Vinted koopt Nederlandse onlinemarktplaats voor tweedehandskleding
Vinted, een onlinemarkplaats voor tweedehandskleding, neemt zijn Nederlandse branchegenoot United Wardrobe over, waarmee het in één klap de grootste speler in de Benelux wordt. De deal werd begeleid door adviseurs van onder meer EY en Grant Thornton.
“We werken al een paar jaar naast elkaar”, zegt Sjuul Berden, CEO van United Wardrobe, in gesprek met het Financieele Dagblad naar aanleiding van het samenwerkingsverband met Vinted. “Het is logischer om één netwerk te hebben met het meeste aanbod en de meeste gebruikers. Eerder kon je per land nog wel de grootste worden, maar met de huidige technologie kun je nu net zo makkelijk iets kopen in Barcelona of Parijs.”
United Wardrobe werd in 2013 opgericht door drie studenten van de Universiteit van Wageningen: Sjuul Berden, Thijs Verheul en Thijs Slijkhuis. Inmiddels heeft het platform, waar de afgelopen zeven jaar door verschillende investeerders al veel geld in is gestopt, meer dan vier miljoen leden aan zich weten te binden. En deze wonen niet alleen in Nederland, maar ook in België en in Frankrijk.
De naam United Wardrobe zal vanaf volgende week geleidelijk aan verdwijnen. De gebruikers van het platform krijgen deze week een bericht met daarin de vraag of ze met een enkele klik hun gehele profiel willen overzetten naar Vinted, zegt de Nederlander Thomas Plantenga, CEO van Vinted, tegen het FD: “Dan kunnen ze net zo makkelijk een jurk voor drie tientjes verkopen aan iemand in Barcelona. Dat kost met ons verzendsysteem maar €2,50.”
Vinted werd in 2008 te Vilnius (Litouwen) opgericht door Justas Janauskas, Mantas Mikuckas en Milda Mitkut. Het bedrijf wordt sinds 2016 bestuurd door Plantega, die het bedrijf volgens een journalist van nieuwsplatform Business Insider “redde van de ondergang” en transformeerde naar een organisatie met een bedrijfswaarde van “meer dan $1 miljard”. Inmiddels wordt ‘unicorn’ Vinted gewaardeerd op meer dan $1 miljard.
Tot voorkort werkte er bijna 300 medewerkers bij Vinted, dat maandelijks kan rekenen op 22 miljoen geregistreerde gebruikers. Aan dat team worden door de deal ongeveer 35 medewerkers van United Wardrobe toegevoegd. Vorig jaar nam Vinted nog het klantenbestand over van Chicfy over, een Spaanse onlinemarkplaats voor tweedehandskleding.
Groeimarkt
Vinted profiteert van de sterke groei van de markt voor tweedehandskleding. Volgens medeoprichter Berden heeft dit vooral te maken met het feit dat tweedehands niet langer als suf wordt beschouwd. “Die tijd is nu echt voorbij.”
Wat ook meespeelt is dat duurzaamheid een steeds centralere rol krijgt in het koopgedrag van consumenten. Berden: “De kledingindustrie is heel vervuilend en tweedehands is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee.”
Het zijn vooral de jongere generaties die de opmars van de tweedehandskledingmarkt stuwen. Wereldwijd struinen millennials en leden van generatie Z het internet af op zoek naar bijvoorbeeld een vintage Levi’s spijkerbroek of een felgekleurd tweedehands hippiebloesje. Volgens statistiekbureau GlobalData zal de mondiale markt voor tweedehandskleding tegen 2024 een omvang kennen van zo’n $64 miljard, momenteel gaat het om circa $30 miljard.
Naast Vinted wordt ook gebruik gemaakt van andere, vergelijkbare platforms zoals Poshmark (VS), Depop (UK) en Vestiaire Collective (Frankrijk).
Dealmakers
Bij de deal tussen Vinted en United Wardrobe waren verschillende dealmakers betrokken. Op het moment van schrijven waren drie partijen bekend. EY (dealteam: Frank Buitenwerf, Roos Jongeneel, Carel van Boetzelaer), Grant Thornton (dealteam: Wilfred van der Lee, Adam Azulai, Kevin van den Berg, Max ten Boden), en Drake Star Partners (Frank Verbeek, Manus Weber, Marlon Brand).
Financiële details van de transactie zijn niet naar buiten gebracht.