Rens Jochemsen over zijn goede keuze voor Amsterdam Data Collective

03 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na zijn master Econometrie kon Rens Jochemsen verschillende kanten op. Twee dingen wist hij zeker: “Ik wilde werken bij een end-to-end speler in de data science, en in een snelgroeiende omgeving waar je veel ruimte hebt om te leren.” Bij Amsterdam Data Collective vond hij beide.

Vorig jaar maart sloot Rens zich aan bij het Amsterdamse adviesbureau en hij zit helemaal op zijn plek, zo geeft hij aan. In de afgelopen periode heeft hij mogen werken aan tal van “uitdagende projecten voor klanten” en heeft hij bovendien diverse opleidingstrajecten gevolgd.

En, belangrijker nog, hij geniet van de “familiaire cultuur en de gezelligheid” binnen het team van ADC. “Hierdoor heb ik ontzettend veel kunnen leren. Geen dag is hetzelfde en deze afwisseling maakt de baan zo interessant en leerzaam”, geeft Rens aan.

Rens Jochemsen over zijn goede keuze voor Amsterdam Data Collective

Het grootste deel van zijn tijd besteedt hij aan projecten. “Voor een van mijn eerste interne projecten heb ik een ‘data scraper’ ontwikkeld die duurzaamheidsrapporten van websites haalde. Vervolgens gebruikte ik een natural language processing (NLP)-algoritme op deze rapporten om de duurzaamheidsniveaus van verschillende bedrijven te achterhalen.”

“Verder heb ik geleerd om te werken met Databricks, een data analytics-platform dat is geoptimaliseerd om data-intensieve applicaties te ontwikkelen. Ook kan met het platform in verschillende talen geprogrammeerd worden. Python was al bekend voor me, maar ik heb ook geleerd om met Apache Spark te werken via Spark SQL en de PySpark DataFrames API. Het is echt gaaf om met zulke vooruitstrevende technologieën te werken.”

Elkaar verder brengen

Ondanks zijn juniorrol kreeg Rens in zijn projecten enorm veel verantwoordelijkheid, iets dat hij niet had verwacht. Hierdoor kon hij direct zaken oppakken waar zijn studiegenoten in de dataconsultancy mogelijk een paar jaar op moeten wachten. “Bij Amsterdam Data Collective is er een non-stop leercyclus”, aldus Rens.

“Zo heb ik vandaag twee keer een geweldig gesprek gehad met Rik, een van onze oprichters”, licht hij toe. “De mensen hier bij Amsterdam Data Collective vinden het oprecht leuk om dingen uit te leggen en elkaar te helpen groeien. Iedereen probeert elkaar te helpen slagen en staat altijd open voor vragen; het maakt niet uit wat je officiële rol of titel is, we streven allemaal naar hetzelfde: collectieve groei en elkaar verder brengen.”

Rens Jochemsen over zijn goede keuze voor Amsterdam Data Collective

Amsterdam Data Collective organiseert ook formele trainingen voor zijn medewerkers. “We hebben vaak trainingsdagen binnen het bedrijf. Door deze trainingen heb ik veel geleerd over data engineering, multi-processing in Python, en heb ik bovendien mijn soft skills verbeterd, zoals hoe ik mijn boodschap effectief kan overbrengen in een presentatie.”

De meest impactvolle les leerde Rens echter tijdens de zogeheten ‘Collective Week’. “Ik had hier al over gehoord tijdens het recruitmentproces, en nu heb ik er ook deel van uitgemaakt. Een geweldige ervaring.”

Gedurende een week werkt het gehele team van ADC aan pro bono-projecten om zo iets terug te geven aan de maatschappij. “We hebben een week om een deliverable te maken, dus het is een geweldige kans voor teambuilding en om nieuwe vaardigheden op te doen, terwijl je tegelijkertijd iets nuttigs produceert voor een non-profitorganisatie.”

“Bij Amsterdam Data Collective proberen mensen echt bij te dragen aan een betere wereld – dat is een van de dingen die ik het leukst vind aan werken bij het kantoor.”

Meer dan alleen collega’s

Naast het werken is er binnen Amsterdam Data Collective ook volop ruimte voor plezier, verzekert Rens ons tot slot. “We hebben veel leuke groepsactiviteiten, van een bedrijfsvoetbalteam tot vrijdagborrels en lasergamen!”

“We houden ervan om dingen te doen als een collectief, zowel binnen als buiten het kantoor; het maakt niet uit welke rol je hebt, omdat we echt waarde hechten aan de persoonlijke connecties en relaties die we met elkaar hebben.”