McKinsey: Led verlichting domineert verlichtingsmarkt

21 mei 2012 Consultancy.nl

De ledindustrie zal tot en met 2020 een jaarlijkse omzetgroei van 30% realiseren, terwijl de totale verlichtingsmarkt in die periode slechts 3 tot 6% omzetgroei per jaar kan laten zien. Op dit moment representeert led ongeveer 7% van de verlichtingsmix. Door de explosieve groei stijgt het aandeel van ledverlichting in de totale lichtmarkt tot 37% in 2015 en zelfs tot 64% in 2020. Dat blijkt uit het rapport ‘The Global Lightmarket Study 2012’ van McKinsey & Company dat recent werd gepresenteerd op het Smart Lighting congres in Düsseldorf.

Led's worden voornamelijk gebruikt voor algemene verlichting, gevolgd door toepassingen in auto’s. Ledverlichting voor backlights van televisie- en computerschermen, waarmee leds de laatste jaren vooral in de aandacht zijn gekomen, zullen op termijn slechts een marginaal aandeel van de productie vormen, stelt het strategie- en managementadviesbureau.

McKinsey - LED Market

Uitdagingen voor de ledindustrie
De consultants waarschuwen tegelijkertijd wel dat er nog wel wat moet gebeuren willen deze getallen werkelijk gehaald worden. De initiële kosten zijn bijvoorbeeld nog te hoog. Op dit moment kunnen de hoge aanschafkosten van leds tijdens hun levensduur nog niet worden terugverdiend door het lagere energieverbruik. De consultants van McKinsey verwachten dat de prijzen pas eind 2014 zodanig zijn gedaald dat de TCO (Total Cost of Ownership) van leds lager zijn dan die van fluorescentielampen. Consumenten beschouwen de TCO als belangrijkste factor bij hun aankoop, blijkt uit het rapport.

Ook is de kwaliteit van ledverlichting nog onvoldoende. Consumenten zijn nog niet unaniem positief over de kleur en sfeer van het licht en de betrouwbaarheid van de leds. McKinsey-adviseur Arthur Jaunich gaf zichzelf als voorbeeld: “Ik kocht een led-lamp die na vier dagen stuk ging. Daar word je niet blij van.”

Beschikbaarheid en acceptatie
De consumentenacceptatie van ledverlichting verschilt per land. Zo reageert men in Japan het meest positief op de komst van leds, hetgeen wellicht veroorzaakt wordt door de zeer hoge elektriciteitsprijzen in dat land. Verder zijn er ook grote verschillen in de beschikbaarheid van leds. In de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) is led nog slechts beperkt beschikbaar, maar in Europa is de nieuwe verlichting al overal te verkrijgen.

Nieuws