Minder dan 20% van detailhandelaren op schema voor klimaatdoelen

12 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Minder dan één op de vijf bedrijven uit de mondiale retailsector ligt op schema om zijn klimaatdoelstellingen te verwezenlijken. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) en eventorganisator World Retail Congress (WRC).

Deze maand bracht het IPCC – de klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties – een verontrustend rapport uit. Als niet snel wordt ingegrepen is de gemiddelde temperatuur op aarde tegen het jaar 2100 gestegen met 3,2 graden Celsius, terwijl het volgens het Parijse klimaatakkoord maximaal om 1,5 graden mag gaan.

In het rapport van BCG en WRC over verduurzaming binnen de wereldwijde retailsector is een vergelijkbare conclusie te lezen: het behalen van de Parijse klimaatdoelstellingen vraagt volgens de onderzoekers om veel meer actie van detailhandelaren.

Duurzaamheidsvoortgang van detailhandelaren

De onderzoekers spraken met medewerkers van 37 grote retailbedrijven met een jaaromzet variërend van $1 miljard tot $500 miljard. Denk hierbij onder andere aan supermarktketens, elektronicaconcerns en kledingbedrijven.

Uit die gesprekken komt onder meer naar voren dat wereldwijd maar 18% van de detailhandelbedrijven op schema ligt om de Parijse klimaatdoelstellingen te realiseren. “Dit cijfer benadrukt de urgentie voor de retailsector om zijn antwoord op klimaatverandering te verbeteren”, zo is te lezen in het rapport.

Besef is er, nu nog de actie

Terwijl de meeste retailbedrijven nog altijd achter de feiten aanlopen, geven vrijwel alle respondenten aan de noodzaak in te zien van het behalen van de klimaatdoelen. Ook blijken ze bekend met de concurrentievoordelen van verduurzamen, zoals goedkoper lenen, lagere kosten, het aantrekken van nieuwe klanten, het behouden van werknemers en de mogelijkheid om nieuwe inkomstenstromen aan te boren.

Maar als het besef er is, waarom lopen zoveel detailhandelaren dan toch achter op schema? Volgens de onderzoekers komt dat onder andere doordat duurzaamheid niet behoort tot de kern van de bedrijfsstrategieën en besluitvormingsprocessen van de meeste retailondernemingen.

Zo heeft bijvoorbeeld meer dan de helft nog altijd geen kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) op het gebied van duurzaamheid vastgesteld om de voortgang op dat vlak te meten. En zonder monitoring is het uiteraard lastig om op schema te blijven liggen.

Vanzelfsprekend is het als retailbedrijf niet gemakkelijk om van de ene op de andere dag dergelijke KPI’s in te voeren. Niettemin mag dat obstakel geen belemmering vormen om toch aan de slag te gaan, zegt Shalini Unnikrishnan, Managing Director van BCG en betrokken bij het onderzoek.

“Je kunt als detailhandelorganisatie wachten totdat je over een perfect meetsysteem beschikt om je duurzaamheidsvoortgang te monitoren, maar dat zou een vergissing zijn. Retailbedrijven moeten in plaats daarvan zo snel mogelijk overgaan tot actie.”