Starten bij Korn Ferry: Afwisselende opdrachten, steile leercurve én veel gezelligheid
Als internationaal organisatieadviesbureau helpt Korn Ferry (opdrachtgevers om organisatiestrategieën concreet te maken. Hoe is het om voor het bureau te werken? We vroegen het aan drie jonge talenten die sinds vorig jaar deel uitmaken van Korn Ferry.
Mensen bewegen en verbinden – dat is waar Ariane de Beaufort zich het liefst mee bezighoudt. Dat doet ze als zangeres – ze was onder meer vier jaar leadzangeres voor Hermes House Band – en sinds september vorig jaar ook als associate consultant bij Korn Ferry.
“Vanuit mijn interesse kwam ik na mijn studie snel uit bij Korn Ferry, waar het hele palet aan organisatieadviesvraagstukken aan bod komt in ons werk voor klanten – van functies inschalen tot competentiemodellen ontwikkelen”, vertelt Ariane.
“Sinds mijn start heb ik ervaren hoe die vraagstukken er in de praktijk uitzien. Wat ik daarin waardeer bij Korn Ferry is vooral de ruimte om verantwoordelijkheid te nemen. Zo zat ik in mijn derde maand al aan de virtuele gesprekstafel met het MT van een snelgroeiend techbedrijf, waar ik de kans kreeg om een gespreksdeel te leiden.”
Voor Hilde Nieuwland – die negen maanden voor Ariane al startte bij Korn Ferry – lag de organizational consultancy op het eerste oog iets minder voor de hand. “Met een master International Business Management en International Financial Management had ik ook een hele andere kant op gekund”, beaamt ze.
“Maar het consultancyvak heeft me altijd aangetrokken omdat je bij veel verschillende bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen”, legt ze uit. “Daarbij werd ik gelijk enthousiast over Korn Ferry vanwege de samenwerking met de grootste Nederlandse en internationale bedrijven, de gezellige sfeer op kantoor en de variëteit aan projecten.”
Ook Nick de Leeuw – die tegelijk met Ariane startte – leek aanvankelijk een andere kant op te gaan. Hij doorliep de Hotelschool. Hoewel hij van koers veranderde, bleek deze opleiding wel bepalend voor zijn uiteindelijke keuze voor de consultancy.
“Op de Hotelschool wordt lesgegeven in projecten van tien weken, met een klantpresentatie als afsluiting”, licht hij toe. “Je werkt in groepjes met mensen met verschillende karaktereigenschappen en nationaliteiten, wat de samenwerking elk project weer anders maakt. Dit heb ik als plezierig en leerzaam ervaren, waardoor ik een baan in de consultancy ben gaan ambiëren.”
Daarbij leek met name het menselijke aspect hem interessant. “Dit wordt ook een steeds belangrijkere factor in de bedrijfsvoering en Korn Ferry zit wat dat betreft precies waar het allemaal gebeurt. Trends als schaarste op de arbeidsmarkt, het welzijn van medewerkers en diversiteit & inclusie zijn hier dagelijkse kost.”
Op de top van ons kunnen
Korn Ferry staat ook bekend om de grote internationale klanten die het bedient. Het kantoor werkt voor bedrijven uit praktisch elke denkbare sector en van over de hele wereld.
“We hebben de grootste bedrijven in Europa als klant en de professionaliteit die daarbij komt kijken spreekt me aan”, zegt Nick daarover. “Onze klanten gaan ervanuit dat wij altijd op de top van ons kunnen leveren en dat motiveert me.”
“In de afgelopen 15 maanden heb ik al aan meer dan 20 projecten bij verschillende bedrijven in diverse sectoren gewerkt.”
“Dit internationale speelveld maakt dat je continu schakelt tussen verschillende klanten, markten, culturen en werkstijlen”, vult Ariane aan. “Het ene uur ben je bezig met een topteam performance training voor het senior management van een Zwitserse multinational en een uur later buig je je over een vraagstuk voor een oer-Hollands polderbedrijf.”
“Ik probeer daar zowel persoonlijk als inhoudelijk de vruchten van te plukken – elke klant en iedere collega communiceert, werkt en denkt anders. Uiteindelijk denk ik dat die afwisseling en internationale ervaring me een betere consultant maakt.”
Daar kan Hilde over meepraten. “In de afgelopen 15 maanden heb ik al aan meer dan 20 projecten bij verschillende bedrijven in diverse sectoren gewerkt”, vertelt ze met een brede glimlach. “Van assessments tot het bouwen van functiegebouwen. Door deze diversiteit in projecten en de verantwoordelijkheid die je al snel krijgt, heb ik veel geleerd in korte tijd en kan ik steeds meer impact maken bij de klant.”
Het hemd van het lijf vragen
Op deze diversiteit aan opdrachten wordt heel bewust ingezet door Korn Ferry. Starters stromen in binnen het Young Talents Program. Dat staat geheel in het teken van professionele en persoonlijke ontwikkeling – en die is gebaat bij al die afwisseling.
“Tijdens de drie jaar dat je in het Young Talents team zit, is het de bedoeling dat je kennismaakt met de verschillende proposities van Korn Ferry zodat je je talenten en voorkeuren ontdekt”, legt Hilde uit. “Bovendien word je vanaf dag één op projecten gezet en ga je mee naar klanten.”
