Ecofys: Grote bedrijven realiseren flinke CO2 reductie

16 mei 2012 Consultancy.nl

De samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds (WNF) en grote bedrijven als Eneco, KPN, Nokia Siemens en Coca-Cola werpt vruchten af. De 30 grote bedrijven die deelnemen aan het 'Climate Savers Programma' van WNF hebben in de periode tussen 1999 en 2011 de uitstoot van hun kooldioxide met ruim 100 miljoen ton weten terug te dringen. Ter vergelijking: de besparing is gelijk aan twee keer de huidige jaarlijkse uitstoot van Zwitserland en in Nederland komt jaarlijks z'n 180 miljoen ton broeikas-gassen vrij. Dat concludeert Ecofys in een onderzoek in opdracht van het WNF.

De onderzoeksresultaten van Ecofys zijn vorige week bekendgemaakt tijdens de internationale Climate Savers-conferentie, die in het teken staat van het 50-jarig bestaan van het WNF.

WNF-directeur Johan van de Gronden is tevreden met de resultaten van de samenwerking. ''Bij een verstandig overheidsbeleid kunnen we de energie- en klimaatproblematiek gewoon de baas. We hebben de sleutel in handen voor een florerende groene economie. Bedrijven hebben dat al lang in de smiezen. Het wordt hoog tijd dat politici dat ook inzien.''

2020 verwachting
Het onderzoek geeft ook inzicht in het potentieel voor verdere reductie. De Ecofys adviseurs verwachten dat de cumulatieve CO2-reductie tot 350 miljoen ton kan toenemen in 2020. Dat is net zo veel als de jaarlijkse CO2-uitstoot in Spanje. Als andere grote bedrijven in dezelfde sectoren de huidige Climate Savers leden zouden volgen, dan kan jaarlijks tussen de 500 en 1,000 miljoen ton aan uitstoot worden vermeden in 2020, ongeveer vergelijkbaar met de huidige jaarlijkse uitstoot van Duitsland.

Nieuws