Mondiale outdoorkledingmarkt goed voor $24 miljard in 2031

15 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De mondiale markt voor outdoorkleding zal tot en met 2031 groeien van bijna $14 miljard (2021) naar ongeveer $24 miljard. Dat stellen onderzoekers van adviesbureau Transparency Market Research in een nieuw rapport.

Met de term ‘outdoor’ wordt doorgaans gerefereerd naar recreatieve activiteiten die meestal plaatsvinden in natuurlijke omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan zeilen, surfen, skiën, mountainbiken, bergwandelen, kanoën, vissen, rotsklimmen, duiken en schaatsen op natuurijs.

Voor veel van deze disciplines is speciale kleding vereist, onder meer omdat het weer bij buitenactiviteiten een grote rol speelt. Ook moet de kleding geschikt zijn voor het leveren van inspanningen: als je gaat skiën in een dikke, lange bontjas heb je het weliswaar warm, maar soepel beweeg je er niet in. 

Omvang mondiale outdoorkledingmarkt in 2031: circa $24 miljard

Doorgaans kopen mensen dan ook passende kleding voor buitenactiviteiten. Uit onderzoek van adviesbureau Transparency Market Research (TMR) blijkt dat wereldwijd in 2021 in totaal $13,9 miljard werd uitgegeven aan outdoorkleding.

En bij dat bedrag blijft het de komende jaren allerminst volgens de experts van TMR. In het rapport spreken ze de verwachting uit dat de mondiale markt voor outdoorkleding jaarlijks zal groeien met gemiddeld 5,6% en rond 2031 een omvang zal hebben van maar liefst $23,6 miljard. 

Momenteel wordt de wereldwijde markt voor outdoorkleding gedomineerd door verschillende grote bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan The North Face (omzet: $3,2 miljard), Columbia Sportswear (omzet: $2,8 miljard) en Patagonia (omzet: circa $1 miljard).

Meer vrouwen, geld en verkoopkanalen

De onderzoekers dragen verschillende verklaringen aan voor de 70% groei die de markt dit decennium volgens hen zal doormaken. Allereerst stijgt het aantal vrouwen dat zich bezighoudt met outdooractiviteiten al meerdere aaneengesloten jaren. TMR veronderstelt dat die trend de komende periode zal doorzetten.

Daarnaast zijn outdooractiviteiten erg populair onder millennials, die er de komende tien jaar gemiddeld financieel op vooruit zullen gaan en dus meer te besteden zullen hebben.

Tot slot maken steeds meer bedrijven die outdoorkleding verkopen gebruik van onlineverkoopkanalen. Deze maken het mogelijk om met betrekkelijk weinig middelen toch veel consumenten te bereiken, wat de groei van de markt weer verder stimuleert.

Regionale verschillen

De voorspelde groeispurt voltrekt zich niet over de gehele wereld gelijk. Zo is de outdoorkledingmarkt in Noord-Amerika en in Europa al behoorlijk “volwassen”, waardoor in deze regio’s tot en met 2031 naar verwachting sprake zal zijn van beperktere groeicijfers.

Meer groei voorzien de onderzoekers in de Azië-Pacific-regio. Ze constateren dat consumenten in deze regio in toenemende mate “een westerse levensstijl” overnemen, waardoor de outdoorkledingmarkt er de komende jaren forse zal gaan groeien.