“Het is essentieel dat je veel vlieguren maakt om zoveel mogelijk functies binnen zoveel mogelijk bedrijven uit verschillende industrieën te analyseren.”
“Mijn rol verschilt per project, maar in alle gevallen word je aangemoedigd om je steentje bij te dragen aan het inhoudelijk advies”, geeft ze aan. “Je werkt aan verschillende projecten met verschillende projectteams en projectleiders. Hierdoor bepaal je samen wat ieder zijn rol is en leer je snel veel nieuwe dingen en mensen kennen binnen het bedrijf.”
“Als Young Talent ben je voornamelijk betrokken bij het ontwerp van organisaties – de structuur, rollen en verantwoordelijkheden”, vult Nick aan. “Binnen dit vakgebied is het essentieel dat je veel vlieguren maakt om zoveel mogelijk functies binnen zoveel mogelijk bedrijven uit verschillende industrieën te analyseren.”
“Op die manier ontwikkel je een bepaalde ‘business savviness’ en weet je snel functies en organisaties te doorgronden”, legt hij uit. “Ik leer ontzettend veel over bedrijfsvoering en dit helpt bij het steeds beter begrijpen van de problemen waar onze klanten tegenaan lopen en bij het bedenken van een passende oplossing.”
Het kan soms lastig zijn om aan familie en vrienden uit te leggen wat je als consultant nou precies doet, maar Ariane weet het mooi te verwoorden. “Ik zeg meestal dat ik klanten het hemd van het lijf vraag over hun functie en verantwoordelijkheden. Aan de hand van interviews brengen we functies in kaart en adviseren we klanten over de schaal waar een functie het best in past.”
Ze voegt wel meteen toe dat dit zeker niet de hele lading dekt. “Zo ben ik nu bijvoorbeeld betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van een leiderschapsprogramma voor een Amerikaanse multinational en werk ik mee aan een meerjarig project voor een Franse ngo in de gezondheidszorg.”
Alles gericht op groei
Ook buiten de klantopdrachten is binnen het Young Talent Program volop aandacht voor groei. “Als je start krijg je gelijk een ‘buddy’ die altijd bereid is je te helpen”, vertelt Hilde. “Daarnaast hebben we elke zes weken een training, zowel gericht op ons inhoudelijke werk als op onze persoonlijke ontwikkeling.”
“Je krijgt ook veel vrijheid in het kiezen van die trainingen”, geeft Nick aan. “Ik volg zelf nu een training ‘data analytics’ die gericht is op People and Organization.”
“Je kunt daarbij denken aan analyses zoals strategic workforce planning, waarmee een organisatie het huidige personeelsaanbod en de toekomstige vraag in kaart brengt om de vereiste competenties en capaciteit op te bouwen om uiteindelijk bedrijfsdoelstellingen te bereiken.”
“Het is eerder regel dan uitzondering dat de associates met de partners samen aan de lunchtafel zitten.”
Naast de trainingen zijn er binnen het Young Talent-team bovendien elke maand twee teammeetings. “Soms spijkeren interne experts onze inhoudelijke kennis bij, of we duiken in een specifiek thema op het vlak van persoonlijke groei”, vertelt Ariane.
“Bij de laatste teammeeting hebben we bijvoorbeeld veel geleerd over verschillende communicatiestijlen”, vult Hilde aan, “wat die van ons zijn en hoe we daar mee kunnen omgaan.”
“Op basis van een vragenlijst kregen we inzicht in onze eigen voorkeur in de omgang met collega’s”, legt Ariane uit. “Dit bracht mooi de verschillen aan het licht over communicatie met een focus op relatie versus inhoud.”
Samen het weekend inluiden
Al met al voelen de drie jonge talenten zich helemaal op hun plaats binnen Korn Ferry. “Wat ik zo leuk vind is de combinatie van de expertise die binnen het bedrijf aanwezig is, de klanten en de mensen die er werken”, aldus Hilde.
“Dit zorgt ervoor dat we een ambitieus bedrijf zijn, waarin we altijd op de top van ons kunnen willen werken, waarin hoge kwaliteit voor onze klanten wordt geleverd en waar tegelijkertijd ook ruimte voor gezelligheid is”, legt ze uit.
Nick knikt instemmend. “Het is heel fijn dat het zo’n platte organisatie is met een informele werksfeer. De sfeer bij ons op kantoor is erg warm en open en dat zorgt ervoor dat er tussen het werk door ook ruimte is om elkaar op een informele manier te spreken en te leren kennen.”
“Absoluut”, zegt Ariane. “Zo is het eerder regel dan uitzondering dat de associates met de partners samen aan de lunchtafel zitten. Op deze manier spreek je collega’s van alle senioriteitsniveaus, leer je over het werk dat zij doen en is het leuk en makkelijk om een intern netwerk op te bouwen. Iedereen moedigt dit ook aan vanuit de overtuiging dat we er allemaal betere consultants van worden.”
En uiteraard is het ook gewoon erg gezellig om elkaar buiten het werk om te spreken. “Samen een biertje drinken aan het water bij een kroeg om de hoek is toch wel de leukste manier om het weekend in te luiden”, besluit Ariane.
Ook zin gekregen om aan de slag te gaan bij Korn Ferry? Bezoek dan op 16 juni de inhousedag en maak persoonlijk kennis met het kantoor.