Nieuwe BearingPoint tool LogEC berekent CO2 uitstoot

08 mei 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BearingPoint heeft een software uitgebracht die bedrijven in de transport- en logistieksector in staat stelt om hun hun CO2-uitstoot te berekenen en te analyseren. De tool kan elke vorm van vervoermethode evalueren, waaronder vervoer per trein, per schip, per vliegtuig, per vrachtwagen en multimodale vervoerketens. De oplossing – genaamd de ‘Logistics Emission Calculator’ (LogEC) - kan logistieke dienstverleners en verladers helpen met het verduuramen van hun supply chain en het realiseren de steeds strengere regelgeving en eisen voor het meten van koolstofemissies.

Concurrentiepositie
Uit het onderzoek ‘Green Supply Chain Study’ dat het adviesbureau vorig jaar uitbracht bleek dat ruim 60 procent van de Europese bedrijven nog geen maatregelen heeft getroffen om hun emissies te meten. “Logistieke dienstverleners en verladers worden steeds vaker gevraagd om hun emissies te meten. In de toekomst zal dit niet enkel een juridische eis zijn, het zal ook een bepalende factor worden voor de concurrentiepositie van bedrijven. Daarnaast zullen bedrijven hun emissies moeten verkleinen, en zullen ze hun diensten duurzamer moeten aanbieden om klanten voor zich te winnen”, aldus Yvon Donval, partner bij BearingPoint. “Wie zijn bedrijf in de toekomst groener wil maken, moet vandaag weten wat de milieueffecten zijn van de bedrijfsactiviteiten.”

Nauwkeurigheid en simulaties
Voor de meeste bedrijven is het een enorme uitdaging om hun uitstoot te meten. De ervaring leert dat de gegevens die nodig zijn om de precieze voetafdruk te berekenen voor de meeste bedrijven slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn, waardoor emissie cijfers niet accuraat gemeten kunnen worden en emissiereductiedoelstellingen niet correct gemonitord kunnen worden. Volgens BearingPoint is dat verleden tijd met de LogEC – de tool kan gebruikt worden om exacte berekeningen, tot op een niveau van een individuele zending. Daarnaast kan de LogEC ook verschillende transportcenario’s en reductie- doelstellingen simuleren. Zo kan het toekomstige verbruik van het wagenpark gesimuleerd worden, waardoor het mogelijk wordt om realistische doelen voor emissiereducties vast te stellen.

Gebasserd op nieuwe regelgeving
De LogEC softwareoplossing is gebaseerd op de nieuwste regelgeving. Zo wordt de Europese norm prEN 16258 voor het berekenen van koolstofemissies van vervoerdiensten dit jaar van kracht en in Frankrijk zullen bedrijven vanaf 1 juli 2013 voor elk vervoertraject emissie gegevens moeten kunnen voorleggen.