Pretpark schikt met advies- en ingenieursbureau over achtbaan

03 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Zweedse attractiepark Liseberg heeft een schikking getroffen met het Scandinavische ingenieurs- en adviesbureau Cowi over een achtbaan.

In 2016 kondigde pretpark Liseberg – gelegen in Göteborg – aan dat het binnen twee jaar zou beschikken over een nieuwe achtbaan, genaamd ‘Valkyria’. De naam van deze attractie is afgeleid van een Noors mythologisch wezen dat gevallen krijgers naar het hiernamaals bracht.

De achtbaan zelf heeft drie loopings. Daarnaast bevat de attractie ook een vrije val van een hoogte van zevenenveertig meter. Deze eindigt zo’n drie meter onder de grond in een tunnel. Bij de bouw van de achtbaan ontstonden in dit gedeelte problemen.

Pretpark schikt met advies- en ingenieursbureau over achtbaan

Cowi – dat voornamelijk opereert in Zweden, Noorwegen en Denenmarken – was betrokken bij de realisatie van de attractie. Volgens het ingenieurs- en adviesbureau bevond zich onder de kleigrond van het pretpark een dikke steenlaag waarop constructies kunnen rusten.

Tijdens de bouw kwam het bureau er echter achter dat die steenlaag er helemaal niet was. Hierdoor moesten extra funderingen worden aangelegd om de grond onder de achtbaan te versterken.

In diezelfde periode huurde Liseberg een ander ingenieurs- en adviesbureau in. Dat bedrijf voerde een analyse van de bodem onder het pretpark uit en kwam tot de conclusie dat de adviseurs van Cowi in hun oorspronkelijke ramingen fouten hadden gemaakt in hun berekeningen.

Dat wordt dokken

Naast dat het aanleggen van de funderingen om de bodem te verstevigen Liseberg extra geld heeft gekost, kon de achtbaan eveneens pas zo’n drie maanden later open dan gepland. Het pretpark liet in 2019 weten dat het hierdoor 167.000 bezoekers zou hebben misgelopen.

Tegen deze achtergrond diende Liseberg zo’n drie jaar een schadeclaim in bij Cowi van 68 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend zo’n €6,5 miljoen). Destijds was niet bekend of er ook een rechtszaak zou volgen tussen het pretpark en het bureau over de impact van de rekenfouten.

Inmiddels is dat wel bekend: er komt geen rechtszaak, want beide partijen hebben ingestemd met een schikking. Het bedrag dat Cowi zal overmaken aan Liseberg ligt wel een stuk lager dan de initiële schadeclaim: het gaat om 10 miljoen Zweedse Kronen (een krappe €1 miljoen).

Ondanks dat het pretpark genoegen moet nemen met minder, laat Andreas Andersen, directeur van Liseberg, aan de Zweedse media weten blij te zijn dat het conflict is afgerond. Ook omdat naar zijn idee alle beetjes helpen na een financieel zware coronaperiode.