Amsterdam Data Collective op plek 6 in de FD Gazellen 2021

04 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Amsterdam Data Collective, een data science-bureau uit (hoe kan het ook anders) Amsterdam, is door het FD verkozen tot het zesde snelst groeiende bedrijf van Nederland.

“We zijn enorm trots dat Amsterdam Data Collective deze speciale award heeft gekregen”, laat CEO Rik van der Woerdt weten. “Veel dank gaat uit naar ons geweldige team, onze klanten en partners.”

Amsterdam Data Collective dankt zijn zesde positie in de ranking aan zijn omzetgroei in 2021 van maar liefst 288%. Het team van het bureau (opgericht in 2017) bestaat inmiddels uit meer dan 50 data consultants en scientists.Amsterdam Data Collective op plek 6 in de FD Gazellen 2021

Amsterdam Data Collective is actief binnen een van de snelst groeiende segmenten binnen het zakelijke landschap: datagedreven werken. “Data science stelt besluitvormers in staat elke keer de beste beslissing te nemen”, zegt Van der Woerdt. “Of het nu gaat om het maximaliseren van winst, het minimaliseren van risico’s of het hebben van een positieve impact op de samenleving.”

Meer vraag naar data science-expertise

De vraag naar externe bedrijven met expertise binnen dit domein heeft de afgelopen periode een vlucht genomen. Florijnz Corporate Finance (een M&A-advieskantoor) heeft onlangs berekend dat de 50 snelst groeiende gespecialiseerde data science bureaus in het afgelopen boekjaar gemiddeld genomen met 28% zijn gegroeid.

De groei van Amsterdam Data Collective steekt daar nog eens met kop en schouders bovenuit. Het bedrijf prijkt dankzij die ongekende groeispurt ook als eerste adviesbureau in de FD Gazellen-ranglijst voor 2021. De lijst wordt aangevoerd door het drietal Winst uit je woning (huizenbranche), Academy to Innovate HR (online HR-trainingen) en Okeedo (detacheerder van zorgpersoneel).

Het draait om de mensen

Gevraagd naar het geheim achter het succes, wijst Van der Woerdt op de belangrijkste asset waarop het bureau leunt: zijn mensen. “De lat ligt bij ons hoog”, zo vertelt hij. Tegelijkertijd heeft het bureau uit Amsterdam ook veel aandacht voor zijn medewerkers: “We bieden goede arbeidsvoorwaarden en uiteindelijk krijgen alle medewerkers aandelen in de organisatie via een Stichting Administratiekantoor.”

Wat aan de klantzijde meespeelt is dat Amsterdam Data Collective er bewust voor heeft gekozen om sector voor sector te groeien, om zo sectorspecialisatie op te bouwen. “Onze opdrachtgevers herkennen dat”, geeft Van der Woerdt aan. “Uit onze klantevaluaties komt ook steevast naar voren dat we ons weten te onderscheiden met onze diepe industriekennis.”

Het bedrijf werkt momenteel voor partijen in de financiële sector, de gezondheidssector, de publieke sector, de duurzaamheidssector en binnen het customer excellence-domein. Op hun lauweren rusten is voor het team van Amsterdam Data Collective voorlopig geen optie. “We zien uit naar nog vele jaren van groei en impact creëren”, besluit Van der Woerdt.

Op korte termijn staat voor het bureau bijvoorbeeld de internationale expansie naar Denemarken op het programma.