Atos verkent opsplitsing in twee bedrijven: Atos en Evidian

17 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Atos is de mogelijkheden aan het verkennen om het bedrijf op te splitsen in twee aparte onderdelen. Na een eventuele opdeling zouden twee onderdelen van ongeveer gelijke omvang overblijven: Atos en spin-off Evidian.

Met een omzet van €11 miljard geldt Atos als een van de grootste IT-dienstverleners ter wereld. Volgend op een “voorlopige strategische evaluatie” denkt de IT-reus “meer waarde” te kunnen ontsluiten wanneer het zijn activiteiten voortzet vanuit twee afzonderlijke entiteiten.

Bertrand Meunier, Chairman of the Board of Directors bij Atos, geeft aan: “Na een aantal mogelijke opties te hebben onderzocht, is de Raad van Bestuur ervan overtuigd dat een splitsing de best mogelijke keuze is voor de Groep, waarmee de meeste waarde gecreëerd kan worden voor alle stakeholders van Atos.”
Atos verkent opsplitsing in twee bedrijven: Atos en Evidian

Het nieuws komt in een uitdagende periode voor Atos, een tijd waarin de markt voor IT-diensten groeit, maar Atos zijn inkomsten vorig jaar met 3% zag dalen. En eerder dit jaar gaf het bedrijf zijn derde winstwaarschuwing af in acht maanden, als gevolg van een daling in de klassieke IT-activiteiten van klanten.

Atos wordt rond de plannen geadviseerd door D'Angelin & Co, Goldman Sachs, Perella Weinberg Partners en Rothschild & Co (financiële adviseurs), Clifford Chance (belastingadviseur) en Darrois Villey Maillot Brochier en White & Case (juridische adviseurs).

Indien de voorgestelde splitsingsplannen worden goedgekeurd zou Atos in de voetsporen treden van IBM, dat vorig jaar zijn IT-infrastructuuractiviteiten afsplitste onder de naam Kyndryl. 

Atos

Het nieuwe Atos zou in dat geval voortaan bestaan uit de divisies Data Centre and Hosting, Digital Workplace, Unified Communications en Business Process Outsourcing.

Deze groep – die de krimpende bedrijfsonderdelen van Atos bundelt – zou uitkomen op een omzet van €5,4 miljard en wereldwijd 48.000 werknemers tellen. Om de terugkeer naar winstgevendheid te ondersteunen, zou Atos in de periode 2022-2026 €1,1 miljard willen investeren.

Evidian

De nieuwe spin-off Evidian zou op zijn beurt bestaan uit de Digital-, Big Data- en Security-takken – binnen het huidige Atos allemaal groeiende onderdelen. Deze groep zou €4,9 miljard aan omzet genereren en 59.000 mensen in dienst hebben.

De volledige splitsing zal naar verwachting €1,5 miljard gaan kosten en in de tweede helft van 2023 moeten zijn afgerond. Zowel Atos als Evidian zal aan de beurs van Parijs genoteerd worden.

Leiderschap

Volgend op de aankondiging van de splitsingsplannen heeft de huidige CEO van Atos, Rodolphe Belmer, besloten per september terug te treden, omdat zijn huidige rol aanzienlijk zou veranderen als het bedrijf zich opsplitst. Atos heeft al bepaald wie de twee nieuwe eenheden zouden gaan leiden: Nourdine Bihmane (Atos) en Philippe Oliva (Evidian).