Belgisch adviesbureau dekmantel bij GM fraude

23 april 2012 Consultancy.nl

Het rechtbank van Mechelen gaat General Motors vervolgen voor fraude met Belgische opleidings-cheques. C&P Consulting, een adviesbureau uit Mechelen, werkte in ruil voor een vergoeding mee aan de frauduleuze constructie van de Amerikaanse autoreus. General Motors en C&P Consulting geven geen commentaar op de zaak, zij verdedigen zich op 8 mei voor de raadkamer.

Het Mechelse gerechtshof ontdekte de fraude onlangs nadat het adviesbureau onlangs faillissement had aangevraagd. Zo ontdekte de curator verschillende onregelmatigheden in de boekhouding en de afhandeling van de schulden van het failliete consultancykantoor.

C&P Consulting dekmantel
General Motors gaf al tientallen jaren officiële Opel-dealers in België gratis opleidingen, die werden gegeven door het Duitse opleidingsbureau Raytheon. In 2005 werd de autofabrikant op de vingers getikt door de EC omdat de regeling de andere autodealers van Opel-wagens benadeelde. Sinds 2005 moesten de officiële Opel-dealers ook betalen voor de cursussen.

Om de officiële Opel-dealers alsnog een voordeel te geven, richtte GM een constructie op waarin officiële dealers een opleidingscheque ontvingen. Om de constructie uit te voeren moest General Motors werken met een firma die de nodige erkenningen had om met opleidingscheques te werken. Eind 2005 sloot het een samenwerking met het Mechelse C&P Consulting. De samenwerking was een dekmantel, want in de praktijk bleeg GM nog altijd samenwerken met Raytheon. Het Belgische adviesbureau kreeg voor zijn rol als schermvennootschap een vergoeding en betaalde de rest van de subsidies terug aan General Motors.

Nieuws

Meer nieuws over