Maren Schaatsbergen over haar werk en hoogtepunten bij IG&H

16 mei 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Maren Schaatsbergen heeft net haar vijfjarig jubileum achter de rug bij IG&H. We vroegen haar naar haar ervaringen bij het adviesbureau en waar ze zich zoal mee bezighoudt.

Wat trok je aan in IG&H?

“Allereerst wat achtergrond over mijzelf: ik ben aanvankelijk geneeskunde gaan studeren, omdat ik dokter wilde worden. Tijdens mijn stages realiseerde ik me dat ik de zorgsector leuk vond, maar toch geen arts wilde worden en dan de hele dag met patiënten en protocollen zou werken.”

“Ik zag zoveel dingen waarbij ik wilde helpen – maar dan in veel bredere zin, binnen de hele zorgsector. Toen ben ik zorgmanagement gaan studeren en besloot ik een master financieel management te volgen. Vlak voor ik mijn tweede master afrondde, besefte ik opnieuw dat ik in de zorgsector wilde werken en een positieve impact wilde maken.”

Maren Schaatsbergen, Manager Healthcare, IG&H

“Ik was op zoek naar een bedrijf in deze sector dat advieswerk leverde, omdat ik hou van verandering, andere dingen doen en nieuwe dingen leren. Het werken op projectbasis vind ik geweldig, je kunt gewoon elke paar maanden een nieuwe werkomgeving binnenlopen.”

“Mijn eerste gesprek had ik bij IG&H op kantoor. Na afloop dacht ik bij mezelf: ‘Oh mijn god, dit vind ik echt te gek, het is geweldig. Hier wil ik werken’. Dat gaf me wel een ongemakkelijk gevoel, omdat ik nog een paar sollicitatierondes voor de boeg had.”

“Het was de eerste keer dat ik echt enthousiast was over een potentiële baan, de warmte van het bedrijf voelde en de mensen aardig vond! Uiteindelijk heeft het geweldig uitgepakt, zit ik hier nu vijf jaar later en ben ik nog altijd gelukkig.”

Hoe ziet een typische dag bij IG&H eruit?

“Dat is een moeilijke vraag. Ten eerste is een en ander echt veranderd door Covid-19. Enerzijds hou ik me bezig met projectwerk, zoals vergaderen met collega’s en klanten, brainstormen, dingen voorbereiden. Maar je doet ook dingen zelf, zoals rapporten en analyses, oftewel je eigen schermtijd. Deze twee zaken samen maken ongeveer 90% uit van een doorsneedag.”

“Verder richt ik me op The Empowerment Network en denk ik samen met collega’s na over coole dingen die we in de sector kunnen doen. Iedereen zegt dat geen dag hetzelfde is, maar voor ons is dat waar! De projecten, de inhoud... het is altijd anders.”

Daarnaast geeft IG&H als bedrijf veel verantwoordelijkheid aan haar medewerkers. Als je een goed idee hebt en je wil er werk van maken: ‘okay, give it a go!’ Ze helpen je tijd te maken en het wordt ook gewaardeerd dat je daar binnen het bedrijf tijd in steekt.” 

Wat vind je het leukst aan het werken bij IG&H?

“Het is nooit saai en ik kan invloed uitoefenen op de sector als geheel. En natuurlijk mijn collega’s, want binnen het werk zie ik twee belangrijke dingen: je moet het leuk vinden wat je doet, en je moet de mensen met wie je het doet leuk vinden.”

“Voor mij kan ik hier op alle mogelijke manieren mezelf zijn. Als ik gelukkig ben, kan ik mezelf zijn en als ik dat niet ben, kan ik zeggen wat er in me omgaat. Dat is mogelijk dankzij de mensen.”

Wat is je meest trotse moment geweest bij IG&H?

“Ik heb gewerkt aan het LCPS-project, het Covid-distributiecentrum voor patiënten. Er was niets – geen netwerk, geen mensen die hiervoor verantwoordelijk waren, de ziekenhuizen hadden nog nooit zoiets gedaan.”

“We zijn er in een paar dagen aan begonnen, en ik ben er trots op dat ik in deze vreemde tijden aan zo’n impactvol project heb mogen werken. De wereld stond op zijn kop en vooral in de gezondheidszorg wil je meewerken en op de een of andere manier helpen.”

“Ik denk dat mijn collega’s en ik trots waren om te zien hoe iedereen in staat was om de grenzen te verleggen. Iedereen heeft zich volledig ingezet. Je zag de passie in de ogen van de mensen, omdat ze wilden dat dit zou lukken.”

“De Covid-19-crisis is nu in een ander stadium. Het centrum is er nog steeds en elke keer als ik het zie op het nieuws of in de krant of op LinkedIn, denk ik bij mezelf: ‘Wij zijn daarmee begonnen. De structuren en ideeën die we hebben gecreëerd helpen vandaag de dag nog steeds mensen.’”

Je noemde ook een ander (intern) project: The Empowerment Network? Kun je hier wat over vertellen?

“Negen andere vrouwelijke collega’s en ik zijn begonnen met de training ‘Stratego voor vrouwen’. Al na de eerste sessie hebben we zoveel mooie inzichten opgedaan. Aan de ene kant door wat we uit deze training hebben geleerd en aan de andere kant door van elkaar te leren, door te praten over wat we meemaken op ons werk of waar we mee worstelen. We ontdekten dat we dezelfde dingen hebben meegemaakt en door er alleen al over te praten hebben we al een stap vooruit gezet.”

“Na de eerste sessie waren Myrthe van Hoek, Lisanne Swennenhuis en ik geïnspireerd om een netwerk op te zetten om zo een dialoog op gang te brengen tussen mannen en vrouwen over empowerment en vrouwelijk leiderschap en hen te inspireren met evenementen door het hele jaar heen.”

“Het initiatief is weliswaar nog niet gelanceerd, maar we weten nu al dat het draait om het achterhalen van die kleine dingen die je kunnen helpen je empowered te voelen. Soms denken we dat alleen brede en grote dingen een verschil maken, en dat alleen jijzelf degene bent die worstelt.”

“Maar als je het met collega’s deelt, zie je dat ook veel anderen worstelen. Je bent vrij om te kiezen welke acties je wil ondernemen, acties die nog steeds passen bij je identiteit en trouw blijven aan wie je bent. Deze zijn voor iedereen verschillend.”

Wat zou je willen bereiken?

“Ik wil collega’s datzelfde gevoel geven van: ‘Ik kan dit. Ik ben hier niet voor niets. Ik ben goed in deze dingen.’ Het is niet echt een geslachtsding, maar meer iets van wie je bent als persoon.”

“Ik vind het heel fijn dat iedereen erbij betrokken is en ervan kan leren voor zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. We willen bereiken dat TEN (The Empowerment Network) een inclusieve ruimte voor zelfontplooiing wordt.”