EY: Bedrijfsleven heeft weinig vertrouwen in economie

23 mei 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse bedrijven verliezen vertrouwen in de lokale economie. Zij verwachten een aanhoudende druk op omzet en marge, verdere kostenreducties en zelfs een mogelijke krimp in banen. Dit in tegenstelling tot hun positievere kijk op de wereldeconomie. Ruim 41% van de ondervraagde bedrijven zoekt dan ook groeimogelijkheden door overnames op internationale bestemmingen. Dit blijkt uit de Capital Confidence Barometer (CCB) van Ernst & Young.

Het onderzoek is gehouden onder ruim 1,500 senior executives van grotere ondernemingen in 50 landen.

Verdere kostenverlagingen
Sinds de financiële crisis hebben Nederlandse ondernemingen leren omgaan met de toegenomen volatiliteit. Maatregelen die zijn genomen betreffen onder andere het afstoten van non-core bedrijfsonderdelen, verbetering van de werkkapitaal positie door het terugbrengen van voorraadniveaus, het verkorten van supply chains, en oprekken van betalingstermijnen, en tevens het reduceren van de kosten. Deze efficiencyslagen zullen zich de komende 12 maanden voortzetten, zo bevestigt de CCB. Circa tweederde (65%) van de ondervraagden geeft aan een verdere kostenverlagingen te willen doorvoeren en 33% van de ondervraagden is van plan medewerkers te ontslaan.

Bruno Jelgerhuis Swildens, partner van Transaction Advisory Services bij Ernst & Young: “Ondanks de verbeterde balansposities van Nederlandse ondernemingen gaan deze efficiency maatregelen gewoon door. De nadruk ligt op verlaging van rente en schulden. De bedrijven hebben hoofdzakelijk de aandacht voor organische groei. Bedrijven die nog wel willen groeien door overnames, richten zich op locaties en markten die zich kenmerken door hoge groeivooruitzichten.”

M&A deals nemen toe, maar wel internationaal
Het aantal Nederlandse bedrijven dat het komende jaar op overnamepad gaat, is bijna verdubbeld naar 41% ten opzichte van 23% in oktober 2011. Het aantal ondernemingen dat bedrijfsonderdelen wil afstoten, is op eenzelfde niveau gebleven (27%). Volgens de uitkomsten van de CCB zullen Nederlandse bedrijven hun overnamekandidaten vooral zoeken in China, India, de VS, UK en Spanje.

De sectoren waar relatief veel transacties verwacht worden, zijn: financiële dienstverlening, biowetenschappen, olie en gas, technologie en consumentenproducten. Circa de helft (47%) van de ondervraagden geeft aan een overname te willen financieren met cash.

Bruno Jelgerhuis Swildens: “Ondervraagden kijken vooral naar de mogelijkheden op internationale groeimarkten, hetgeen leidt tot complexere overnametrajecten. Deals duren daardoor gemiddeld langer, de premies zijn hoger, maar het risico op verlies van dealwaarde of de kans op mislukking is groter.”