Antonio Cambio en Jonne van Gils winnen Sustainability scriptieprijs

29 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Antonio Cambio en Jonne van Gils zijn tijdens de jaarlijkse Sustainability scriptieprijs van KPMG in de prijzen gevallen.

Al zestien jaar organiseert accountants- en adviesorganiatie KPMG een scriptieprijs voor de studenten van de Rotterdam School of Management (RSM). De focus van de prijs is gericht op duurzaamheid in de breedste zin: ieder onderzoek dat bijdraagt aan een betere wereld wordt meegenomen in de competitie.

Voor de 2022-editie heeft de jury afstudeerscripties van verschillende masterprogramma’s van de RSM onder de loep genomen. Enkel studenten die hun scriptie met een 8,5 of hoger beoordeeld hadden zien worden, kwamen in aanmerking voor deelname aan de wedstrijd.

Antonio Cambio en Jonne van Gils winnen Sustainability scriptieprijs

Met zijn scriptie ‘Achieving Supply Security: How resource-dependent firms threatened by climate risk adapt to climate change’ heeft Antonio Cambio een gouden medaille in de wacht weten te slepen.

Klimaatverandering heeft grote invloed op de productie van grondstoffen in de voedselketen. De voedselindustrie is in grote mate afhankelijk van plekken waar bijvoorbeeld tarwe, graan of cacao worden verbouwd. Voor het inschatten van risico’s van klimaatverandering heeft Cambio een model ontwikkeld dat voorziet in de voor- en nadelen van verschillende aanpassingsstrategieën.

“Het onderzoek van Antonio laat zien dat een zogeheten buffer opbouwen met meer leveranciers en extra voorraad beter gecombineerd kan worden met een aanpak die onderliggende problemen oplost. Bijvoorbeeld met trainingen die leveranciers helpen landbouwproducten te verbouwen met minder water en hogere temperaturen”, zegt Jerwin Tholen, juryvoorzitter en partner bij KPMG.

“Ook samen op zoek gaan naar financiële ruimte voor meer innovatie is een verstandige strategie. Deze laatstgenoemde aanpak wordt ‘bridging’ genoemd. Een buffer- en bridgingaanpak vaker combineren, zorgt voor betere voorbereiding op klimaatrampen of andere ontwrichting van toeleveringsketens zoals dat ook in coronatijd gebeurde. Dat leert de afstudeerscriptie van Antonio.”

De tweede prijs ging naar Jonne van Gils voor haar scriptie ‘Is the Cloud the way to green? Cloud technology impact on corporate sustainability’. In haar paper schetst Jonne de richtlijnen en implicaties voor het kiezen van cloudtechnologie binnen het duurzaamheidsdomein. "Haar bevindingen kunnen worden vertaald naar een groot aantal bedrijven, waardoor ze een grote impact kunnen hebben", aldus Tholen.

Tijdens de prijsuitreiking kreeg Antonio een cheque van €1.000 uitgereikt, terwijl Jonne een bedrag van €500 won.

Cambio is na zijn afstuderen aan de slag gegaan bij Monitor Deloitte, de strategiepraktijk van Deloitte Consulting. Van Gils is sindsdien in dienst getreden bij Microsoft, waar ze werkzaam is binnen de Sustainability-afdeling (zij liep eerder stage bij Deloitte).