Hackett Group: Finance shared services populairder

07 mei 2012 Consultancy.nl

Finance shared services organisations (FSSO’s) kunnen helpen om meer dan 20% op financiële functies te bezuinigen, en bedrijven tegelijkertijd de mogelijk geven om hun kwaliteit, productiviteit en klantenservice te verbeteren tot 40%. Het is daarom niet verrassend dat de vraag naar FSSO’s in de komende jaren substantieel zal stijgen. Dat concludeert adviesbureau The Hackett Group op basis van een benchmark binnen de top 500 van Europese bedrijven.

Offshore SSOs
Het onderzoek van Hackett voorspelt verder dat het gebruik van offshore SSO’s door Europese bedrijven significant zal uitbreiden in de komende twee jaar. Veel Europese firma’s zijn recentelijk overgestapt van een nationaal naar een internationaal SSO-model. Ze hebben daarmee hun finance SSO’s uitgebreid om meerdere landen te bedienen. In het verleden kozen de meeste bedrijven ervoor om hun SSO’s alleen in het land van hun hoofdkantoor te plaatsen om voordeel te hebben van markten met lage arbeidskosten. Maar bijna 40% van de bedrijven zegt nu dat ze veranderingen in deze benadering zullen aanbrengen. Ze geven daarbij aan te onderzoeken hoe ze hun offshore SSO’s het beste kunnen verplaatsen.

Multi-functionele SSO’s
Volgens het adviesbureau zullen Europese bedrijven doorgaan met het vergroten van de werkschaal van hun SSO’s. Hiermee willen de organisaties ook functionele gebieden buiten de financiële sector omvatten, zoals HR, en zich niet alleen bezighouden met transactionele activititen in de financiële wereld, waar SSO’s nu volgroeid zijn. De bedrijven willen daarnaast ook niet-transactionele functies incorporeren, zoals beslissingondersteuning en rapportage.

Joel Roques, Hoofd van European Advisory Services bij The Hackett Group, lichtte toe: “Het lijdt geen twijfel dat SSO’s een overweldigend success zijn voor Europese landen. Landen kunnen geld sparen en gelijktijdig hun prestaties verbeteren. Op dit moment plannen bedrijven de volgende stap. Ze houden rekening met globalisering en kijken verder dan alleen transacties en financiën. Hierdoor kunnen belangrijke initiatieven en nieuwe bedrijfsfuncties zoals human resources worden geincorporeerd. In de komende paar jaar anticiperen we er tevens op dat Europese firma’s hun gebruik van offshore resources voor SSO’s significant zullen vergroten, zodat ze voordeel kunnen hebben van de duidelijke arbeidsarbitragemogelijkheden die beschikbaar zijn.”

Nieuws

Meer nieuws over