Adviesbureau helpt gemeente Laarbeek met toekomst van zijn kerken
Het Noord-Brabantse Laarbeek denkt na over de toekomst van zijn kerken. Adviesbureau The Missing Link helpt de gemeente hierbij.
Niet zo heel lang geleden – in 1980 – was de ruime meerderheid (75%) van de Nederlandse bevolking nog gelovig. Vandaag de dag ziet onze samenleving er op dat vlak duidelijk anders uit: maar liefst 55% van onze landgenoten is niet meer religieus, volgens gegevens van het CBS.
Door deze forse seculariseringslag is het aantal kerkbezoeken in ons land flink afgenomen. Neem het katholicisme, nog altijd Nederlands grootste religieuze stroming: eind jaren 60 bezochten 2,7 miljoen katholieken iedere week de kerk, vandaag de dag gaat het nog maar om 170.000.
Door deze ontwikkelingen hebben veel Nederlandse kerken de afgelopen jaren een herbestemming gekregen. Sommige zijn omgetoverd tot appartementencomplexen, andere tot fitnesscentra en weer andere tot boekhandels.
De toekomst van kerken in Laarbeek
De Noord-Brabantse gemeente Laarbeek (circa 23.000 inwoners), die in 1997 ontstond door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout, beschikt nog altijd over meerdere kerkengebouwen.
Deze panden worden net als in de rest van het land steeds minder vaak bezocht vanuit religieuze doeleinden, meldt de gemeente op haar website. “Kerken worden niet meer zo intensief gebruikt als vroeger. Daardoor worden ze te groot en duur om een kleine groep vrijwilligers ze te laten onderhouden.”
Om die reden besloot de gemeenteraad van Laarbeek dat het broodnodig was om na te denken over de toekomst van hun kerken. Behalve over de Leonarduskerk in de kern Beek en Donk: daarvan is bekend dat deze wordt verbouwd tot een complex met daarin zorgwoningen.
Over de andere kerkgebouwen is tot op heden nog geen besluit genomen. Om dat keuzeproces te bespoedigen, schakelde de gemeente onlangs The Missing Link in. Dit adviesbureau – gespecialiseerd in archeologie, erfgoed en gebiedsontwikkeling – zal de komende tijd een kerkenvisie gaan opstellen.
Voor het opstellen van de visie halen de gemeente en The Missing Link input op bij de inwoners. Door middel van vragenlijsten en spreekavonden in de verschillende kernen kunnen inwoners van Laarbeek hun stem laten horen over de toekomst van kerken in hun dorp.
De gemeente benadrukt op zijn website ook graag de mening van niet-kerkgangers te willen horen. “Want de gebouwen hebben niet alleen een godsdienstige functie, ze zijn vaak beeldbepalend in de kernen. Kerken roepen herinneringen op of ze zijn een vertrouwde plek in het dorp.”