Vebego is het beste familiebedrijf van Nederland

06 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Schoonmaak- en facilitair bedrijf Vebego mag zich een jaar lang ‘Het Beste Familiebedrijf van Nederland’ noemen.

Vorige week ontving de CEO van Vebego, Ton Goedmakers, de ‘Familiebedrijven Award 2022’ in het AFAS Theater te Leusden uit handen van MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.

Vebego kreeg de prijs voor de uitstekende inzet die het heeft getoond in de manier waarop het een van de lastigste vraagstukken binnen een familiebedrijf – opvolging – tot een goed resultaat heeft weten te brengen.

Vebego is het beste familiebedrijf van Nederland

Het bedrijf uit Voerendaal in actief binnen vier segmenten: schoonmaak, facilitair management, groenvoorziening en personeelsdiensten in de zorg. De circa 42.000 werknemers van het bedrijf zijn actief via verschillende labels in de markt.

In april vorig jaar nam het familiebedrijf een nieuw organisatiemodel aan. In 2023 wil het zijn organisatie hebben uitgebouwd – maar tegelijk ook gedecentraliseerd – naar elf bedrijven in de markten waarin het actief is (Nederland, België, Duitsland en Zwitserland). Elk bedrijf krijgt dan een duidelijk mandaat voor ondernemerschap, met veel vrijheid binnen de kaders.

Goedmakers zei destijds over deze wijziging: “We zijn al 78 jaar succesvol, voornamelijk door onze sterke ondernemersgeest. Met het beoogde plan stimuleren we het ondernemerschap van onze bedrijven, richten we onze organisatie slimmer en uniformer in, zodat we meer tijd overhouden voor onze klanten en medewerkers.”

Toonbeeld voor succesvolle opvolging

Volgens de jury van de Familiebedrijven Award heeft Vebego hiermee een ‘best practice’ in de markt neergezet. “Vebego loopt voorop in haar governance: het bedrijf is een toonbeeld voor succesvolle opvolging binnen familiebedrijven”, zo valt te lezen in het juryrapport.

Ook vinden de juryleden het bewonderingswaardig hoe Vebego in staat is om mensen zo lang aan zich te binden. “De passie voor de medewerkers is de rode draad bij dit familiebedrijf: ze maken zich hard voor een inclusieve samenleving met betekenisvol werk voor iedereen.”

Vebego kaapte de award weg voor de neus van drie andere finalisten. Dat waren de Limburgse supermarktketen Jan Linders, trapliftenmaker Otolift uit Bergambacht en de Nijmeegse ontwikkelaar en bouwer KlokHolding.

De Familiebedrijven Award werd in 2012 in het leven geroepen door ondernemer John Fentener van Vlissingen en heeft als doel meer aandacht te vragen voor het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie. De Familiebedrijven Award wordt ondersteund door KPMG, dat ervoor zorgt dat de selectie en beoordeling van familiebedrijven onafhankelijk en zo volledig mogelijk wordt uitgevoerd.