Aantal fusies en overnames wereldwijd gestegen

28 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Wereldwijd steeg in 2021 het aantal fusies en overnames. Dat concluderen de academische instelling Vlerick Business School en accountants- en adviesbureau Moore in een gezamenlijk rapport.

Voor hun jaarlijks terugkerende studie analyseerden Vlerick Business School en Moore een krappe 40.000 M&A-deals die afgelopen jaar succesvol werden afgerond. In vergelijking met 2020 steeg het aantal fusies en overnames met ongeveer 3%, aldus de onderzoekers.

Dat is hoopvol nieuws voor de mondiale M&A-sector. Door de Covid-19-pandemie was het aantal fusie en overnames namelijk flink gedaald: van 51.032 in 2019 naar 38.813 in 2020 – een afname van maar liefst 32%. Inmiddels (2021) zit het aantal M&A-deals op 78% van het pre-coronaniveau (2019).

Aantal M&A-deals wereldwijd naar jaar

Voor hun onderzoek keken de onderzoekers eveneens naar zogenaamde grensoverschrijdende M&A-deals. Dat zijn fusies of overnames waarbij partijen, bedrijven, instellingen of investeerders uit verschillende landen betrokken zijn.

Daaruit komt naar voren dat al drie jaar op rij de meeste grensoverschrijdende M&A-deals plaatsvinden binnen het zogeheten middensegment, in de hier gehanteerde definitie het segment van bedrijven met een waarde tussen de €10 miljoen en €200 miljoen. 

Het aandeel van grensoverschrijdende deals binnen het middensegment neemt ook al drie jaar lichtjes toe. In tegenstelling tot het segment van grensoverschrijdende deals van bedrijven met een waarde van minder dan €10 miljoen: in diezelfde periode is dat aandeel juist geslonken.

Percentage M&A-deals wereldwijd in 2021 naar bedrijfsomvang

Philippe Craninx, Managing Partner bij accountants- en adviesbureau Moore België, laat op de website van het Belgische actualiteitenmagazine Knack weten dat die ontwikkeling hem niet echt verbaast. “Het is relatief gemakkelijker om een grotere activiteit te integreren dan een kleiner bedrijf.” 

Een aanvullende verklaring: kleine bedrijven fuseren vaker met andere kleine, binnenlandse bedrijven om een groter marktaandeel te krijgen in hun thuisland, terwijl bedrijven uit het middensegment vaak al een groter marktaandeel hebben in hun thuisland en dus vaker fuseren of elkaar overnemen wegens buitenlandse ambities.

Wereldwijd vonden er afgelopen jaar 4.826 grensoverschrijdende M&A-transacties plaats binnen het middensegment. De gemiddelde dealwaarde daarvan besloeg €49,7 miljoen. Dat komt neer op een stijging van 15% in vergelijking met 2020: toen het ging om €43,3 miljoen.