aantrekkelijk bedrijf naar mijn mening.”

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

“Ik vervul momenteel de rol van manager binnen de financial services-praktijk van IG&H. Ik focus me daarbij op projecten in de pensioensector. Hierdoor besteed ik de meeste tijd aan het werken met klanten en leden van de projectteams waar ik deel van uitmaak. Verder hou ik me intern ook bezig met thought leadership en practice development.”

“Eerlijk gezegd heb ik geen typische werkdag. Meestal begin ik in de ochtend met het structuren van mijn gedachtes en het maken van een planning. Vervolgens hebben we om 09:00 een zogenaamde dagstart, met collega’s en soms met klanten erbij. Dan bespreken we of projecten op de juiste manier vorderen. Als dan blijkt dat er moeilijkheden zijn, praten we daarover en proberen we die zo snel mogelijk te verhelpen.”

“Ik plan de belangrijke vergaderingen in de ochtend – althans, als dat mogelijk is. Vooral omdat ik ervan houd om in de middag te werken aan zogenaamde ‘deliverables’. Min of meer is dat de structuur van een werkdag waar ik op mik.”

Wat vind je het leukste aan werken bij IG&H?

“Dat zijn de uitdagingen die ik tegenkom in mijn werk voor klanten. Deze worden doorgaans niet zomaar opgelost, het vereist volharding en discipline. Als ik die na een werkdag heb weten op te lossen, voel ik me altijd blij maar ook moe. Het vraagt veel, maar dat is precies wat ik zo leuk vind aan mijn baan bij IG&H.”

Op welk moment uit je IG&H-tijd ben je het meest trots?

“Wel, ik werk hier nu al bijna vier jaar, dus er zijn veel momenten waar ik trots op ben. Zo hebben we bijgedragen aan het ontwerpen van een op maat gemaakte oplossing die zich ondertussen binnen het bedrijf van een klant heeft bewezen. De oplossing leverde de klant een hoop voordelen op: het is bijzonder bevredigend om daaraan te hebben bijgedragen. Daarom denk ik dat ik het meest trots ben op het feit ik aan dat project heb mogen meewerken.”

Idriss Abdelmoula in actie voor YLC

Naast je werk bij IG&H geef je leiding aan een stichting, de Young Leaders Community. Kun je daar iets over vertellen?

“Een paar jaar geleden, in 2019 om precies te zijn, heb ik die stichting samen opgericht met Oussama Chraibi en Lamyae el Hasnaoui. Het doel van de Young Leaders Community is om de maatschappelijke positie van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap te verbeteren. Daarmee maken we van Nederland een sterker en mooier land.”

Om de positie van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap te verbeteren, moeten we veranderingen van binnenuit genereren. En leiders sturen deze veranderingen doorgaans aan. Elk jaar rekruteren en selecteren we toptalenten uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Deze zijn meestal tussen de 20 en de 25 jaar oud en hebben reeds laten zien dat ze met vaardigheden en toewijding hebben bijgedragen aan het verbeteren van de maatschappij.”

“Vanuit onze stichting bieden we de toptalenten een programma – genaamd The Leadership Academy – aan dat ze kunnen doorlopen. Tijdens dat programma volgen ze trainingen en worden ze gecoacht. Daarnaast leren ze tijdens het traject ook door middel van praktijkopdrachten. Deze aanpak stelt hen in staat hun leiderschapskwaliteiten te verbeteren.”

“En dat is bijzonder nuttig, want wij – de oprichters van de stichting – geloven er namelijk in dat sterke leiders in staat zijn om sterke gemeenschappen te bouwen. Met het programma ontwikkelen de toptalenten zich dus tot sterke leiders, die ernaar streven een betere versie van zichzelf te worden en iets terug te geven aan de gemeenschap en de samenleving als geheel.”

Recent stond je stralend op de foto met koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Ter gelegenheid waarvan?

“Ja, dat was inderdaad een hele eer. We ontvingen op die dag het zogenaamde Appeltje van Oranje. Dat is een prijs die jaarlijks door het Oranje Fonds – waarvan onze koning en koningin de beschermheer en -vrouw zijn – wordt toegekend aan drie bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie.”

“We ontvingen het Appeltje van Oranje voor de Young Leaders Community. Naast erkenning voor de stichting en voor alle vrijwilligers die tijd, passie en energie steken in het helpen van de gemeenschap, is dit ook een erkenning van de kracht van die gemeenschap zelf.”

“Deze prijs betekent daarom veel voor ons. Ik ben dus enorm dankbaar dat ik mag bijdragen aan dit geweldige initiatief. Daarom wil ik nogmaals het team, de vrijwilligers, deelnemers en sponsors hartelijk danken, zij hebben allemaal meegewerkt aan dit succes!”

Idriss Abdelmoula met Koning en Koningin

Terug naar IG&H, hoe ondersteunt het bureau jouw werkzaamheden voor de Young Leaders Community?

“IG&H ondersteunt me op meerdere manieren. Onder andere door mij de kantoorruimte van het bedrijf te laten gebruiken. Daardoor kunnen we nu vergaderingen houden met de betrokkenen over de stichting. Soms vinden die in de avonden of op zaterdag en zondag plaats.”

Verder ondersteunen ook mijn IG&H-collega’s de stichting. Bijvoorbeeld door trainingen en inspirerende lezingen te verzorgen voor onze toptalenten. We hebben laatst ook een zogenaamde DISC-training georganiseerd, dat was best prijzig, maar IG&H betaalde de helft van de kosten daarvan, wat ik enorm waardeer.”

“Daarnaast ga ik soms ook in gesprek met de managing directors van IG&H. Zij helpen mij met vragen over de manier waarop ik de stichting zou kunnen doorontwikkelen. Hun advies stel ik zeer op prijs.”

“Het is overigens niet opmerkelijk dat IG&H de stichting op zoveel manieren ondersteunt: diversiteit en inclusie zijn namelijk onderdeel van het DNA van het bedrijf. Ik ben een Marokkaanse-Nederlander en dat is duidelijk te zien, maar ik word niet als zodanig behandeld maar gewoon als Idriss.”

“Daarbij voel ik me binnen deze organisatie ook heel veilig om over mijn achtergrond te praten. Dat komt omdat ik altijd dezelfde kansen krijg als anderen, wat IG&H zo’n geweldige plek maakt om te werken.”