Werken bij Rijnconsult: Twee jonge adviseurs aan het woord

22 april 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Berend Mutsaers en Jelle van Ophoven werken respectievelijk ruim een jaar en halfjaar bij Rijnconsult. In gesprek met Consultancy.nl vertellen de twee jonge adviseurs hoe ze hun onboarding hebben ervaren, aan welke opdrachten ze werken en wat het Utrechtse organisatieadviesbureau zo’n prettige werkgever maakt.

Hoe kijk je terug op je eerste tijd bij Rijnconsult?

Berend: “Het was een aangename start, waarbij ik allereerst iedereen persoonlijk heb leren kennen, het werk ben ingerold en aan de slag ben gegaan. Ik merkte dat persoonlijke en professionele drive centraal staan bij Rijnconsult; wat kun je goed, wat vind je belangrijk en wat is je droomopdracht?“

“De antwoorden op deze vragen heb ik tijdens de kennismakingen vaak uit de doeken gedaan en dat hielp me landen in de organisatie.“

Berend Mutsaers en Jelle van Ophoven - Rijnconsult

Jelle: “Heel goed! Ik ben erg blij met mijn keuze voor Rijnconsult: leuke collega’s, interessante opdrachten en ik kan me volop ontwikkelen. Op het moment dat ik binnenkwam werd ik met open armen ontvangen en al snel zat ik vol in een heel aantal opdrachten. Met name in het team Binnenlands Bestuur, waarin ik zelf het meest actief ben, maar ook voor andere interne teams. Die variatie is heel tof.”

Wat maakt Rijnconsult bijzonder om voor te werken?

Berend: “Rijnconsult bestaat uit een clubje mensen die gezamenlijk verantwoordelijkheid voelen voor het reilen en zeilen van ons bureau. We zijn een bijzonder platte organisatie, kennen weinig structuren en hebben oog voor elkaar.”

Jelle: “De organisatie van het bedrijf zelf is bijzonder: bijvoorbeeld doordat er veel zelfsturing is bij de verschillende teams, maar in het bijzonder door de eigendomsstructuur waarbij medewerkers certificaten kunnen kopen en iedereen voor een deel eigenaar is.”

“De directie wordt door de certificaathouders gekozen voor periodes van vier jaar en werkt zelf ook voor de helft van de tijd als adviseur. Het maakt dat ik vanaf het begin de cultuur al als heel toegankelijk en gelijkwaardig ervaar.”

Wat is je leukste opdracht geweest? Of: waar ben je het meest trots op?

Berend: “Ik ben het meest trots dat ik zoveel diverse opdrachten aankan. Het opzetten van een samenwerkingsverband binnen het sociaal domein, procesoptimalisatie in het fysieke domein, evaluatieonderzoeken in de culturele sector of een doorlichting van gemeentelijke organisatie-inrichting. Als adviseur Binnenland Bestuur bouw ik aan mijn kennis en ervaringen en kan de meest uiteenlopende vragen aan.“

Jelle: “Leukste opdracht vind ik nog wat lastig te zeggen, maar waar ik trots op ben is de impact die je al snel kunt maken. Ik heb gemerkt dat je, zowel bij Rijnconsult zelf als ook bij opdrachtgevers, echt aan tafel komt en je inbreng serieus wordt genomen. Of dat nou op een intern teamoverleg is, of bij een college van B&W: er wordt naar je geluisterd en als je bereid bent te leveren en zaken op te pakken, dan is die ruimte er volop.”

Wat doe je na je werk om te zorgen voor de broodnodige ontspanning?

Berend: “Na inspanning komt ontspanning. Voor mij betekent dat vooral niet-plannen en kijken waar ik zin in heb. Dat kan zijn fietsen, yoga, een diner organiseren, een boek pakken of even helemaal niks doen.”

Jelle: “Sporten en borrelen. En het liefst houd ik die twee een beetje in evenwicht. De flexibiliteit in het werk maakt dat ik op rustige momenten (met gunstig weer) mijn racefiets van stal kan halen. Afgelopen wintermaanden heb ik ook zo nu en dan gebruikgemaakt van de sportschool die in ons kantorenpand zit: ideaal!”

Wat heb je bij Rijnconsult geleerd?

Berend: “Als adviseurs worden wij gevraagd om bijvoorbeeld een strategie of evaluatieonderzoek op te leveren. De weg naar dit resultaat toe legt vaak de patronen, gedragingen en structuren van de organisatie bloot. Ik heb geleerd dat deze inzichten essentieel en zeer waardevol zijn om écht impact te maken met het resultaat dat we opleveren.“

Jelle: “Iets wat me echt is opgevallen en waar ik al veel in heb geleerd, is het verplaatsen in een opdrachtgever. Aan de ene kant is er de ‘harde kant’ van een opdracht: een uitvraag op papier met daarin een bepaald doel of een wens.”

“Daaronder zit echter vaak de daadwerkelijke vraag of behoefte. Wat dit precies is, daar kom je alleen achter in een onderling gesprek: na doorvragen, verwachtingen uitspreken en inleven in de opdrachtgever. En als dat je lukt, kun je echt meerwaarde gaan leveren.”

Welke karaktereigenschap mag volgens jou niet ontbreken bij een consultant?

Berend: “Goed luisteren. Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren als te praten. Luister als adviseur in openheid naar de opdrachtgever en ken de context van het vraagstuk.”

Jelle: “Ik denk dat nieuwsgierigheid en openheid heel belangrijk zijn. Als je ergens als consultant binnenkomt, vind ik het belangrijk om de ruimte te pakken om je te verwonderen, zaken te bevragen en om oprecht meer te willen weten over de ander, de organisatie en de situatie.”

Heb je nog specifieke toekomstplannen/droomopdrachten?

Berend: “Binnen het domein Binnenlands Bestuur waarin ik actief ben zien we dat complexe maatschappelijk vraagstukken zoals woonvoorzieningen of duurzame energie steeds vaker regionaal worden opgepakt. De vlucht van gemeenten naar regionale samenwerking is begrijpelijk maar ook weerbarstig. Ik ga mij de komende jaren verder ontwikkelen in de wereld van regionale samenwerking.”

Jelle: “Voor nu wil ik vooral op deze weg door. Het type vraagstukken dat we bij Rijnconsult veel doen, bijvoorbeeld met betrekking tot (regionale) samenwerking, besturing & inrichting en strategie, vind ik heel interessant.”

“Hiervan heb ik tot nu toe pas het topje van de ijsberg gezien, dus meer opdrachten doen bij gemeenten, andere organisaties in het overheidsveld, of in één van onze andere markten zoals de zorg of real estate, is voor nu mijn vooruitzicht.”