Adviesbureau neemt iepenziekte in Wijdenes onder de loep

27 juni 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In de Noord-Hollandse gemeente Drechterland staan ruim 150 zieke iepen. Deze zouden aanvankelijk worden gekapt. Een onderzoek van een extern adviesbureau brengt daar mogelijk verandering in. 

Enige tijd geleden besloot het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHN), een Nederlands waterschap, dat maar liefst 156 iepen aan de Lekerweg in de gemeente Drechterland moeten worden gekapt. Reden: volgens het HHN zijn de ongeveer 30 jaar oude bomen ziek.

Dat concludeerde het waterschap na afloop van de januaristorm van begin dit jaar. Deze heeft de bomen veel schade toegebracht: eentje viel om, vele iepen staan door de storm schuin, terwijl tal van grote takken afbraken. Volgens het HHN laat dit zien dat de wortels van de iepen stervende zijn.

Een gezonde iep kan meer dan 300 jaar oud worden

En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De Lekerweg wordt namelijk gebruikt door auto’s, fietsers en voetgangers: wanneer een volwassen, metershoge iep met een gewicht van een paar duizend kilogram op een van deze voorbijgangers valt, kan dat vanzelfsprekend fatale gevolgen hebben. 

Kap uitgesteld

Hierom vroeg waterschap HHN op 20 april jongstleden een kapvergunning aan bij de gemeente Drechterland. Deze maand werd echter een (voorlopig) stokje gestoken voor de kap: de gemeente heeft namelijk een adviesbureau ingeschakeld met de vraag de casus nogmaals te onderzoeken. 

Inmiddels heeft het externe adviesbureau de iepen onder de loep genomen en zijn bevindingen overhandigd aan het waterschap en de gemeente.

Zij nemen momenteel de verschillende opties in overweging. Een flinke kaalslag aan de Lekerweg lijkt volgens ingewijden nog altijd de meest realistische optie. Toch bestaat er een kans dat (sommige) bomen met behulp van ondersteuningsconstructies gered kunnen worden.

Eind juni wordt het besluit van de gemeente en het waterschap naar buiten gebracht. Eén ding is zeker: als gekozen wordt voor een volledig kap, dan komen er nieuwe bomen op dezelfde plek, zo laat een woordvoerder van het waterschap weten.